Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (ΟΕΣ): Το Συνέδριο του Ιουνίου και ο Οδικός χάρτης

Δημοσιευμένο: 2017-05-14

SYMPARATAKSH LOGO FINAL (4)

Εγκρίθηκε ομόφωνα η εισήγηση της Γραμματείας της Οργανωτικής Επιτροπής.

...Η Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου καλεί όλα τα μέλη των κομμάτων και των φορέων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αλλά και όλους τους προοδευτικούς πολίτες της χώρας μας να συμμετέχουν στις ανοιχτές διαδικασίες του Συνεδρίου για να συνδιαμορφώσουμε τις αποφάσεις μας για τη Πατρίδα και την Παράταξη.
Θέτουμε καθοριστικές βάσεις για το μέλλον και ενδυναμώνουμε τη σχέση μας με την Ελληνική κοινωνία.
Προχωρούμε με νέες ιδέες, με τόλμη και υπερβάσεις.
Δίνουμε πειστικές απαντήσεις στα σημερινά προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας.
Με το εναλλακτικό μας σχέδιο φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε την ελπίδα στους πολίτες και να αποτελέσουμε καθοριστικό παράγοντα για την προοπτική της Ελλάδας.
Ας εργαστούμε όλοι μαζί για την επιτυχία των στόχων μας.
Ενωμένοι Μπροστά

Το πλήρες κείμενο της απόφασης της ΟΕΣ

ΑΠΟΦΑΣΗ της ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της ΔΗΜΑΡ

Το ιδρυτικό συνέδριο για ενιαίο φορέα με υπέρβαση της ομοσπονδιακής δομής θα πρέπει να γίνει εντός του 2017

Δημοσιευμένο: 2017-05-13

Συνεδρίασε σήμερα η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ και εγκρίθηκε ομόφωνα η ακόλουθη απόφαση:

...Η δική μας πρόταση, είναι ότι μετά τον Ιούνιο, εντός του 2017, θα πρέπει να γίνει το ιδρυτικό συνέδριο για ενιαίο φορέα με υπέρβαση της ομοσπονδιακής δομής. Αυτό το Συνέδριο θα σηματοδοτήσει το άνοιγμα του ελληνικού σοσιαλδημοκρατικού χώρου στο νέο και θα δρομολογήσει άμεσα τις διαδικασίες εκλογής επικεφαλής από τη βάση εντός του 2017.

Η ΔΗΜΑΡ είναι απόλυτα προσηλωμένη στην προοπτική ενός μεγάλου προοδευτικού σοσιαλδημοκρατικού φορέα με έναν σύγχρονο και ουσιαστικό πολιτικό λόγο απέναντι τόσο στις αδιέξοδες πολιτικές και στον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στις συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ, για να σπάσουμε τους φραγμούς και να εκφράσουμε ευρύτερα πλειοψηφικά ρεύματα δίνοντας απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματα της χώρας.

Να ολοκληρωθεί επιτυχώς η φάση της προγραμματικής ενότητας των κομμάτων και κινήσεων που απαρτίζουν την ΔΗ ΣΥ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Θ. ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Δημοσιευμένο: 2017-05-13

theoch ke dimar

Καταρχάς οφείλουμε να παρουσιάσουμε μία ξεκάθαρη πολιτική και προγραμματική πρόταση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας και την υπέρβαση της κρίσης. Για αυτό είναι σημαντικό το βήμα του Συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τον Ιούνιο, ώστε να ολοκληρωθεί επιτυχώς η φάση της προγραμματικής ενότητας των κομμάτων και κινήσεων που απαρτίζουν την Δημοκρατική Συμπαράταξη. Για να γίνει ταυτοχρόνως η υπέρβαση χρειάζεται να σηματοδοτηθεί στο Συνέδριο αυτό ένα ξεκίνημα στραμμένο στο παρόν και στο μέλλον και όχι στο παρελθόν. Με ένα νέο σύμβολο, ένα νέο όργανο και πολιτική-προγραμματική πρόταση με προοδευτικές τομές και ανατροπές.

Η δημοκρατία είναι το καθεστώς της βραδύτητας

Μαρσέλ Γκωσσέ, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2017-05-13

Συνέντευξη στον Μιχ. Μητσό

Παρά τις όποιες επιφυλάξεις του, ο 71χρονος γάλλος φιλόσοφος και ιστορικός των ιδεών λέει στα «ΝΕΑ» πως ο Εμανουέλ Μακρόν θα φέρει τουλάχιστον στην πολιτική ζωή της χώρας του λίγο περισσότερη συνοχή και λίγο περισσότερη ευφυΐα.

Υποψήφιο της «μετα-ιστορίας», έναν άνθρωπο που δεν εντάσσεται σε μια χριστιανική και κοινωνική παράδοση, αλλά που ο πραγματισμός του είναι συμβατός με τη φιλελεύθερη Αριστερά: έτσι χαρακτήριζε τον περασμένο Φεβρουάριο τον Εμανουέλ Μακρόν ο Μαρσέλ Γκοσέ, προσθέτοντας ότι το κακό γι’ αυτόν είναι ότι ο κόσμος του και το δυτικό οικονομικό του όραμα διέρχονται σήμερα κρίση.

