Δημήτρης Παπαδημούλης: Αναβίωση εσωστρεφών αντιπαραθέσεων, και καλλιέργεια μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ ενός «αντι-συνασπισμικού» κλίματος

30/11/2009

Μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ (Π. Τσούτσιας – Ν. Σαράντης), ο βουλευτής Β’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, δήλωσε μεταξύ άλλων, τα εξής:

Στη συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ κυριάρχησαν τα εξής: Η ομιλία του Αλέκου του Αλαβάνου, ο οποίος είπε επί της ουσίας στην Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ «πάρτε πόδι, κάνετε κακό».

«Η ομιλία του Αλ. Αλαβάνου ήταν μια ακόμη δυσάρεστη έκπληξη. Μετά από μια πολύμηνη απουσία και πλήρη αποχή από τις τελευταίες εκλογές, αποτελεί επί της ουσίας, πλήρη μεταστροφή σε όσα ήξερε ο κόσμος ότι συμβολίζει και εκφράζει ο Αλ. Αλαβάνος όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό που είδα είναι τον Αλ. Αλαβάνο να επιτίθεται με σφοδρότητα στο διάδοχό του στην προεδρία του Συνασπισμού, που ο ίδιος πρότεινε, να επιτίθεται στο κόμμα του, το Συνασπισμό, που τον τίμησε για δεκαετίες με τα ύπατα αξιώματα, και να επιτίθεται και στην πολιτική που ο ίδιος ακολούθησε για χρόνια, όσο ήταν στο τιμόνι.»

Υπάρχει εξήγηση;

«Η μόνη πολιτική ερμηνεία που μπορώ να δώσω είναι ότι προσπαθεί να στρέψει ένα μέρος του ΣΥΡΙΖΑ, το πιο αριστερίστικο, εναντίον του κόμματός του, του Συνασπισμού, χωρίς να διστάζει, για να το πετύχει, να υιοθετεί απόψεις και προτάσεις που βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με όσα ο ίδιος ο Αλέκος έκανε ως Πρόεδρος του Συνασπισμού και επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, έως πρόσφατα.

Θυμάμαι τον Αλέκο, πριν από λίγους μήνες, στην κηδεία του Μιχάλη Παπαγιαννάκη, δακρυσμένος να κάνει ύμνο στον αριστερό ευρωπαϊσμό και να λέει ότι αυτή η πολιτική δικαιώθηκε. Θυμάμαι τον Αλέκο Αλαβάνο, μετά τις ευρωεκλογές, να λέει ότι δεν πήγαμε καλά γιατί κόψαμε το κεφάλι του καλύτερου ευρωβουλευτή, ασκώντας κριτική στην ηγεσία του Συνασπισμού, και έτσι αποξενωθήκαμε από το ρεύμα το ανανεωτικό, του αριστερού ευρωπαϊσμού, το οποίο εκφράζει ένα μεγάλο μέρος της πολιτικής και εκλογικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ. Όσα είπε χθες ο Αλέκος είναι σε ευθεία αντίθεση με όσα σας ανέφερα. Και ακόμη, θέλει να μας διώξει από πού; Από το κόμμα του Συνασπισμού που το συνιδρύσαμε, μαζί και με τον Αλέκο και του οποίου τώρα αποφεύγει να πει αν παραμένει μέλος;»

Πώς είδατε και τις δηλώσεις του κ. Κύρκου;

«Η θέση μου είναι απολύτως σαφής και κατηγορηματική. Διεκδικώ, μαζί με χιλιάδες άλλους αριστερούς που εμπνεόμαστε από τις ίδιες απόψεις και την ίδια διαδρομή, την ισχυροποίηση του Συνασπισμού και των ανανεωτικών του χαρακτηριστικών, τον απόλυτο σεβασμό στη δημοκρατία, τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και της αριστεράς. Είμαι απολύτως αντίθετος στη διάλυση και στη διάχυση του Συνασπισμού μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα οιονεί ενιαίο κόμμα. Πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει μια ακόμη πιο πλατιά πολιτική συμμαχία, που να ανοιχτεί στο σοσιαλιστικό και στον οικολογικό χώρο και ότι αν μετατραπεί σε ένα ενιαίο κόμμα, θα γίνει ένα πιο στενό σχήμα από αυτό που ήδη είναι. Ακούω με σεβασμό όλες τις απόψεις, ακόμη κι αν δεν τις συμμερίζομαι.»

Για την διήμερη σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ

«Δυστυχώς σφραγίστηκε από την αναβίωση εσωστρεφών αντιπαραθέσεων, και την καλλιέργεια μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ ενός «αντι-συνασπισμικού» κλίματος, όταν όλοι γνωρίζουν πως ο Συνασπισμός είναι η πολύ μεγάλη συνιστώσα αυτού του συμμαχικού σχήματος. Ο κόσμος που μας έδωσε το 4,6%, παρά το αυτοκαταστροφικό καλοκαίρι που ζήσαμε, με τις γνωστές ηγετικές συμπεριφορές, περιμένει από μας να είμαστε συνεπείς σε όσα του υποσχεθήκαμε με το πρόγραμμά μας. Να κάνουμε μια αντιπολίτευση αριστερή στη νέα κυβέρνηση. Κυρίως να είμαστε παρόντες, με προτάσεις, με διεκδικήσεις, με αγώνες, εκεί που υποφέρει η ξεχασμένη κοινωνία και οι ασθενέστεροι. Το να κοιτάμε τον αφαλό μας και να δημιουργείται ένα κλίμα άγονων εσωτερικών αντιπαραθέσεων, με το να προσπαθούμε να μετατοπίσουμε τον Συνασπισμό και τον ΣΥΡΙΖΑ όχι προς τα εκεί που μας θέλει ο κόσμος, αλλά προς ένα χώρο μιας εξωκοινοβουλευτικής και αντισυστημικής αριστεράς, αυτό νομίζω ότι επιτείνει τα αδιέξοδα. Όσοι το επιχειρούν, νομίζω ότι είναι σε λάθος δρόμο. Θα ήθελα τον Αλέκο Αλαβάνο όπως τον γνωρίζαμε παλιά. Να βάζει το «εμείς» πάνω από το «εγώ» και να βοηθάει στη συλλογική προσπάθεια. Πολύ περισσότερο που σήμερα στο τιμόνι του κόμματος του Συνασπισμού βρίσκεται ένα πρόσωπο που ο ίδιος πρότεινε. Όπως ξέρετε, εγώ είχα ψηφίσει τον Φώτη Κουβέλη. Αλλά θέλω να θυμίσω ότι όταν δίναμε τη σκληρή μάχη των εκλογών του Οκτωβρίου, ξεκινώντας από την αγωνία «μπαίνουμε –δεν μπαίνουμε στη Βουλή», ο Κουβέλης και ο Παπαδημούλης ήταν, μαζί με δεκάδες χιλιάδες αριστερούς, δίπλα στον Τσίπρα. Ο Αλέκος, παρότι όλοι το περιμέναμε, δεν έκανε ούτε μια δήλωση «ψηφίστε ΣΥΡΙΖΑ».»

Θέμα

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ-ΣΥΡΙΖΑ

Σύνολο καταγραφών: 157

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι