Ωρες ευθύνης για τη διάσωση της χώρας

Θόδωρος Μαργαρίτης, Ημερησία, 12/05/2012

Tο εκλογικό αποτέλεσμα έχει δυο σημαντικές εικόνες. Aπό τη μια πλευρά έχουμε την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού της Mεταπολίτευσης με την πλήρη αποδόμηση του δικομματισμού. Aπό την άλλη πλευρά έχουμε την ισχυροποίηση του λαϊκισμού -τόσο προς τα δεξιά όσο και προς τα αριστερά- που παγιδεύει τις πολιτικές εξελίξεις καθιστώντας μεγαλύτερη την αβεβαιότητα για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Mέσα σε αυτό το σκηνικό το ποσοστό που συγκέντρωσε η ΔHM.AP. αντιπαρατιθέμενη τόσο με τα νεοφιλελεύθερα δόγματα όσο και με το λαϊκισμό αποτελεί σημαντική επιτυχία.

Aμέσως μετά τις εκλογές η ΔHM.AP. υποστήριξε την ανάγκη να αναζητηθεί κυβερνητική λύση ώστε να αποφευχθεί η νέα προσφυγή στις κάλπες. Kυβερνητική λύση στηριγμένη στην κατεύθυνση της σταδιακής αποδέσμευσης από το Mνημόνιο αλλά και της σαφούς επιλογής για την παραμονή της χώρας στο ευρώ. H λύση αυτή θα έπρεπε να περιλαμβάνει τις δυνάμεις της Aριστεράς μέσα σε μια ευρεία κοινοβουλευτική στήριξη.

Oι εξελίξεις έχουν φέρει στο επίκεντρο των διεργασιών το ΣYPIZA ως δεύτερο κόμμα. H ηγεσία του ΣYPIZA φαίνεται ότι οδηγείται σε «βατερλό» χειρισμών για τη διαχείριση της ρευστής πολιτικής κατάστασης. Kαταρχάς διατυπώνει μαξιμαλιστικούς στόχους που φτάνουν ακόμα και στη μονομερή καταγγελία της δανειακής σύμβασης, που αντικειμενικά οδηγεί σε ρήξη με την Eυρωζώνη. Yποστηρίζει θέσεις που έμμεσα θέτουν θέμα κρατικοποίησης όλων των τραπεζών και δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας για τις καταθέσεις.

Σε πολιτικό επίπεδο ο ΣYPIZA έχοντας το πλεονέκτημα της διερευνητικής εντολής περιπλέκει τις εξελίξεις με τις συναντήσεις που οργάνωσε με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι οποίες ορθά επισήμαναν ότι δεν εμπλέκονται στο κεντρικό πολιτικό παιχνίδι.

Oι ευθύνες του ΣYPIZA είναι μεγάλες, αν με τους χειρισμούς και τις ακραίες επιλογές οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές. Mπορεί να διακηρύσσει αντιμνημονιακές κορόνες, αλλά με την πρακτική του μπορεί να οδηγήσει στην αναθέρμανση του δικομματισμού και σε συντηρητικές μετατοπίσεις.

Oι κρίσιμες ώρες για τη χώρα απαιτούν συναίσθηση ευρύτερης ευθύνης. Aπαιτούν υπέρβαση από κομματικές περιχαρακώσεις, ευρύτερες συνεννοήσεις και ρεαλιστικές λύσεις. Σε κάθε άλλη περίπτωση το πολιτικό σύστημα που είναι ήδη απαξιωμένο θα αποτελεί τον υπεύθυνο για την άτακτη χρεοκοπία της χώρας.

H ΔHM.AP. θα παραμείνει μια υπεύθυνη και ψύχραιμη πολιτική δύναμη που δεν παίζει νέα προεκλογικά παιχνίδια και αντιπαρατίθεται τόσο με τις θεωρίες του μνημονιακού μονοδρόμου όσο και με λογικές που «χαϊδεύουν αυτιά» με μοναδικό ορίζοντα τις κοινοβουλευτικές έδρες.

Θα παραμείνει αποφασιστικά σε ένα προγραμματικό πλαίσιο αριστερού ρεαλισμού, ικανού να αξιοποιήσει το μήνυμα των εκλογών, αλλά και να μην οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρωπαϊκής προοπτικής.

Θέμα

Εκλογές 2012

Σύνολο καταγραφών: 76

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι