Το γερμανικό θαύμα χλωμιάζει...

Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2014-10-12

Την περασμένη Δευτέρα, η Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας ανακοίνωσε τα στοιχεία για την εξέλιξη των παραγγελιών της γερμανικής βιομηχανίας τον Αύγουστο. Ηταν μειωμένες 5,7% σε σχέση με εκείνες που είχαν γίνει τον Ιούλιο. Υποστηρίχθηκε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και ότι αυτή η πτώση οφειλόταν σε αρρυθμίες ημερολογιακού χαρακτήρα. Οι διαφωνούντες αντέταξαν ότι αυτές οι αρρυθμίες εξομαλύνονται στο χρονικό διάστημα του διμήνου Ιουλίου- Αυγούστου, μέσα στο οποίο ωστόσο υπήρξε σωρευτική μείωση των παραγγελιών. Οι δύο αντίθετες απαντήσεις στο ίδιο ερώτημα, αν η μείωση αντανακλά μείωση της βιομηχανικής δραστηριότητας ή όχι, παρέμειναν στον αέρα.

Μία ημέρα μετά, την περασμένη Τρίτη, η Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας ανακοίνωσε μια εξέλιξη που πολύ δύσκολα μπορούσε να λάβει «ημερολογιακή» ερμηνεία και αποτυπωνόταν σε βαριά και δυσοίωνα νούμερα: Η βιομηχανική παραγωγή τον Αύγουστο ήταν μειωμένη 4% από τον Ιούλιο, όταν είχε αυξηθεί 1,9%. Ειδικά η παραγωγή της αυτοκινητοβιομηχανίας είχε βυθιστεί κατά 25% ενώ η παραγωγή εργαλείων και μέσων παραγωγής είχε μειωθεί κατά 8,8%. Η τάση των τελευταίων δύο-τριών μηνών έδειχνε ότι μια σταθερή μείωση της βιομηχανικής δραστηριότητας – αν και όχι μια ανοικτή ύφεση. Πού οφείλονταν αυτές; Στη μείωση της ζήτησης από το εξωτερικό.

Η διαφωνία μεταξύ των οπαδών του success story της γερμανικής οικονομίας (που την παρουσίαζαν ως μια ακλόνητη όαση μέσα σε μια Ευρώπη της ύφεσης) και των επικριτικών φωνών, επιλυόταν στην πράξη. Και, λες για να μην υπάρχουν πολλές αμφισβητήσεις, την περασμένη Πέμπτη, η γερμανική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε τα στοιχεία για τις εξαγωγές της χώρας τον Αύγουστο. Μετά τη μεγάλη μείωση των παραγγελιών και της παραγωγής της γερμανικής βιομηχανίας, ανακοινώθηκε μείωση των γερμανικών εξαγωγών τον Αύγουστο 5,8% συγκριτικά με τον Ιούλιο και κατά 1% μέσα στο δωδεκάμηνο. Η εικόνα της γερμανικής οικονομίας ως μιας ατμομηχανής που τίποτα δεν κάμπτει την ορμή της, χλώμιασε.

Τα χαμόγελα παραχωρούν τη θέση τους στην γκρίνια. Μεγάλες βιομηχανίες όπως η Siemens και η BMW στέλνουν σήμα κινδύνου. Και την ίδια ημέρα, την Πέμπτη, τα τέσσερα κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας, που δύο φορές τον χρόνο δίνουν κοινές προβλέψεις για την πορεία των βασικών οικονομικών μεγεθών, δημοσιοποίησαν νέες, αναθεωρημένες προς τα κάτω προβλέψεις για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν. Προβλέπουν ότι θα αυξηθεί μόνο 1,3% φέτος και 1,2% το 2015, αντί 1,9% και 2% αντιστοίχως που πρόβλεπαν την άνοιξη, πριν από έξι μήνες. Οπως σχολιάστηκε, τα τέσσερα ινστιτούτα πρέπει να νιώθουν βαριά απαισιοδοξία, διότι η αρνητική αναθεώρηση μιας πρόβλεψης για το μακρύ χρονικό διάστημα ενός έτους είναι ασυνήθιστη ως πρακτική αυτή καθαυτή. Συνήθως, αποφεύγεται.

Το παραμύθι μιας γερμανικής όασης ανάπτυξης εν μέσω ερειπίων που σωρεύει η παρατεινόμενη ύφεση στην υπόλοιπη ευρωπαϊκή ήπειρο, χάνει την πειστικότητά του. Η κρίση που ξεκίνησε ως κρίση του τραπεζικού συστήματος, μετετράπη σε δημοσιονομική κρίση όταν τα κράτη προσέτρεξαν (με τον τρόπο που το έκαναν...) να διασώσουν το τραπεζικό σύστημα, μετεξελίχθηκε σε κρίση που εισέβαλε στην πραγματική οικονομία και ο κύκλος ξαναρχίζει.

Η κρίση από την πραγματική οικονομία επιστρέφει στο τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης: Σύμφωνα με τη νωπή έκθεση (8.10.14) του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την παγκόσμια οικονομία, το τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης είναι πολύ περισσότερο εύθραυστο συγκριτικά με τα τραπεζικά συστήματα των υπόλοιπων περιοχών του κόσμου. Ταυτόχρονα η κρίση, από την ευρωπαϊκή περιφέρεια, εισβάλλει στον πυρήνα της Ευρωζώνης.

Η Γερμανία δεν είναι, ούτε θα μπορούσε να είναι το απόρθητο φρούριο. Η καγκελάριος Μέρκελ δηλώνει ότι τα στοιχεία για την πορεία των εξαγωγών δεν την αιφνιδίασαν, καθότι οι γενικότερες οικονομικές προβλέψεις έχουν καταστεί «κάπως πιο ζοφερές», αλλά είναι υποχρεωμένη να αναζητήσει κινήσεις αποτροπής της επιδείνωσης. Ορισμένοι παρατηρητές προβλέπουν ότι θα αλλάξει το οικονομικό δόγμα της κυβέρνησής της στην κατεύθυνση της τόνωσης της ανάπτυξης με τερματισμό της λιτότητας. Ισως αυτές οι προβλέψεις να αποδειχτούν βεβιασμένες. Στη Γερμανία, όπως και στην άλλη Ευρώπη, διατυπώνονται συγκρουόμενες προτάσεις για το δέον γενέσθαι. Κι η έκβαση αυτών των συγκρούσεων κάθε άλλο παρά αυτονόητη είναι.

Είναι ενδεικτικό ότι τα τέσσερα ινστιτούτα, που εκφράζουν ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, υποδεικνύουν ένα δρόμο πολύ βαθιά συντηρητικό. Βεβαίως, καλούν την κυβέρνηση να κάνει δαπάνες για έργα υποδομής, όπως δρόμοι, γραμμές σιδηροδρομικές και γέφυρες – για να τονωθεί η παραγωγή και (παρεμπιπτόντως...) τα οικονομικά των εταιρειών. Παράλληλα, με περισσότερο έντονο τρόπο, υποδεικνύουν ως ριζική λύση του προβλήματος την αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης και (βεβαίως!) την απόσυρση της θέσπισης κατώτατου μισθού –για το καλό των μισθωτών, για να μη γίνουν επιπλέον 200.000 άνεργοι το 2015. Αν αυτό κάτι σας θυμίζει, δεν είναι τυχαίο. Σε μικρές και σε μεγάλες οικονομίες, σε κάποιους πρέπει να χρεωθεί το μάρμαρο...

Θέματα επικαιρότητας: Οικονομική κρίση

Φίλιππος Σαχινίδης

Προοδευτικές προτάσεις για την οικονομία σε συνθήκες permcrisis

Φίλιππος Σαχινίδης, 2022-11-21

H λέξη της χρονιάς για το 2022 σύμφωνα με το λεξικό Collins είναι...

Περισσότερα
Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Η αδιέξοδη οικονομική πολιτική θα φέρει λουκέτα και ανεργία

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2021-02-02

Η πανδημία του Covid19 άλλαξε ριζικά τα δεδομένα παγκοσμίως...

Περισσότερα
Γιάννης Βούλγαρης

Τι μαθαίνουμε από την τριπλή κρίση;

Γιάννης Βούλγαρης, 2020-09-12

Λίγες ήταν ευτυχώς οι φορές που η μεταπολιτευτική Ελλάδα...

Περισσότερα

Εικόνα δύσβατης πορείας

Αντώνης Παπαγιαννίδης, 2020-06-25

Είναι αλήθεια πως στην Ελληνική πραγματικότητα συχνά υπάρχει...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Από τη χαμένη 10ετία, μην πάμε στη χαμένη γενιά

Κώστας Καλλίτσης, 2020-05-10

Η καταιγίδα έχει όνομα, λέγεται ανεργία. Και θα είναι σφοδρή....

Περισσότερα
Αντώνης Λιάκος

Πλοήγηση μέσω κρίσεων

Αντώνης Λιάκος, 2020-05-03

Η τωρινή κρίση της πανδημίας, και η οικονομική που σέρνει...

Περισσότερα

Μειώστε τους φόρους στους μισθωτούς

Αντώνης Καρακούσης, 2019-10-20

Η μακρόχρονη κρίση και το πλήθος των μέτρων, μνημονιακών...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Τα πρωτογενή πλεονάσματα πριν και τώρα

Κώστας Καλλίτσης, 2019-04-27

Το 2016 είχαμε δεσμευτεί να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα...

Περισσότερα

Άρθρα

Εγκλήματα διαρκείας στη Ράφα

2024-05-29

Τραγικό λάθος ο κυριακάτικος βομβαρδισμόςκαταυλισμού...

Στέργιος Καλπάκης

Τα πολλά πρόσωπα της υποκρισίας και της ανευθυνότητας

Στέργιος Καλπάκης, 2024-05-25

Άλλοτε πολέμιοι της Συμφωνίας, σήμερα ομνύουν στην τήρησή...

Ισχυρή προοδευτική λύση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ

Ισχυρή προοδευτική λύση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ

2024-05-21

Θεωρώ ότι υπάρχει κοινωνικό αίτημα του προοδευτικού κόσμου...

Σωτήρης Βαλντέν

Η Βόρεια Μακεδονία και τα όρια της πολιτικής της ισχύος

Σωτήρης Βαλντέν, 2024-05-26

Εν μέσω πολλαπλών διεθνών και περιφερειακών κρίσεων, μερικές...

Νίκος Κοτζιάς

H σημασία της συμφωνίας των Πρεσπών

Νίκος Κοτζιάς, 2024-05-19

Η συμφωνία των Πρεσπών έλυσε έναν γόρδιο δεσμό με θάρρος....

Θόδωρος Τσίκας

Το καλό κλίμα είναι θετικό, αλλά χρειάζεται και επίλυση

Θόδωρος Τσίκας, 2024-05-13

Η συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη στην Άγκυρα πήγε θετικά,...

Βασίλης Τραϊφόρος

Δημοκρατία και επιστήμη

Βασίλης Τραϊφόρος, 2024-05-13

--Ο άνθρωπος στην ιστορική του διαδρομή ,περνώντας από πολλά...

Είναι επείγουσα ανάγκη να υπερασπιστούμε την Συμφωνία των Πρεσπών

Νίκος Κοτζιάς, 2024-05-05

Ας κινητοποιηθούμε όλοι για να υπερασπιστούμε την Συμφωνία...

Γιάννης Βούλγαρης

Μια επέτειος για 70+ ή μια υπόμνηση;

Γιάννης Βούλγαρης, 2024-04-20

...Στις ιστορικά σημαδιακές μέρες όπως η αυριανή, επαναλαμβάνουμε...

Ο ιπτάμενος δίσκος

Παύλος Τσίμας, 2024-05-18

Τι είναι η μεταπολίτευση; Μια εορταστική στιγμή, εκείνο...

Ψέματα στον ανεμιστήρα: πώς η μείωση των ΑΞΕ κατά -36% έγινε «έκρηξη επενδύσεων» +62%

Νίκος Ράπτης, 2024-05-09

Εκατοντάδες ΜΜΕ αναμάσησαν πρόσφατα το κυβερνητικό non paper...

Κώστας Καλλίτσης

Η καλή ακρίβεια

Κώστας Καλλίτσης, 2024-04-28

Ένας βασικός παράγοντας που υποδαυλίζει τον πληθωρισμό...

×
×