Το ευρωπαϊκό µας παζλ

Δεν γλιτώσαµε τον κίνδυνο, αλλά ακόµα παλεύεται

Ελίζα Παπαδάκη, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2010-12-22

Πώς πρέπει να αξιολογήσουµε τα αποτελέσµατα της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής στις 16-17 Δεκεµβρίου; Ως πλήρη επικράτηση της γερµανικής άποψης – αρνητική για τα συµφέροντα των ασθενέστερων ειδικά, για την ευρωπαϊκήενότητα και προοπτική γενικότερα – όπως έγραψαν διάφοροι σχολιαστές εδώ, αλλά και ο γνωστός αρθρογράφος των «Financial Times» Βόλφγκανγκ Μίνχαου; Εκφράστηκαν και άλλες γνώµες.

Η θεωρούµενη πιο έγκυρη ως προς τα οικονοµικά πολιτική εφηµερίδα στη χώρα της κ. Μέρκελ, η «Frankfurter Allgemeine Zeitung», επισήµαινε για παράδειγµα ότι το ζήτηµα που κεντρικά ενδιέφερε την καγκελάριο, η συµµετοχή πιστωτών του ιδιωτικού τοµέα στον προς σύσταση µόνιµο Ευρωπαϊκό Μηχανισµό Σταθερότητας (ο οποίος, όπως αποφασίστηκε, τον Ιούνιο του 2013 θα υποκαταστήσει τον προσωρινό µηχανισµό που µέχρι στιγµής δανείζει εµάς και την Ιρλανδία)

θα εξετάζεται «κατά περίπτωση». Αυτό το «κατά περίπτωση» η εφηµερίδα το ερµήνευε ως πιθανότητα οι «πιστωτές του ιδιωτικού τοµέα» να µην εµπλακούν ποτέ στη διάσωση υπερχρεωµένων χωρών. Δύσκολα θα µπορούσε άρα η Μέρκελ να το πουλήσει ως επιτυχία, συνεπέραινε.

Η αποδυνάµωση του όρου για τους ιδιώτες είναι σηµαντική για εµάς. Κανείς δεν περιµένει να έχουµε ξεµπερδέψει το 2013 οπότε λήγει η τριετής συµφωνία µας µε την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ, µπορώντας να ανταποκριθούµε σε όλες µας τις υποχρεώσεις. Θα χρειαστεί να επιµηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωµής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, οπότε θα υπαχθούµε και στον µόνιµο Μηχανισµό. Αν είχε επικρατήσει η γερµανική άποψη, µέρος του βάρους να το επωµίζονται οπωσδήποτε οι ιδιώτες δανειστές, θα µειωνόταν το συνολικό ποσό του χρέους µας και θα έχαναν οι ξένες τράπεζες ένα ποσοστό της αξίας των οµολόγων του ελληνικού κράτους που κρατούν –π.χ., ένα µέρος από τα 65 δισ. ευρώ που κρατούν οι γερµανικές τράπεζες. Αυτό το «ηθικό» επιχείρηµα της κ. Μέρκελ υπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους χωρών που αναγκάζονται να καταφύγουν στον Μηχανισµό βρήκε απήχηση. Γιατί να επιβαρύνονται αποκλειστικά οι φορολογούµενοι, ενώ τράπεζες που κέρδιζαν δανείζοντας µένουν αλώβητες; Τη ζηµία θα την άντεχαν.

Μόνο που, µαζί µε τις ξένες, µια αναδιάρθρωση του χρέους θα έπληττε πολύ περισσότερο τις εγχώριες τράπεζες, ασφαλιστικούς φορείς, αποταµιευτές που έχουν επενδύσει σε οµόλογα.Προτού ακόµα συµβεί, ο φόβος µιας τέτοιας εξέλιξης θα ωθούσε σε φυγή κεφαλαίων, έχοντας µαταιώσει κάθε ελπίδα επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές. Ποιος σε ξαναδανείζει όταν περιµένει να του φας µέρος από όσα του χρωστάς; Θα κατέρρεε η οικονοµία µε βαρύτερες συνέπειες για τους πιο ευάλωτους, θα απειλούνταν ο κοινωνικός ιστός και η δηµοκρατία, εξηγούσε πρόσφατα ξανά ο Λορέντσο Μπίνι Σµάγκι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αντικρούοντας τους προπαγανδιστές της χρεοκοπίας που βγαίνουν κάθεµέρα στα διεθνήµέσα.

