Η διαχείριση της έντασης

Π.Κ. Ιωακειμίδης, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2017-02-03

Η διαχείριση των σχέσεών μας με την Τουρκία απαιτεί πάντοτε νηφαλιότητα, ψυχραιμία, αυτοσυγκράτηση παράλληλα με την αποφασιστικότητα των επιλογών μας. Αυτή την περίοδο όμως, που σημειώνεται νέα ένταση στις σχέσεις, οι αρετές αυτές θα πρέπει να ασκηθούν στον ύψιστο βαθμό και για πολλούς λόγους. Αλλά να σημειώσουμε αρχικώς ότι η ένταση προκαλείται από την Τουρκία σε αντίδραση της απόφασης της ελληνικής Δικαιοσύνης να μην εκδώσει τους οκτώ, όπως απαιτούσε η Αγκυρα.

Η απόφαση ανταποκρίνεται στις βασικές αρχές του κράτους δικαίου, διεθνούς δικαίου, ευρωπαϊκών αρχών και νομικού πολιτισμού. Δεν μπορούσε να υπάρξει καμιά άλλη απόφαση. Εάν ο έλληνας Πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί την παράδοση των οκτώ στην Αγκυρα, κακώς το έπραξε. Η Τουρκία αντιδρά κλιμακώνοντας την ένταση. Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να παρασυρθεί στη λογική αυτή με άστοχες πράξεις (έστω και συμβολικού χαρακτήρα) ή λόγια για πολλούς και αυτονόητους λόγους, αλλά κυρίως γιατί οι παράγοντες αστάθειας και αβεβαιότητας που ορίζουν το υπόβαθρο της κρίσης έχουν πολλαπλασιασθεί. Πρώτον, η αβεβαιότητα και αστάθεια στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Τουρκίας. Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να εμφανίζεται βεβαίως παντοδύναμος μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου, αλλά οι εσωτερικές συνθήκες αστάθειας και αβεβαιότητας έχουν παράλληλα πολλαπλασιασθεί. Η οικονομία κλονίζεται, οι εξωτερικές σχέσεις της χώρας με τον περίγυρό της κυρίως στη Μ. Ανατολή παραμένουν σε ένταση, οι σχέσεις με την Ευρώπη παραμένουν επίσης σε αδιέξοδο, χωρίς άμεση προοπτική βελτίωσης μετά τις εξόχως αυταρχικές επιλογές του Ερντογάν.

Πέραν όλων αυτών ένας νέος σημαντικός παράγων αβεβαιότητας που η ελληνική πλευρά οφείλει να σταθμίσει ιδιαίτερα προσεκτικά συνδέεται με τον ρόλο των ΗΠΑ και του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην περιοχή και ειδικότερα σε σχέση με την Τουρκία. Οι ΗΠΑ, παρά τις οποιεσδήποτε αστοχίες τους, έπαιζαν παραδοσιακά έναν σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή. Αυτή τη στιγμή είναι εντελώς αβέβαιο ποιο ρόλο θα επιλέξουν (εάν επιλέξουν ορθολογικά κάποιον) και εντελώς άγνωστο ποια σχέση θα διαμορφώσουν με την Τουρκία. Εικάζεται ότι Τραμπ και Ερντογάν, καθώς διαμοιράζονται παρεμφερείς πολιτικο-ιδεολογικές απόψεις, είναι πιθανόν να διαμορφώσουν μια στενή σχέση συνεργασίας. Η Ελλάδα επομένως δεν μπορεί να υπολογίζει σε ουδέτερη σταθεροποιητική επέμβαση των ΗΠΑ σε μια ενδεχόμενη σύγκρουση ή ανάφλεξη όπως λίγο - πολύ συνέβη στο παρελθόν. Δεν αποκλείεται να συμβεί ενδεχομένως και το αντίθετο: μονομερής παρέμβαση υπέρ της Τουρκίας (και ας μη βαυκαλιζόμαστε ότι κάποιοι ελληνικής καταγωγής παράγοντες στον Λευκό Οίκο θα σώσουν την κατάσταση).

Το ίδιο πάνω - κάτω ισχύει και με τη Ρωσία. Ερντογάν και Πούτιν έχουν έρθει πολύ κοντά, γεγονός που δημιουργεί νέα αβεβαιότητα για την ελληνική πλευρά. Το μοναδικό πλαίσιο από το οποίο η Ελλάδα μπορεί τελικά να υπολογίζει με βεβαιότητα σε κάποια υποστήριξη παραμένει αυτό στο οποίο ανήκει: η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Βεβαίως η ένταση με την Τουρκία μπορεί να έχει, και φοβάμαι ότι θα έχει, ζημιογόνες συνέπειες στη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

Θέματα επικαιρότητας: Τουρκία

Θόδωρος Τσίκας

Συμφέρει την Ελλάδα μια «δυτική» Τουρκία ;

Θόδωρος Τσίκας, 2025-11-11

Τόσο η πρόσφατη συνάντηση των προέδρων ΗΠΑ και Τουρκίας...

Περισσότερα

Ποια είναι η κατάσταση σήμερα στην Τουρκία

Χρήστος Ροζάκης, 2025-04-06

Το καλό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μπορεί να διατηρηθεί...

Περισσότερα

ΤΟΥΡΚΙΑ, Από την υβριδική δημοκρατία, στον αυταρχισμό

Βαγγέλης Αρεταίος, 2025-03-20

Στην τελική ευθεία για ένα σαφώς αυταρχικό καθεστώς εισήλθε...

Περισσότερα

Το νέο τουρκικό παζλ

Βαγγέλης Αρεταίος, 2024-04-01

Η «έκπληξη του CHP», όπως λένε από χθες το βράδυ Τούρκοι αναλυτές,...

Περισσότερα
Θόδωρος Τσίκας

Τουρκία: διαμαρτυρία για οικονομία και φθορά εξουσίας

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-01

Ακόμα μια φορά, η οικονομία έπαιξε ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις....

Περισσότερα

Επιστρέφει η Τουρκία του Ερντογάν στη Δύση;

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-09-06

Η επιστροφή στις παλιότερες ευτυχισμένες στιγμές της συμμαχίας...

Περισσότερα

Στρατηγική επιλογή ή τακτική κίνηση;

Σωτήρης Ντάλης, 2023-07-15

Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας είναι ένα δύσκολο ταξίδι...

Περισσότερα

Η δύναμη του τουρκικού προξενείου

Διονύσης Γουσέτης, 2023-06-21

Το ζήτημα της μειονότητας της Θράκης δεσπόζει ακόμη στις...

Περισσότερα

Άρθρα

Τέλος εποχής ...

Αγγέλα Καστρινάκη, 2026-07-04

Πάντα τέτοιες μέρες οι πανεπιστημιακοί παθαίναμε κρίση...

Η αριστερή μελαγχολία

Κώστας Δουζίνας, 2026-06-10

Ακούγοντας ομιλίες του ΚΚΕ νοσταλγώ τις παλιές βεβαιότητες...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Για την ατομική και συλλογική μας ευθύνη απέναντι στην κοινωνία

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2026-07-07

Προτείνω ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να μην καταθέσει ξεχωριστό ψηφοδέλτιο....

Θόδωρος Μαργαρίτης

Για ποιο πολιτικό παράδειγμα;

Θόδωρος Μαργαρίτης, 2026-07-09

Η υπόθεση με την κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ένα γεγονός...

Θόδωρος Τσίκας

Οι συσχετισμοί μεταβάλλονται

Θόδωρος Τσίκας, 2026-07-09

Η σημαντικότερη εξέλιξη της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην...

Πού είναι ο απολογισμός και ποια η αξιολόγηση;

Κώστας Χλωμούδης, 2026-07-08

Υπάρχουν πολιτικές που πετυχαίνουν και πολιτικές που αποτυγχάνουν....

Η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει τον κόσμο μόνη της

Joschka Fischer, 2026-07-08

Καθώς οι ΗΠΑ αποσύρονται από την Ευρώπη υπό τη δεύτερη κυβέρνηση...

Κώστας Καλλίτσης

Κάτι λέει η Τράπεζα της Ελλάδος

Κώστας Καλλίτσης, 2026-07-05

Υπάρχουν δύο σημάδια που θα έπρεπε να είχαν σημάνει συναγερμό...

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας

Με τα λόγια του Καμύ

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας, 2026-07-05

Kάθε γενιά, αναμφισβήτητα, θεωρεί τον εαυτό της προορισμένο...

Οπαδική βία και παράνοια

Μαρία Κατσουνάκη, 2026-07-04

Έχει ξεφύγει εντελώς η κατάσταση. Ο «χουλιγκανισμός» ο...

Γιώργος Χουλιαράκης

Τί σημαίνει προοδευτική οικονομική πολιτική;

Γιώργος Χουλιαράκης, 2026-06-28

Τι μπορεί ρεαλιστικά να επιτευχθεί σε εθνικό επίπεδο προκειμένου...

Κώστας Καλλίτσης

Ξαφνικές ευαισθησίες

Κώστας Καλλίτσης, 2026-06-28

Οι εκλογές όσο πλησιάζουν φαίνεται να προκαλούν ευαισθησίες...

×
×