Γιατί ο Κυρ.Μητσοτάκης δεν θα κάνει εκλογές το 2021
Δημήτρης Χατζησωκράτης, Political.gr, Δημοσιευμένο: 2021-02-04
Σχεδόν στο σύνολο της αντιπολίτευσης, μείζονος και ελάσσονος, αλλά και σε φιλοκυβερνητικούς κύκλους και πολιτικούς αναλυτές είναι κυρίαρχη η γνώμη ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης εντός του 2021 θα αναζητήσει «παράθυρο ευκαιρίας για να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές»!
Σε μία χώρα, όπως η Ελλάδα, όπου από τη διακήρυξη της ελληνικής ανεξαρτησίας το 1830 έως σήμερα έχει κάνει εξήντα επτά(67!) εκλογές, δηλαδή περίπου κάθε τρία χρόνια (βλ. το τελευταίο βιβλίο του Νίκου Κ. Αλιβιζάτου) θεωρείται περίπου αποδεκτό, από τα δύο χρόνια κυβερνητικής θητείας και μετά, να συζητούμε για την προκήρυξη εκλογών. Και ιδιαιτέρως τα τελευταία 40 χρόνια να μην αμφισβητείται ουσιαστικά και η ευχέρεια του εκάστοτε πρωθυπουργού να τις προκηρύσσει, όταν αυτός κρίνει ότι τον συμφέρει κομματικά!
Στη εξαιρετικά ζοφερή αυτή περίοδο της 11μηνης πανδημίας, με τις δραματικές επιπτώσεις στην οικονομία και σε ευρύτατα κοινωνικά στρώματα, οι κυβερνητικοί πολιτικοί σχεδιασμοί για την αξιοποίηση της κρίσης ως ευκαιρία για την υλοποίηση των κεντρικών επιλογών και προγραμματικών στοχεύσεων της συντηρητικής παράταξης, σε βραχυπρόθεσμο αλλά κυρίως σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα, δεν σταματούν.
Έτσι το σενάριο του «2 συν τέσσερα χρόνια», δηλαδή εντός του 2021 εκλογές, νίκη και διασφάλιση άλλων τεσσάρων χρόνων νεοδημοκρατικής διακυβέρνησης φαντάζει κατ΄ αρχάς, γοητευτικό!
Υποστηρίζω, προσωπικά, ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν θα επιλέξει το σενάριο «εκλογές εντός του 2021».
Εξηγούμαι:
-Η πανδημία, με τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, με τη ροή των εμβολίων και του εμβολιασμού, με την απουσία αποτελεσματικών φαρμάκων δεν προκύπτει από πουθενά ότι δεν θα συνεχίσει να βάζει τη σφραγίδα της στο τρέχον έτος.
-Κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης είναι να καταργήσει την απλή αναλογική στην πράξη. Με κατηγορηματική δήλωσή του πρωθυπουργού θα πάμε σε διπλές εκλογές. Από τις δημοσκοπήσεις δεν προκύπτουν ριζικές ανατροπές στο πολιτικό τοπίο. Άρα η χώρα θα οδηγηθεί σε προεκλογική-εκλογική περίοδο 1,5 έως 2 μηνών! Και αυτό θα λαμβάνει χώρα, στην καλύτερη περίπτωση, στη φάση των πρώτων βημάτων αναστήλωσης και ανάταξης της οικονομίας και της κοινωνίας
-Αλλά και εντός του 2021 οι εκλογικοί κατάλογοι των κατοίκων εξωτερικού με τα θρυλούμενα αποθέματα των 800.000 συντηρητικών ψηφοφόρων δεν θα μπορέσουν να έχουν ετοιμαστεί…
-Η κρίση είναι και ευκαιρία! Η απορρύθμιση του κοινωνικού κράτους, των εργασιακών δικαιωμάτων των ρυθμίσεων στις αγορές, η ιδιωτικοποίηση δομών δημοσίου συμφέροντος και η περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων, όλα δηλαδή αυτά που για τη ΝΔ συγκροτούν το σύστημα των μεταρρυθμίσεων, που πρέπει να ολοκληρωθεί, γιατί να μην εκδιπλωθούν απερίσπαστα ολόκληρη αυτή τη χρονιά;
-Τα ιδιωτικά συμφέροντα, που εποφθαλμιούν τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, όπου μάλιστα το 70% των πόρων θα πρέπει να έχει δεσμευτεί εντός του ΄21 και ΄22, δεν θα έχει γίνει ακόμη κατορθωτό να διασφαλιστούν, τουλάχιστον λόγω γραφειοκρατικών αγκυλώσεων.
-Οι επετειακές δράσεις και εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, που έχουν, λόγω της πανδημίας, περιέλθει σε δεύτερο πλάνο θα δέχονταν … πάρθιο βέλος αν στις υπαρκτές δυσκολίες προστίθετο και το δίμηνο των εκλογικών διαδικασιών.
Υπεράνω όλων δεν μπορεί παρά να λαμβάνεται υπόψη ότι, τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο του 2022, τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας(σήμερα 36,7δις ευρώ) θα στηρίζονται στην ουσία από την ΕΚΤ και την ποσοτική χαλάρωση που ακολουθεί με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Έτσι, άλλωστε, διασφαλίζεται και η δυνατότητα δανεισμού της χώρας με ιστορικά χαμηλά επιτόκια…
Βεβαίως τα κόμματα της αντιπολίτευσης, προφανώς και είναι υποχρεωμένα όχι μόνο να δηλώνουν αλλά και να προετοιμάζονται πυρετωδώς για κάθε ενεχόμενο.
Ο λόγος του Μιχάλη Κατσαρού: «… Μην αμελήσετε. Πάρτε μαζί σας νερό. Το μέλλον μας έχει πολλή ξηρασία» είναι ιδιαιτέρως επίκαιρος."