Προχθές από τη γερµανική εφηµερίδα«Die Welt», ένας κύριος Μπόζοµουερθ, στέλεχος του επενδυτικού οίκουPimco, υποδείκνυε επιπλέον Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία να φύγουµε από το ευρώ. Χαρακτηρίζοντας άλλη µία φορά «εξωφρενική» την υπόθεση αποχώρησης χώρας µέλους από την ευρωζώνη, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ δεν κλείνει τη συζήτηση.

Μετά τις τελευταίες αποφάσεις δεν έχουµε γλιτώσει τον κίνδυνο, αλλάπαλεύεται ακόµα: από τις προσπάθειεςµέσα στη χώρα µας, από εξελίξεις στην Ευρώπη που θα ενδυνάµωναν την αλληλεγγύη _ εκδοχή όχι και τόσο απίθανη. Διότι δεναπειλούµαστε πια µόνον εµείς. Σοβαρά συζητείται η περίπτωση της Ισπανίας, όπου το επιτόκιο ανεβαίνει ανησυχητικά,µεθαύριο το Βέλγιο, η Ιταλία, ποιος ξέρει; Πολύ καλύτερα θα ήταν, αναµφίβολα, αν το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο προχωρούσε ήδητην έκδοσηευρωοµολόγων συνενώνοντας µέρος των εθνικών χρεών, αναύξανε τους πόρους του Ταµείου ΧρηµατοοικονοµικήςΣταθερότητας, αν το εξουσιοδοτούσε νααγοράζει κρατικάοµόλογα. Θα τερµάτιζε τη σπέκουλαγια επερχόµενες χρεοκοπίες, θα µείωνε το κόστος δανεισµού τωνασθενέστερων, βοηθώντας στην ανάκαµψήτους. Οι προτάσεις υπήρχαν στο τραπέζι, αλλά δεν τιςπροώθησε. Κατατέθηκε και µια εξοργιστική πρωτοβουλία Βρετανίας, Γερµανίας, Γαλλίας, να παγώσει ο κοινοτικός προϋπολογισµός στα τωρινά επίπεδα έως το 2020. Την Ευρωπαϊκή Ενωση που συναποτελούµε, όµως, διέπουν αντιτιθέµενα συµφέροντα, διαφορετικές αντιλήψεις, καχυποψίες, προκαταλήψεις, που υπό συνθήκες κρίσηςκαι ανεργίαςµπορεί να οξύνονται. Στην πολιτική σύνθεση και αλληλοκατανόηση µείναµε πίσω.

Ας µην υποτιµάµε βήµατα που γίνονται. Το Μάιο έµοιαζε αδιανόητη η αποδοχή του Μηχανισµού,καθώς σήµαινε να εγκαταλειφθεί η καταστατική αρχή στην οποία είχε επιµείνει η Γερµανίαγια τη νοµισµατική ένωση, η απαγόρευσηδιάσωσης µιας χώρας µέλους από άλλες, υπογράµµιζε το ίδιο άρθροτης «FrankfurterAllgemeine Zeitung». Πέρασε σχεδόν αθόρυβα. Τελικά θα υιοθετηθούν καιτα ευρωοµόλογα, εκτιµούν οι αισιόδοξοι. Στο µεταξύ όµως οι καθυστερήσεις κοστίζουν ακριβά, τρέφουν κινδύνους διάλυσης.

Θέματα επικαιρότητας: Μνημόνιο-Κυβερνητική πολιτική

Θανάσης Αθανασίου

Εμμονές από το παρελθόν...

Θανάσης Αθανασίου, 2011-06-30

Την ώρα που ο Παπανδρέου και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία...

Περισσότερα

Σκέψεις μέσα στα ερείπια

Τάκης Θεοδωρόπουλος, 2011-06-28

Πώς είναι δυνατόν μια ομάδα ανθρώπων να εισβάλλει με την...

Περισσότερα

Τέλος το έλλειμμα σε μια νύχτα...

Γιώργος Προκοπάκης, 2011-06-27

Με αγωνία παρακολουθήσαμε τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες...

Περισσότερα
Κώστας Κάρης

Απαντήσεις και όχι προφητείες

Κώστας Κάρης, 2011-06-26

Σε τελική ευθεία η ψήφιση της νέας συμφωνίας με την Ευρωπαική...

Περισσότερα
Ελίζα Παπαδάκη

Στις Βρυξέλλες ψάχνουν όρους για το νέο δάνειο, στην Αθήνα πλήρης αβεβαιότητα

Ελίζα Παπαδάκη, 2011-06-26

Όπως ακριβώς αναμενόταν, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν...

Περισσότερα

Σε απόγνωση το σύστημα εξουσίας

Τάσος Παππάς, 2011-06-26

Από ορισμένα σήματα που εκπέμπει το σύστημα εξουσίας καταλαβαίνεις...

Περισσότερα
Πόπη Διαμαντάκου

Μήπως να κάνουµε και κάνα τάµα;

Πόπη Διαμαντάκου, 2011-06-23

Να προσευχηθούµε γιατην ελληνική οικονοµία προτείνουν...

Περισσότερα

Ένα βήμα μπρος δυο βήματα πίσω

Ευθύμης Δημόπουλος, 2011-06-23

Πρόσφατα η ΔΗΜΑΡ διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία εκδήλωση...

Περισσότερα

Άρθρα/ Οικονομία-Εργασία

Κώστας Καλλίτσης

Η εθνική μας αφωνία

Κώστας Καλλίτσης, 2024-04-14

Βαδίζουμε προς τις ευρωεκλογές συζητώντας επί παντός επιστητού,...

Κώστας Καλλίτσης

Η Eurostat και η θωρακισμένη οικονομία

Κώστας Καλλίτσης, 2024-03-31

Στα καθήκοντα κάθε κυβέρνησης είναι και η διαχείριση της...

Χωρίς επιδόματα

Νίκος Φιλιππίδης, 2024-03-13

Επειδή πολλοί αναρωτιούνται τι άλλαξε ξαφνικά φέτος σε...

Κώστας Καλλίτσης

Καίγοντας χρόνο

Κώστας Καλλίτσης, 2024-03-10

Λοιπόν, πώς πάμε; Η οικονομία μεγεθύνεται, αν όχι με υψηλούς...

Τι συμβαίνει με την οικονομία της Ευρώπης;

2024-03-06

Πριν από 18 μήνες, σχεδόν όλοι οι αναλυτές προέβλεπαν ότι...

Κώστας Καλλίτσης

Κάτι βλέπουν;..

Κώστας Καλλίτσης, 2024-03-03

Εν αρχή, οι τιμές είχαν αρχίσει να πιέζονται λόγω της σταδιακής...

Κώστας Καλλίτσης

Τί έμαθε ο αγρότης;

Κώστας Καλλίτσης, 2024-02-18

Ποιο είναι το πρόβλημα της αγροτικής μας οικονομίας; Αν...

Κώστας Καλλίτσης

Εργασία κάτω του κόστους

Κώστας Καλλίτσης, 2024-02-11

Πόσο ισχυρή είναι στ’ αλήθεια η ελληνική οικονομία; Οσα...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

24ωρη ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ της ΓΣΕΕ στις 17 Απριλίου

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2024-01-31

Η απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ΓΣΕΕ το περασμένο...

Κώστας Καλλίτσης

Στην Ευρώπη, θέλουμε βιομηχανία;

Κώστας Καλλίτσης, 2024-01-28

Πριν βιαστείτε να απαντήσετε καταφατικά, διαβάστε δύο σημαντικές...

Κώστας Καλλίτσης

Ελντοράντο

Κώστας Καλλίτσης, 2024-01-14

Ο πληθωρισμός είχε αρχίσει ανοδικά τινάγματα ήδη από το...

Κώστας Καλλίτσης

Κυκλοφορεί και παράγει ευφορία

Κώστας Καλλίτσης, 2023-12-30

Οι προβλέψεις των αναλυτών των διεθνών οργανισμών για την...

×
×