Χρειαζόμαστε ανανέωση και όχι αναπαλάιωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Συνέντευξη στην Μ. Λαλιούτη, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2017-05-13

Οι λογικές “επιστροφής στο σπίτι” δεν θα αλλάξουν τους πολιτικούς συσχετισμούς. Ο χώρος για να πάει πέρα από αυτό που είναι σήμερα χρειάζεται ενότητα και ανανέωση, όχι αναπαλαίωση. Να δημιουργήσουμε το νέο σε πρόσωπα, ιδέες, προγράμματα και σύμβολα. Μόνο με μία τέτοια λογική μακριά από τα στερεότυπα του παρελθόντος και έναν σύγχρονο αυτόνομο πολιτικό λόγο απέναντι τόσο στις αδιέξοδες πολιτικές και στον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στις συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ μπορούμε να σπάσουμε τους φραγμούς για να εκφράσουμε ευρύτερα πλειοψηφικά ρεύματα.

Το αβγό του Καμμένου

Δημήτρης Κ. Ψυχογιός, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2017-05-11

Χριστιανικό τόξο ονειρεύεται στα Βαλκάνια ο Παναγιώτης Καμμένος, διάβασα χθες στον «Μικροπολιτικό». Δεν ξέρω αν το ονειρεύονταν και άλλοι όλα αυτά τα χρόνια, εγώ πάντως είχα να ακούσω τον όρο από την εποχή που είχε λόγο επί της εξωτερικής πολιτικής η Δήμητρα Λιάνη - εκεί γύρω στο 1995, όταν μαινόταν ο πόλεμος στην πρώην Γιουγκοσλαβία μεταξύ Σέρβων - Κροατών - Βοσνίων.

Η ελληνική μάχη κατά των ιστορικών

Γιώργος Σιακαντάρης, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2017-05-10

Υποθέτω ότι είναι πολύ γνωστή σε όλους μας η περίφημη διαμάχη των ιστορικών στη Γερμανία. Η ουσία της διαμάχης αφορούσε τη συζήτηση για τον ρόλο που έπαιξε ο ίδιος ο γερμανικός λαός στην άνοδο και στη μη εκ μέρους του αμφισβήτηση του ναζισμού ακόμη και στις τελευταίες μέρες. Υστερα από αυτήν τη διαμάχη ο γερμανικός λαός κατόρθωσε να φτάσει σε υψηλά επίπεδα αυτοσυνειδητοποίησης.

Δυστυχώς στη χώρα μας κάθε φορά που γίνεται κάποια προσπάθεια μη εθνικιστικής προσέγγισης του μαθήματος της Ιστορίας, όπως παλιότερα με το βιβλίο της ιστορικού Μαρίας Ρεπούση, η κριτική μένει στην επιφάνεια του «συνωστισμού της Σμύρνης» και όχι στην κυρίαρχη θέση του βιβλίου που αμφισβητούσε μια Ιστορία «θεραπαινίδα» τού «τα δικά μας δικά μας και τα δικά τους πάλι δικά μας» ή «σφαγές εσείς, ηρωισμοί εμείς».

Άντε και στον Άκη

Ανδρέας Ε. Παπαδόπουλος, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Τύπου, Δημοσιευμένο: 2017-05-10

Ως τώρα γνωρίζαμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θαυμάζει το μοντέλο της Βενεζουέλας. Στα χρόνια της αντιπολίτευσης, τα στελέχη του είχαν κάνει Κολιάτσου-Αμερικής το δρομολόγιο Αθήνα-Καράκας. Ακόμα και πετρέλαιο διαφήμιζαν ότι θα φέρουν, εκτός από όλα τα υπόλοιπα. Ο Τσάβες έγινε εικόνισμα και μπήκε στο πάνθεον των αγίων του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Μαριάν και η Μαρίν

Γιάννης Παπαθεοδώρου, dim/art, Δημοσιευμένο: 2017-05-08

Η εμβληματική νίκη του Μακρόν στη Γαλλία έσωσε την τιμή της Γαλλικής δημοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα γεννάει ελπίδες για μια διαφορετική ευρωπαϊκή προοπτική, με επίκεντρο την «προοδευτική πολιτική». Αναμφισβήτητα, η εκλογή του αποτελεί ένα εξαιρετικό νέο, μετά μάλιστα από τον ισχυρό κλονισμό της εμπιστοσύνης των πολιτών στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα. Ωστόσο, τα κεντρικά προβλήματα στοιχειώνουν απειλητικά τον ορίζοντα. Ο ευρωσκεπτικισμός (αριστερόστροφος και δεξιόστροφος) «ήρθε για να μείνει», ακριβώς επειδή το δόγμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας δοκιμάζεται διαρκώς από ένα αυξανόμενο λογαριασμό κρατικών χρεών και ανελαστικών προγραμμάτων λιτότητας.

×
×