Να μπει τέλος στα καπελώματα

Δημήτρης Παπαδημούλης, Συνέντευξη στον Παναγιώτη Τσούτσια, Ημερησία, 27/06/2009

Ο πρώην ευρωβουλευτής τονίζει με έμφαση ότι και ο κ. Αλαβάνος δεσμεύεται με την ομόφωνη απόφαση του Συνεδρίου που λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμείνει πολιτική συμμαχία, ενώ καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να αναλάβει ενωτικές πρωτοβουλίες, να προχωρήσει σε θετικές αλλαγές στον ΣΥΝ, δηλώνοντας ότι ο ίδιος είναι έτοιμος να συμβάλει εποικοδομητικά.

Κύριε Παπαδημούλη, έχετε αντιληφθεί πιο είναι το διακύβευμα της αντιπαράθεσης μεταξύ του κ. Αλαβάνου και του κ. Τσίπρα;

Οι φίλοι του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ ανήσυχοι, αναζητούν πειστικές απαντήσεις σε δυο πράγματα. Πρώτον, τι έφταιξε και τι πρέπει να αλλάξουμε, έτσι ώστε να μετατρέψουμε το μήνυμα των εκλογών σε αλλαγές, για μια πορεία ανάκαμψης. Δεύτερον, ποιο είναι το πολιτικό υπόβαθρο και πώς θα γίνει η υπέρβαση της «κόντρας» ανάμεσα στον Α. Αλαβάνο και τον Α. Τσίπρα, πολύ περισσότερο που έως πρόσφατα, όλοι είχαμε την αίσθηση μιας άριστης συνεργασίας. Και ο Αλέκος και ο Αλέξης οφείλουν να πουν τι έφταιξε πολιτικά. Ποιες είναι οι δικές τους ευθύνες και τι πρέπει να αλλάξει.

Ο κ. Αλαβάνος μετά την ανάκληση της απόφασής του να παραιτηθεί, είπε ότι θα συμμετάσχει στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ ως μέλος με την κόκκινη κάρτα στα χέρια του. Συμφωνείτε;

O ΣΥΡΙZA είναι και πρέπει να παραμείνει μια πολιτική συμμαχία. Να διευρυνθεί προς τον οικολογικό και τον σοσιαλιστικό χώρο. Να λειτουργήσει με τη μέθοδο της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης, πιο δημοκρατικά, όχι ως ένα συγκεν­τρωτικό υπέρ-κόμμα. Το σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι συνεδριακή επιλογή για τον ΣΥΝ. Το ζητούμενο είναι να αλλάξει ο ρόλος του ΣΥΝ, μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί το περίπου 90% του σχήματος να έχει ρόλο κομπάρσου. Θα πρέπει να σταματήσει μια κατάσταση παρα­γοντισμού, γραφειοκρατίας και καπε­λωμάτων, η οποία στέλνει ένα θολό σήμα στην κοινωνία.

Ποια είναι η κόκκινη γραμμή που δεν θα περάσετε;

Όλα τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΝ και ο Αλ. Αλαβάνος, δεσμεύονται από μια ομόφωνη απόφαση του Συνεδρίου μας, που λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και πρέπει να παραμείνει μια πολιτική συμμαχία. Γιατί εμείς έχουμε κόμμα και είναι ο Συνασπισμός.

Ολοι λένε ότι δεν θέλουν να μετεξελιχθεί σε κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ταυτόχρονα να έχουν λόγο και οι ανένταχτοι πολίτες.

Ασφαλώς χρειάζεται περισσότερη δημοκρατία μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Έως σήμερα, ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ καλείται να επικυρώνει απλώς προειλημμένες αποφάσεις κορυφής της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Χρειάζεται να βρούμε συναινετικά τρόπους δημοκρατικής εκπροσώπησης.

Θεωρείτε ότι μπορεί να περπατήσει ως «δίδυμο» ο κ. Αλαβάνος με τον κ. Τσίπρα; Και με πιο τρόπο θα αποσαφηνιστούν οι αρμοδιότητές τους;

Σ’ αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς. Θα ήθελα ο Αλέκος και ο Αλέξης να συνεργαστούν μεταξύ τους και με όλους μας. Να βάλουμε το «εμείς» πάνω από τα διάφορα «εγώ».Πολύ περισσότερο που ο Αλέκος Αλαβάνος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εκλογή του Αλέξη Τσίπρα στην προεδρία του ΣΥΝ.

Ποιες πολιτικές πρωτοβουλίες πρέπει να αναλάβει ο κ. Τσίπρας;

Ο Α. Τσίπρας εκλέχτηκε στο τιμόνι του κόμματος πριν από ενάμιση χρόνο. Εγώ τότε ψήφισα τον Φ. Κουβέλη. Το ζητούμενο είναι, από τη θέση του προέδρου του κόμματος, να πάρει ενωτικές πρωτοβουλίες. Να λειτουργήσει ως πρόεδρος όλων χωρίς ομηρείες και κηδεμονίες.

Ο Αλέξης βρίσκεται στο μέσον της τριετούς θητείας του. Θέλω να πιστεύω ότι στο δεύτερο μισό της θητείας του, θα προχωρήσει σε θετικές αλλαγές και στην πολιτική και στη λειτουργία του ΣΥΝ. Έχει δεσμευτεί ότι θα αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες. Τις αναμένω και είμαι έτοιμος να συμβάλω εποικοδομητικά.

Και ο δικός σας ρόλος ποιος θα είναι μέσα στο αυτό το θολό εσωκομματικό σκηνικό;

Αν και -κατά Αλαβάνο- η ηγετική πλειοψηφία του κόμματος «μου έκοψε το κεφάλι», επιμένω ανανεωτικά αλλά και ενωτικά. Τώρα πια θα έχω και περισσότερο διαθέσιμο χρόνο γι’ αυτό.

Ο ΣΥΝ είναι το σπίτι μου, δεν ψάχνω για άλλο κόμμα...

Κατά την γνώμη σας, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο επανάληψης του 1991 όταν το ΚΚΕ διασπάστηκε και αποχώρησε από τον ενιαίο Συνασπισμό; Τώρα η μπίλια είναι στα χέρια του ΣΥΝ.

Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος στο ενδεχόμενο διάσπασης. Ανήκω από τα δεκαοκτώ μου χρόνια στον χώρο της ανανεωτικής αριστεράς και είμαι υπερήφανος γι’ αυτό. Ο ΣΥΝ είναι το σπίτι μου. Είμαι συνιδρυτής και συνιδιοκτήτης εξ αδιαιρέτου και θέλω να κάνω το σπίτι μου καλύτερο. Δεν ψάχνω για άλλο κόμμα. Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών και των φίλων μας αυτή την ώρα, περιμένει απ’ όλους μας, μηδενός εξαιρουμένου, συλλογικότητα και διάθεση ν’ αλλάξουμε ό,τι στραβό μας εμπόδισε να πάμε καλά.

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι