Δ. Χατζησωκράτης: Η σύνθεση και συνεννόηση δεν μπορεί να νοείται ως υποταγή στις προτάσεις του Προέδρου και μόνο σε αυτές.

27/01/2010

Ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, μιλώντας στο ρ/θμό ΚΑΝΑΛΙ 1, Πειραιά(εκπομπή Β. Σκουρή, Γρ. Τζοβάρα) μεταξύ άλλων τόνισε:

«Για την Προοπτική εκτάκτου Συνεδρίου

Υπογραμμίσαμε ότι το Έκτακτο Συνέδριο πιέζει το κόμμα για μια εσωστρεφή πορεία, χωρίς πολιτικό σχέδιο. Όπως προτείνεται, έχει μοναδική στόχευση τις εσωκομματικές διευθετήσεις και αλλαγές ιδρυτικών συμφωνιών δημοκρατικής λειτουργίας του ΣΥΝ. Αυτό οφείλουμε να το αποφύγουμε.

Εμείς, ως Ανανεωτική Πτέρυγα, ένα ζήτημα θέτουμε προς διευθέτηση. Τις σχέσεις ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ, και τον ανακαθορισμό τους ή την απεμπλοκή μας. Και αυτό θα μπορούσε να λυθεί και με ένα δημοψήφισμα. Ο πρόεδρος όμως, αντί να εντοπίσει τα προβλήματα σε αυτές τις σχέσεις, επέλεξε να θέσει τη διαχωριστική γραμμή εντός του ΣΥΝ. Αυτό είναι το διχαστικό και το επικίνδυνο! Εμείς, ως Ανανεωτική Πτέρυγα, την πολιτική γραμμή, με την οποία διαφωνούμε, γνωρίζουμε ότι υπάρχει πλειοψηφία δεδομένη που την στηρίζει. Την ηγεσία, εξάλλου, δεν την αμφισβητούμε.

Ακόμα και αν υπάρχει η διάγνωση ότι η πλειοψηφία των μελών προκρίνει Έκτακτο Συνέδριο, η ηγεσία του κόμματος οφείλει να έχει την ικανότητα να προβλέπει που μπορεί να οδηγήσει τώρα ένα Συνέδριο. Τι μπορεί να λύσει αλλά και τι φυγόκεντρες τάσεις μπορεί να πυροδοτήσει. Η ηγεσία, με παρρησία, ακόμη και κόντρα σε μια αίσθηση και προσμονή λύσεων οφείλει να παρέμβει. Μια ηγεσία, που χαϊδεύει αυτιά και προσανατολίζει την αγωνία των μελών του κόμματος σε λάθος στόχο, δεν ανταποκρίνεται στο ρόλο της! Σε τελευταία ανάλυση δεν θα πρέπει να αναρωτηθεί ο Πρόεδρος γιατί η πλειοψηφία της Π. Γραμματείας, με όλα τα ιστορικά στελέχη της, είναι αντίθετη με το Συνέδριο τώρα;

Για το φυγόκεντρο σχέδιο… εθνικής ενότητας που παραπέμπει στην ΕΑΔΕ

Κατάπληξη μας προκάλεσε η παραπάνω αναφορά του Προέδρου του ΣΥΝ προκείμένου να «στιγματίσει» πολιτικά τις θέσεις της Ανανεωτικής Πτέρυγας!

Χαίρομαι που η συνήθης κατηγορία για σύγκλιση με το ΠΑΣΟΚ δεν επαναλήφθηκε. Εξάντλησε φαίνεται την πειστικότητα και δυναμική της…

Οφείλει όμως ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας να πει σε πιο συλλογικό κείμενο, σε ποια δήλωση στελέχους της Αν. Πτέρυγας υπάρχει τέτοια πρόταση ή αντίληψη ή περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Δεν υφίσταται πουθενά.

Εμάς αντιθέτως, έχουμε τονίσει ότι μας ενδιαφέρει ο προοδευτικός κόσμος, που δεν θέλουμε απαγοητευμένος να πάει στη δεξιά αλλά να πείθεται από τις προτάσεις της ανανεωτικής αριστεράς και να πυκνώνει τις γραμμές της.

Για την σύνθεση και συνεννόηση στο κόμμα

Καμιά προσπάθεια σύνθεσης και συνεννόησης δεν έχει αναληφθεί επί της ουσίας. Η σύνθεση και συνεννόηση δεν μπορεί να νοείται ως υποταγή στις προτάσεις του Προέδρου και μόνο σε αυτές. Αυτό που το ζητούμε και το διεκδικούμε στην πολιτική και στην κοινωνία, στον δημόσιο βίο εν γένει, δεν είναι δυνατόν να μην αποτελεί κοινό τόπο στο κόμμα μας.»

Θέμα

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ-ΣΥΡΙΖΑ

Σύνολο καταγραφών: 157

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι