H μπέσα και η μπαμπεσιά

Γιάννης Παπαθεοδώρου, dim/art, Δημοσιευμένο: 2018-10-15

Όλα άρχισαν όταν ο παράταιρος εταίρος της κυβέρνησης έβγαζε τα προεκλογικά σποτάκια με το σπασμένο αριστερό χέρι του «μικρού Αλέξη» και ο ΣΥΡΙΖΑ ένιωθε πως η έφοδος στην εξουσία περνούσε υποχρεωτικά από τις ράγες του τρένου που οδηγούσε ένας ακροδεξιός μηχανοδηγός. Στην αρχή, λίγοι κατάλαβαν ότι ο εναγκαλισμός των δύο αρχηγών θα μπορούσε να εκθέσει ανεπανόρθωτα την «πρώτη φορά Αριστερά». Η Βουλή ωστόσο ήταν το πραγματικό πεδίο της δοκιμασίας. Οι ΑΝΕΛ δεν ψήφισαν κανένα από τα λεγόμενα προοδευτικά νομοσχέδια του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η επιλεκτική στήριξη της κυβέρνησης μετατράπηκε γρήγορα σε μια πολιτική τερατογένεση. Κάποιες φορές, ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητούσε συμμαχίες στην Κεντροαριστερά και στο ευρύτερο «δημοκρατικό τόξο», ενώ κάποιες άλλες απλώς έπρεπε απλώς να «καταπιεί» τις ασυνάρτητες εκρήξεις των «ψεκασμένων». Οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Καμμένου ωστόσο στην Αμερική οδήγησαν τα πράγματα σε ένα πραγματικό αδιέξοδο. Τα πυρά που εξαπολύθηκαν εναντίον του κ. Καμμένου από μερίδα του φιλοκυβερνητικού Τύπου αλλά και από σημαίνοντα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν πως πλέον το πολιτικό διαζύγιο είναι προβλέψιμο και ίσως και σκηνοθετημένο.

Ενδεχομένως άλλωστε η ρήξη των κυβερνητικών εταίρων να αποτελέσει και ένα βολικό άλλοθι για το προεκλογικό παιχνίδι της επιβίωσης: από τους όρκους φιλίας με τον «έντιμο συνεταίρο» περάσαμε πια στις κατηγορίες για τον πολιτικό εκτροχιασμό του ανεύθυνου υπουργού, που εκθέτει συνολικά την κυβέρνηση και τη χώρα. Εδώ και καιρό, το μοναδικό άλλοθι για όλη αυτή την ακατανόητη συμμαχία ήταν η «μπέσα» του κ. Καμμένου και ο έντιμος χαρακτήρας μιας συγκυβέρνησης, που θα φτάσει μέχρι το τέλος. Παρ’ όλα αυτά είναι πολύ δύσκολο να δημιουργεί κανείς συνεχώς ένα άλλοθι και να θεωρεί πως αρκεί μόνο αυτό για να είναι το συγκολλητικό στοιχείο της κυβερνητικής πολιτικής.

Όλα αυτά τα χρόνια, η κυβέρνηση στηρίζεται πάνω σε ένα μάλλον προνεωτερικό συμβόλαιο «μπέσας», το οποίο φαίνεται να τελειώνει με μια «μπαμπεσιά». Αυτά που είπε ο κ. Καμμένος στο ταξίδι του στην Αμερική ανατρέπουν πλήρως τη συμφωνία των Πρεσπών, δημιουργούν ένα νέο τοπίο για την αμυντική πολιτική της χώρας (νέες αμερικάνικες βάσεις σε Βόλο, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη), ενώ ταυτόχρονα ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Θεόδωρος Τοσουνίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ είπε πως το κόμμα του ενδεχομένως να στηρίξει μια πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ κατά της κυβέρνησης, αν δεσμευτεί ο κ. Μητσοτάκης «πως δεν θα δώσει το όνομα» της Μακεδονίας. Με άλλα λόγια, μέσα σε λιγότερο από 48 ώρες, οι ΑΝΕΛ «άδειασαν» πλήρως όλο τον κορμό της κεντρικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, ο υπουργός Άμυνας θα είχε «θέσει τον εαυτό του εκτός κυβερνήσεως», το ίδιο βράδυ που το αεροπλάνο θα προσγειωνόταν στην πατρίδα. Σε άλλες εποχές, μάλιστα, ακόμα και σε αυτή τη χώρα, οι παραιτήσεις θα γίνονταν ακόμη και κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, ο πολιτικός διπολισμός —με την ψυχαναλυτική έννοια του όρου— εκτόνωσε τη δύσκολη κατάσταση με κάτι κορώνες σε κεντρικές επιτροπές και σε κάτι αδιάφορες πολιτικές γραμματείες των δύο κομμάτων που συγκυβερνούν. Προφανώς, ο χρόνος και ο τρόπος των εκλογών ρύθμισε και τη βαλβίδα αποσυμπίεσης της μικρής κυβερνητικής κρίσης: ρητορικές ασκήσεις διαφωνίας που όμως τελειώνουν σε μια συμφωνία για να μην επανέλθει το «παλιό πολιτικό σύστημα». Είναι σαφές ωστόσο ότι όλα αυτά προετοιμάζουν την αποδρομή της κυβέρνησης και την πολιτική απόδραση της προς τις κάλπες. Από αυτή την άποψη, η «μπέσα» και η «μπαμπεσιά» είναι οι δύο όψεις του ίδιου συστήματος. Αυτό που ήταν πριν η έντιμη συμφωνία των αδελφοποιτών ηγετών θα πρέπει να γίνει τώρα το σωσίβιο που θα τους σώσει από την εκλογική φουρτούνα. Το σενάριο είναι ενδιαφέρον για όσους αντέχουν να βλέπουν κωμωδίες β΄ διαλογής, αλλά δεν θα λειτουργήσει πολιτικά. Αν σπάσει το παλιό «αντιμνημονιακό μέτωπο», ο μεν κ. Καμμένος θα παλεύει για την επιβίωσή του εναποθέτοντας τις ελπίδες του στα «αζήτητα» της Δεξιάς, ενώ ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να πείσει τους ψηφοφόρους του ότι παίρνει τη «σοσιαλδημοκρατική» στροφή κάπως ανοιχτά∙ συνομιλώντας παράλληλα με διάφορους «Ρουβίκωνες» που στήνουνε τραπεζάκια για στρατολόγηση στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ.

Το πεδίο της προεκλογικής καμπάνιας που ανοίγεται για τα δύο κόμματα θα είναι από εδώ και πέρα εξαιρετικά θολό, εξαιτίας του πολιτικού ημερολογίου αλλά και της αποδυνάμωσης των νέων συμμαχιών. Ο κ. Καμμένος μπορεί να μην προλάβει να κεφαλαιοποιήσει την ηρωική υπεράσπιση της Μακεδονίας και ο κ. Τσίπρας μπορεί να μην προλάβει να ακούσει τα χειροκροτήματα των ευρωπαίων εταίρων για την επίλυση του ζητήματος. Αυτό που μπορεί να μένει ως μόνη πιθανή διέξοδος είναι οι απλοί καθημερινοί καυγάδες: για τον Μεγαλέξανδρο, για τα σχολικά βιβλία, για τη νέα αμερικανική βάση στο Βόλο, για τις τελικές μεταγραφές των βουλευτών. Όσο η εξουσία χάνεται, οι διαφορές θα τονίζονται ολοένα και πιο πολύ. Με τη διαφορά ότι, το τοπίο της επόμενης ημέρας, τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και για τους ΑΝΕΛ, θα διαμορφώνεται πάνω στις εύθραυστες ισορροπίες μιας διαλυμένης κυβέρνησης μειοψηφίας, που δεν θα έχει πια «μπέσα» και θα σκέφτεται μόνο την επόμενη «μπαμπεσιά».

Θέματα επικαιρότητας: Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Φίλιππος Σαχινίδης

O προϋπολογισμός του 2019, ο Ευκλείδης και ο Καντονά

Φίλιππος Σαχινίδης, 2018-12-01

Ο προϋπολογισμός του 2019 που κατέθεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ...

