Παραγωγικό διάλογο χωρίς βουλωμένα αυτιά, με σύνθεση απόψεων

Δημήτρης Παπαδημούλης, 15/06/2009

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλης μιλώντας στο ρ/σ City (Γ. Προβής-Μ.Κοττάκης) για τις πολιτικές εξελίξεις, δήλωσε μεταξύ άλλων:

- Μαθαίνουμε ότι “πλακώνεστε” άσχημα στο ΣΥΝ. Γιατί αυτό;

Το ζητούμενο είναι αυτή η έντονη πολιτική αντιπαράθεση να είναι παραγωγική. Να οδηγήσει σε εκείνες τις αλλαγές και στην πολιτική μας και στη λειτουργία μας που να δείξουν στην κοινωνία ότι πήραμε το μήνυμα των εκλογών και το μετασχηματίζουμε σε μια προσπάθεια ανάκαμψης και ανασύνταξης. Για να πάμε καλύτερα στις επόμενες μάχες και στις εθνικές εκλογές που έρχονται. Αυτό είναι το ζητούμενο. Να μην είναι ένας διάλογος κωφών, να μην τα ρίχνουμε όλα «τα στραβά», όπως ο απογοητευμένος οπαδός ποδοσφαιρικής ομάδας, στον αέρα, στον διαιτητή ή τον αντίπαλο. Να δούμε τι δεν κάναμε εμείς καλά, τι λάθη κάναμε, τι έφταιξε και να το διορθώσουμε με τόλμη, συλλογικότητα και αλληλεγγύη.

- Πάντως, με όλη την εκτίμηση που τρέφω στο πρόσωπο του Λ. Κύρκου, δεν είναι υπερβολή ότι ήταν μια ταπεινωτική ήττα; Ο ΣΥΝ και προ ΣΥΡΙΖΑ έχει περάσει και άλλες περιπέτειες…

Πέρα από τις λέξεις και τους χαρακτηρισμούς, στις εκλογές αυτές χάσαμε και πρέπει να δούμε, γιατί πριν 3-4 μήνες οι δημοσκοπήσεις μας έδιναν για τις ευρωεκλογές 10-12% και πήγαμε στο 4,7%.

- Μήπως γιατί γίνατε ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ εξαφάνισε τον ΣΥΝ;

ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε και τότε. Το ζητούμενο είναι να δούμε, τι πρέπει να αλλάξουμε, για να ανακτήσει ο ΣΥΝ τη σύγχρονη αριστερή του ταυτότητα και πολιτική, να ανακτήσει το ρόλο που του αναλογεί μέσα στην πολιτική συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ. Να δούμε τι λάθη κάναμε. Πιστεύω π.χ. ότι μας έκανε ζημιά ο τρόπος που διαχειριστήκαμε τον Δεκέμβρη. Μας έκαναν ζημιά οι επιλογές της πλειοψηφίας για τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου. Μας έκανε ζημιά η αλλαγή της τελευταίας στιγμής στο debate. Μας έκανε ζημιά μια συμπεριφορά που είχε στοιχεία αλαζονείας και απομονωτισμού την περίοδο των υψηλών δημοσκοπικών αποτελεσμάτων. Μπορεί να έχω δίκιο, μπορεί να έχω άδικο. Αλλά καλό είναι να αποφύγουμε το διάλογο με βουλωμένα αυτιά, να ακούσουμε την κοινωνία και να μην «το παίξουμε» όπως ο Καραμανλής που λέει «πήρα το μήνυμα», αλλά δεν αλλάζει τίποτα.

- Πάντως από τις τοποθετήσεις που άκουσα στην ΚΠΕ, διέκρινα ότι υπάρχουν και βουλωμένα αυτιά. Μην πω ονόματα και διευθύνσεις, αλλά αυτά που έβλεπα, εκεί παραπέμπανε.

Το ζητούμενο είναι -και αυτό ζητάει η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου μας πέρα από τάσεις και εσωκομματικές στοιχίσεις- να έχουμε ένα παραγωγικό διάλογο χωρίς βουλωμένα αυτιά, με σύνθεση απόψεων.

- Το σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί πρόβλημα;

Το σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι συνεδριακή επιλογή για τον ΣΥΝ. Το ζητούμενο είναι να αλλάξουμε στο σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ το ρόλο που παίζει ο ΣΥΝ. Δεν μπορεί το 80-90% αυτού του σχήματος να έχει ρόλο κομπάρσου μέσα στο σχήμα. Επίσης, μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, να σταματήσει μια κατάσταση παραγοντισμού, γραφειοκρατίας, καπελωμάτων, η οποία τελικά στέλνει ένα θολό σήμα.

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι