Τα ανοικτά μέτωπα του Μπαράκ Ομπάμα

Jean-Marie Colombani, Το Βήμα της Κυριακής, 02/08/2009

«Διαβάσατε το εξώφυλλο του «“Νewsweek”»; Αυτό το ερώτημα έθεσε ως έμμεση προτροπή ο Μπαράκ Ομπάμα στο νεανικό του ακροατήριο την εβδομάδα που μας πέρασε. Ούτε κατά παραγγελία να ήταν το εξώφυλλο του αμερικανικού περιοδικού, το οποίο προπαγάνδιζε με ευμεγέθη κεφαλαία γράμματα ότι «η ύφεση τελείωσε». Και αυτό είναι διπλά ευχάριστο για τον αμερικανό πρόεδρο. Αφενός διότι επιβεβαιώνει τις πρώτες ενδείξεις που δημιουργούν την αισιοδοξία ότι τα χειρότερα πέρασαν, τη στιγμή μάλιστα που μοιάζει να εξαντλείται η υπομονή της αμερικανικής κοινής γνώμης. Από την άλλη πλευρά, αντιμάχεται και αντισταθμίζει την αρνητική αν όχι επιθετική στάση που τηρεί μια άλλη μερίδα του αμερικανικού Τύπου έναντι του Ομπάμα, ροκανίζοντας τη δημοτικότητά του.

Προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση η προπαγάνδα στην οποία επιδίδεται το Fox Νews, ένα από τα πιο δημοφιλή τηλεοπτικά κανάλια της χώρας, το ιδιοκτησίας του αυστραλιανού μεγιστάνα των ΜΜΕ Ρούπερτ Μέρντοκ. Το ίδιο κανάλι είχε διακριθεί κατά την προεδρία Τζορτζ Μπους για τη στήριξη που προσέφερε στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ. Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και όταν ξέσπασε η κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ- Γαλλίας, όταν ο Ζακ Σιράκ αρνήθηκε τη συμμετοχή της χώρας στον πόλε μο στο Ιράκ. Δεν υπήρχε ημέρα εκείνη την περίοδο που να μην επιτίθεται το κανάλι στη Γαλλία και στους Γάλλους. Με τον ίδιο τρόπο μεταχειρίζεται σήμερα τον αμερικανό πρόεδρο, απομονώνοντας κάθε μέρα μια φράση του προκειμένου να αρχίσει την πολεμική του. Αν πιάσει, τότε η επίθεση συνεχίζεται τις επόμενες ημέρες, αν όχι, τότε την επόμενη κιόλας ημέρα βρίσκει άλλη αφορμή.

Ετσι τις δύο πρώτες ημέρες της εβδομάδας, όσο διαρκούσαν οι διμερείς συναντήσεις με τους κινέζους ηγέτες (οι οποίες εγκαινιάζουν το G2, δηλαδή το δίπολο που φιλοδοξεί να περιορίσει την ισχύ του G20), οι οθόνες κατακλύζονταν από τη δριμεία επίθεση που εξαπολύθηκε κατά του Ομπάμα με αφορμή τις δηλώσεις που έκανε σχετικά με τη σύλληψη του αφροαμερικανού και φίλου του Ομπάμα καθηγητή έξω από την κατοικία του. Για να κλείσει η υπόθεση ο Ομπάμα αναγκάστηκε να δηλώσει «συγγνώμη» επειδή χαρακτήρισε τις ενέργειες της αστυνομίας « ρατσιστικές» και, εν συνεχεία, κάλεσε στον κήπο του Λευκού Οίκου όλους τους εμπλεκομένους να πιουν μια μπίρα σε ένδειξη συμφιλίωσης.