Περισσότερα

Η επιστολή Κοτζιά

Γιάννης Βλαστάρης, 2018-10-23

Σύντροφε Αλέξη,Όταν διαβάζεις αυτές τις γραμμές, θα γνωρίζεις,...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Από εδώ και στο εξής, εντονότερη αβεβαιότητα…

Κώστας Καλλίτσης, 2018-10-21

Από εδώ και στο εξής, η πολιτική αβεβαιότητα γίνεται εξαιρετικά...

Περισσότερα
Θόδωρος Μαργαρίτης

Παιχνίδια εξουσίας

Θόδωρος Μαργαρίτης, 2018-10-19

Είναι φορές που η Αριστερά δυστυχώς παίρνει την οσμή από...

Περισσότερα

Αλλο τι θέλω, άλλο τι μπορώ

Τάσος Παππάς, 2018-10-16

Πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτύρονται εντόνως για τη συνεργασία...

Περισσότερα
Γιάννης Παπαθεοδώρου

H μπέσα και η μπαμπεσιά

Γιάννης Παπαθεοδώρου, 2018-10-15

Όλα άρχισαν όταν ο παράταιρος εταίρος της κυβέρνησης έβγαζε...

Περισσότερα
Στέργιος Καλπάκης

Ομοιος ομοίω αεί πελάζει

Στέργιος Καλπάκης, 2018-10-15

...Αλήθεια, για πόσο ακόμη ο κ. Τσίπρας θα κάνει ότι δεν βλέπει...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Ποιος έχει ανάγκη από συνωμότες;..

Κώστας Καλλίτσης, 2018-10-14

Κάποιοι συνωμότησαν εναντίον της ελληνικής οικονομίας;...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Γιάννης Βούλγαρης

Μια επέτειος για 70+ ή μια υπόμνηση;

Γιάννης Βούλγαρης, 2024-04-20

...Στις ιστορικά σημαδιακές μέρες όπως η αυριανή, επαναλαμβάνουμε...

Το χαλί

Μιχάλης Μητσός, 2024-04-24

Aυτοί οι μπαγάσηδες οι δικαιωματιστές παντού έχουν διεισδύσει...

Σπύρος Δανέλλης

Ψηφαλάκια ή γνώση και ικανότητες;

Σπύρος Δανέλλης, 2024-04-24

Τον Φεβρουάριο του 2014, λίγο πριν από τις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση...

Θόδωρος Τσίκας

Οι «κόκκινες γραμμές» Ισραήλ-Ιράν

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-20

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα χτυπήματα μεταξύ Ιράν και...

Η άθραυστη αλυσίδα των «αντιποίνων»

Παντελής Μπουκάλας, 2024-04-16

Στην επαληθευμένη από αμερόληπτες πηγές Ιστορία, το δόγμα...

Θόδωρος Τσίκας

Ιράν-Ισραήλ: Γόητρο, προσχήματα και ισορροπίες

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-14

Είναι γνωστό ότι το καθεστώς των φανατικών μουλάδων του...

Το δίλημμα της Τεχεράνης

Γιώργος Καπόπουλος, 2024-04-08

H ηγεσία της Ισλαμικής Δημοκρατίας βρίσκεται σε ένα άβολο...

Πώς απαντούν στην Ακροδεξιά τα άλλα κόμματα

Ξένια Κουναλάκη, 2024-04-04

Aπό την εποχή της ανόδου της Χρυσής Αυγής τα συστημικά κόμματα...

Η ατιμωρησία των ελίτ

Τάσος Παππάς, 2024-04-01

Αντιγράφω από τη στήλη «ΕΝΑ ΒΛΕΜΜΑ» στις Νησίδες της «Εφημερίδας...

Το νέο τουρκικό παζλ

Βαγγέλης Αρεταίος, 2024-04-01

Η «έκπληξη του CHP», όπως λένε από χθες το βράδυ Τούρκοι αναλυτές,...

Θόδωρος Τσίκας

Τουρκία: διαμαρτυρία για οικονομία και φθορά εξουσίας

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-01

Ακόμα μια φορά, η οικονομία έπαιξε ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις....

Διονύσης Τεμπονέρας

Άνθρακες ο θησαυρός της αύξησης του κατώτατου μισθού

Διονύσης Τεμπονέρας, 2024-03-28

Ανακοινώνεται στο υπουργικό συμβούλιο η αύξηση του κατώτατου...

×
×