Οικονομική κλεψύδρα

Γεώργιος Μ. Ψαρουδάκης, 30/07/2012

Ζούμε στον αιώνα μιας μεγάλης περιπέτειας. Ο φόβος μπροστά στο γνωστό-άγνωστο αυξάνει την συμπαντική οικονομική σκληρότητα λες και είμαστε οικονομικά σκουπίδια. Κυρίαρχο ζήτημα το οικονομικό, το καθημερινό ζεστό ψωμί στο τραπέζι να λείπει, το ποτήρι με το κρασί δεν σηκώνεται, δεν τσουγκρίζεται πια για να ακουστεί η πιο όμορφη ευχή: στην υγεία μας! Δεν συζητούμε και κυρίως δεν συναντιόμαστε, δεν πράττουμε με τις αισθήσεις μας. Οι λέξεις, οι νότες, τα χρώματα στοιβάζονται στην γωνιά της ζωής και αφέθηκαν να τις υφαίνουν αράχνες της πολιτικής και οικονομικής ζωής χωρίς όραμα, δίχως την σοφία του έρωτα. Απουσιάζει το παιχνίδι, η ψυχική δέσμευση, ξεχάστηκαν οι στίχοι του ποιητή μας Τάσου Λειβαδίτη, «όταν ο ένας δεν πεθαίνει για τον άλλον είμαστε κιόλας νεκροί».

Πολιτικές αποφάσεις χωρίς κρίση δοκιμάζουν τις ανθρώπινες σχέσεις, την υπομονή και τις σκέψεις μας. Μονόδρομος η επιλογή του θανάτου, η πνευματική εξόντωση, συμβιβαστείτε και βάλτε νερό στο κρασί σας, είναι η πρόταση πολιτισμού των πιστωτών μας. Η απάντηση σε αυτήν την οικονομική νοοτροπία είναι ότι κανένα κορυφαίο κρασί δεν νερώνεται. Νερουλό και γεμάτο μπουρμπουλήθρες είναι το σώμα του λόγου του οικονομικού νεοφιλελευθερισμού. Ένα κενό ουσίας και ανθρωπιάς. Οι θιασώτες αυτού του δόγματος στο οποίο ανήκει και η Τρόικα θα μείνουν στην ιστορία ως άρχοντες του κακού, της βαρβαρότητας και της μιζέριας αφού ερμηνεύουν και κατασκευάζουν την ζωή με όρους αθλιότητας, επαιτείας και δουλοπρέπειας. Η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει αυτά που χρωστάει με όρους πολιτισμού και δημοκρατίας ως αντίδοτο στον καλπασμό της πείνας και της ανέραστης οικονομίας που πρεσβεύει ένα οικονομικό δόγμα το οποίο χρεοκόπησε.

Το χρήμα δημιουργήθηκε για να δώσει ζωή και όχι να πάρει ζωές, το δικό σας χρήμα φοβάται γιατί έμεινε μόνο του χωρίς τους λαούς και τα παιδικά χαμόγελα…

Γεώργιος Μ. Ψαρουδάκης

Οικονομολόγος

Τηλ.:6937489280, 2106005713

Email: gpsaroud@otenet.gr

Θέμα

Οικονομική κρίση

Σύνολο καταγραφών: 1001

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι