Εγκαταλείπουν το ΓΚΚ...

, Κυριακάτικη Αυγή, 28/03/2010

Σειρά σημαντικών στελεχών του ΓΚΚ ανακοίνωσαν την Πέμπτη την αποχώρησή τους από το κόμμα. Μεταξύ τους οι βουλευτές Πατρίκ Μπραουεζέκ, Ζακλίν Φρες, ο αναπληρωτής δήμαρχος Παρισιού, Πιέρ Μανσάν, ο πρώην διευθυντής της Ουμανιτέ Πιέρ Ζαρκά, ο φιλόσοφος Λισιέν Σεβ, κ.ά.

Σε συνέντευξή του προς τη Μοντ, ο Μπραουεζέκ, που σύμφωνα με παρατηρητές ποτέ δεν αποδέχθηκε το γεγονός της απομάκρυνσής του από τη θέση του επικεφαλής της περιοχής Ιλ ντε Φρανς, εξήγησε τις αιτίες αυτής της απόφασης. «Βρισκόμαστε στο τέλος μιας μακράς διαδικασίας. Μαζί με τους φίλους μου τους ανανεωτικούς, δουλέψαμε για καιρό με το ένα πόδι μέσα το ένα πόδι έξω, σκεπτόμενοι ότι μπορούσαμε ακόμη να αλλάξουμε το κόμμα αυτό εκ των έσω. Από την αποτυχημένη εμπειρία μιας ενιαίας υποψηφιότητας στις προεδρικές εκλογές του 2007 και τις διάφορες απόπειρες συσπείρωσης που απέτυχαν λόγω μηχανισμών, πρέπει να αναζητήσουμε άλλες προοπτικές. Μεταξύ ενός εξαγγελθέντος θανάτου και μιας πιθανής δυναμικής ζωής, επιλέγω τη ζωή».

«Για μένα η μορφή ʽκόμμαʼ είναι ξεπερασμένη. Βλέπουμε ότι ένα από τα προσόντα της Ευρώπης - Οικολογία είναι ότι υπερέβη αυτή την παραδοσιακή πολιτική μορφή. Όταν πάνω από το 50% του κόσμου δεν πάει να ψηφίσει, και τούτο με δομικό τρόπο, όταν τα ποσοστά αποχής φθάνουν το 75% στις ηλικίες από 18 ως 30 ετών, όταν προσθέσουμε ένα 4% με 5% που ψηφίζουν λευκό… έχουμε φανερά μια κρίση των μορφών οργάνωσης που πλέον δεν έχουν καμία σχέση με τον σύγχρονο κόσμο. Ως μέλος του ΓΚΚ, θεωρώ ότι η μορφή του κόμματός μου είναι ξεπερασμένη και νεκρή. Αλλά αυτό είναι ένα θέμα που τίθεται στο σύνολο του κόμματος».

Στην ερώτηση αν θα στραφούν προς την Ευρώπη - Οικολογία ή θα παραμείνουν στη ριζοσπαστική Αριστερά, ο Μπραουεζέκ τόνισε: «Φεύγουμε με τη φιλοδοξία να απευθυνθούμε όχι μόνο στο σύνολο των κομμουνιστών, στο Αριστερό Μέτωπο γιατί συνιστά, με πολύ περιορισμένο τρόπο, μια βάση μελών, στα μέλη του ΝΑΚ αλλά και στην αριστερά της Ευρώπης - Οικολογία. Πιστεύω ότι στο εσωτερικό αυτής της οργάνωσης πολλοί δεν συμφωνούν με τον προσανατολισμό του Ντανιέλ Κονμπεντίτ και του ʽσυνεταιρισμούʼ του. Θα αναπτύξουμε τους δεσμούς μας επίσης με τους σοσιαλιστές που φοβούνται μήπως το κόμμα τους εμπλακεί σε ένα είδος εναλλαγής χωρίς πραγματική αλλαγή. Χρειάζονται πραγματικές δεσμεύσεις από την αριστερά, σε συνδυασμό με το κοινωνικό κίνημα και τα λαϊκά προάστια που έχουν απελπιστεί από τα πάντα. Θέλουμε οι συνδικαλιστές, οι ακτιβιστές των προαστίων αλλά και οι διανοούμενοι να οικοδομήσουν μαζί μας αυτή την πολιτική εναλλακτική λύση. Αυτό θα είναι το νόημα του μηνύματος που θα τους στείλουμε».

Θέμα

Ευρωπαϊκή Αριστερά

Σύνολο καταγραφών: 158

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι