Το κόμμα των μισθωτών

Ζώης Τσώλης, Το Βήμα της Κυριακής, 24/01/2016

Εδώ και δύο εβδομάδες έχουν ξεσηκωθεί οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι επιστήμονες και οι αγρότες σε όλη την Ελλάδα.

Για την ακρίβεια, 930.000 εργαζόμενοι, οι περισσότεροι οικογενειάρχες, βρίσκονται στους δρόμους σε μπλόκα, διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας καθώς θίγονται από την επιλογή της κυβέρνησης να αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές υπέρ των Ταμείων τους στο ύψος των εισφορών που καταβάλλουν εδώ και δεκαετίες οι μισθωτοί και οι εργοδότες τους στο ΙΚΑ.

Προφανώς το 20% - γιατί αυτό είναι το κόστος ασφάλισης για κάθε θέση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα - είναι βαρύ όταν πρέπει να το πληρώσεις μόνος από το εισόδημά σου κι ακόμη πιο βαρύ όταν έχεις συνηθίσει εδώ και δεκαετίες ή να μην πληρώνεις τίποτε (όπως στον ΟΓΑ ως το 1990) ή να επιλέγεις τη χαμηλή ασφαλιστική κλάση των 100 ευρώ τον μήνα (όπως στον ΟΑΕΕ) για να έχεις ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την κατώτερη σύνταξη.

Δικαίως διαμαρτύρονται αφού η κυβέρνηση δεν έθεσε σαφή όρια στην ασφαλιστική επιβάρυνση όταν την ίδια στιγμή η υψηλότερη σύνταξη δεν μπορεί να υπερβεί τα 2.300 ευρώ τον μήνα.

Ομως η σκληρή πραγματικότητα των αριθμών επιβεβαιώνει το κοινό αίσθημα ότι όσο και αν διαμαρτύρονται ως σήμερα δεν συμμετέχουν αναλογικά στα βάρη του κράτους. Κι αυτά τα στοιχεία, από το Taxis, λένε ότι το 2015:

431.790 αγρότες δήλωσαν συνολικό εισόδημα 1,34 δισ. ευρώ. Οι οκτώ στους δέκα από αυτούς δήλωσαν ετήσιο εισόδημα κάτω από 5.000 ευρώ!

495.019 ελεύθεροι επαγγελματίες με ή χωρίς γραβάτες δήλωσαν συνολικά 4,82 δισ. ευρώ. Οι οκτώ στους δέκα από αυτούς δήλωσαν κάτω από 15.000 ευρώ.

Βέβαια αυτοί που δικαιούνται ακόμη και να φωνάζουν είναι όσοι δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα και με τις νέες ρυθμίσεις καλούνται να ξεπεράσουν το όριο των εισφορών που καταβάλλουν σήμερα και να καλύψουν τις τρύπες των φοροφυγάδων.

Περισσότερο όμως από όλους δικαιούνται να αγανακτούν οι μισθωτοί, οι οποίοι, παρά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις φόρων από την πρώτη ημέρα των μνημονίων, σήκωσαν το βάρος της προσαρμογής. Και το 2015 το «κόμμα» των 2,7 εκατομμυρίων μισθωτών δήλωσε 32,1 δισ. ευρώ και φορολογήθηκε βαριά και για το τελευταίο ευρώ...

Θέμα

Ασφαλιστικό

Σύνολο καταγραφών: 35

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι