Ζήτημα δημοκρατίας και ισονομίας
Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2021-06-15
Σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία κατέθεσε πρόταση νόμου για υποχρεωτική καταβολή του 75% της κρατικής χρηματοδότησης
ΗΝ.Δ. αποδείχθηκε, τις τελευταίες ημέρες, ότι όχι μόνο συνεχίζει να είναι “στρατηγικός κακοπληρωτής”, αλλά εμπαίζει και τους πολίτες της χώρας ισχυριζόμενη ότι η εκτόξευση των χρεών της αποτελεί “εξυγίανση”. Ποια είναι όμως η αλήθεια και πώς θα έπρεπε να επιλυθεί το συγκεκριμένο ζήτημα που αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα στα ίδια τα θεμέλια της Δημοκρατίας;
Τα χρέη της Ν.Δ. αυξήθηκαν, επί προεδρίας του Κ. Μητσοτάκη τα τελευταία πέντε χρόνια, κατά 128 εκατ. ευρώ και εκτοξεύθηκαν από τα 216 στα 342 εκατ. ευρώ. Είναι να απορεί κανείς πώς ένας πρωθυπουργός που θέλει να τον αποκαλούν “μεταρρυθμιστή” δεν μπορεί να “μεταρρυθμίσει” ούτε καν τα χρέη του κόμματός του.
Είναι φανερό ότι εδώ τίθεται ζήτημα δημοκρατίας, γιατί όταν οι τράπεζες γνωρίζουν ότι το κόμμα που κυβερνά τη χώρα χρωστά σε αυτές 342 εκατ. ευρώ, υπάρχει κίνδυνος αυτό να λειτουργήσει όχι προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος αλλά προς όφελος των πιστωτών του. Τίθεται ζήτημα δημοκρατίας και ισονομίας, γιατί τα κόμματα που δεν έχουν χρέη και προσπαθούν με συνετή διαχείριση να τα βγάλουν πέρα, με γενναίες περικοπές ακόμη και των μισθών των βουλευτών τους, δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες με τη Ν.Δ., που απλώς δανείστηκε υπέρογκα και δεν αποπληρώνει τα χρέη της. Ζήτημα ισονομίας υπάρχει όμως και γιατί ένας μικρομεσαίος επιχειρηματίας με χρέη δεν μπορεί να πάρει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα και κατάσχεται η περιουσία του.
Δεν ισχυρίζομαι βεβαίως ότι τα πολιτικά κόμματα πρέπει να αντιμετωπιστούν ως οποιαδήποτε επιχείρηση, εξαιτίας του αδιαμφισβήτητου ρόλου τους στη λειτουργία του σύγχρονου δημοκρατικού πολιτεύματος, αλλά ότι απαιτείται νέα νομοθετική ρύθμιση για την οικονομική τους εξυγίανση, που να διασφαλίζει ταυτόχρονα τη βιωσιμότητά τους. Γιατί, σε αντίθετη περίπτωση, αν συνεχιστεί αυτό που συμβαίνει σήμερα, θα καταλήξουμε σε ένα ιδιότυπο καθεστώς δανειακής ασυλίας και στην παραπομπή της αποπληρωμής του συσσωρευμένου χρέους στις ελληνικές καλένδες.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας ανέδειξε αυτό το μείζον ζήτημα ισονομίας και δημοκρατίας με επίκαιρη ερώτησή του στον πρωθυπουργό. Ο Κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε να απαντήσει, ως όφειλε, στη Βουλή. Δεν μπορεί να αναλάβει καν τη θεσμική ευθύνη που του αναλογεί. Επιχείρησαν μάλιστα με πρωτοφανή τρόπο στη Βουλή να φιμώσουν την αλήθεια.
Η αλήθεια όμως για το χρεοκοπημένο κόμμα της Ν.Δ. δεν φιμώνεται. Σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία κατέθεσε πρόταση νόμου για υποχρεωτική καταβολή του 75% της κρατικής χρηματοδότησης (από 50% που είναι σήμερα) όσων κομμάτων έχουν χρέη στις τράπεζες και του 40% της βουλευτικής αποζημίωσης των βουλευτών τους, που αποτελεί δημόσιο χρήμα, προκειμένου να καταστεί δυνατόν να αποπληρώσουν τα χρέη. Αν δεν θέλει ο Κ. Μητσοτάκης να αντιμετωπίσει κατάματα τον Αλ. Τσίπρα και την ελληνική κοινωνία, ας δεχθεί τουλάχιστον αυτή την πρόταση νόμου. Αλλιώς θα αποδείξει για άλλη μια φορά ότι “δεν έφταιγεν ο ίδιος, τόσος ήτανε”.