Τις τελευταίες ημέρες οι οθόνες κατακλύζονται και πάλι- και όχι μόνο από το συγκεκριμένο κανάλι- από την επίθεση των λόμπι των ασφαλιστικών εταιρειών, οι οποίες υποστηρίζονται από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, κατά του σχεδίου του Ομπάμα που προβλέπει ασφαλιστική κάλυψη, για πρώτη φορά, για το σύνολο των σχεδόν 50 εκατ. εργαζομένων, μία από τις σημαντικότερες και πιο εμβληματικές προεκλογικές δεσμεύσεις του Ομπάμα. Τα επιχειρήματα που ακούγονται δεν ανταποκρίνονται στις επιδιώξεις του αμερικανού προέδρου οι οποίες - πρέπει να ομολογήσουμε- είναι λιγότερο φιλόδοξες από εκείνες της Χίλαρι Κλίντον επί προεδρίας του συζύγου της. Ωστόσο παρελαύνουν από τις τηλεοπτικές οθόνες γιατροί, νοσοκόμοι και άλλοι, προσπαθώντας να πείσουν ότι τα σχέδια του Ομπάμα- που δεν είναι τίποτε άλλο από το ισοδύναμο της αυτονόητης στην Ευρώπη καθολικής ασφαλιστικής κάλυψηςισοδυναμούν με τον «θάνατο» των αντίστοιχων επαγγελματιών. Αυτό το ζήτημα δίνει τον ρυθμό και, όπως φαίνεται, θα κυριαρχήσει στον προεκλογικό αγώνα για την εκλογή μελών του Κογκρέσου περίπου σε ενάμιση χρόνο. Διότι ας μην ξεχνάμε ότι τα πάντα κρίνονται στο Κογκρέσο. Για αυτόν τον λόγο ο Μπαράκ Ομπάμα απέσυρε το αρχικό σχέδιό του, γνωρίζοντας ότι δεν θα εγκριθεί και ενθυμούμενος την αποτυχία του Μπιλ Κλίντον να «περάσει» το αντίστοιχο σχέδιό του. Ετσι ο αμερικανός πρόεδρος έχει επιδοθεί σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση, με άλλα λόγια ένα νομοθετικό κείμενο που να μπορεί να ψηφιστεί τόσο από τους Δημοκρατικούς όσο και από τους Ρεπουμπλικανούς. Μόνο που, όπως λέει ο πρώην αρχηγός των Δημοκρατικών και άλλοτε υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα Χάουαρντ Ντιν, ένα τέτοιο κείμενο δεν θα αποτελούσε στην πραγματικότητα σχέδιο για κοινωνική ασφάλιση αλλά μάλλον μια απλή μεταρρύθμιση του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου.

Ωστόσο ο αμερικανός πρόεδρος δεν ξεχνά ότι το βασικό μέτωπο βρίσκεται αλλού: Στο σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας και στην αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης. Εχοντας αυτό κατά νου, εμφανίζεται πολύ πιο συνετός από τους συντάκτες του «Νewsweek», αποφεύγοντας να δώσει λαβή σε εκείνους οι οποίοι καραδοκούν να του καταλογίσουν υπερβολική αισιοδοξία. Οι προβλέψεις εικάζουν πράγματι συνέχιση, έστω και σε μικρότερο ποσοστό, της πτώσης του ΑΕΠ κατά το δεύτερο εξάμηνο. Αυτό σημαίνει ότι και για την Αμερική, όπως και για τον υπόλοιπο κόσμο, έρχονται δύσκολες ημέρες. Είναι συνεπώς ενδιαφέρον αυτό το Σαββατοκύριακο, καθώς θα πραγματοποιηθεί μια ασυνήθιστη σύσκεψη των 22 μελών της αμερικανικής κυβέρνησης.

Σκοπός αυτής της συνάντησης δεν είναι μόνο να γίνει ένας απολογισμός των πρώτων έξι μηνών διακυβέρνησης, αλλά και να παρουσιαστούν οι εκτιμήσεις για την αμερικανική οικονομία. Από αυτές θα κριθεί το αν είναι απαραίτητο ένα δεύτερο πακέτο αναθέρμανσης της οικονομίας, όπως επιμόνως ζητεί ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, ή αν κάτι τέτοιο είναι περιττό, αν όντως η ύφεση βαίνει στο τέλος της, όπως υποστηρίζει το «Νewsweek».

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι