Προπαραλήγουσα με βαρεία…

Παντελής Μπουκάλας, Η Καθημερινή, Δημοσιευμένο: 2023-05-24

Πολλή µαυρίλα πλάκωσε: «Η πατρίδα μας περνά τις χειρότερες συμπληγάδες στη νεότερη ιστορία της. Πληγωμένη, ταπεινωμένη, με ναρκωμένη συνείδηση και χωρίς πυξίδα για το μέλλον της, οδηγείται προς την πνευματική, βιολογική και εδαφική της αυτοκαταστροφή. Μέσα σε όλη τη θλιβερή κατάντια της Πατρίδας μας, μόνοι χαρούμενοι και βολεμένοι είναι οι μεγάλες συμμορίες της κομματοκρατίας». Η ΝΙΚΗ τα λέει αυτά. Τι χρειάζεται, λοιπόν, σε μια τέτοια δεινότατη περίσταση; Μα ένας άγιος.

Σαν «κόμμα του αγίου Παϊσίου», ευλογημένο από Αγιορείτες μοναχούς, καταγράφτηκε ευρέως το «δημοκρατικό πατριωτικό κίνημα» ΝΙΚΗ. Αλλωστε είχε στα ψηφοδέλτιά του μιαν ανιψιά του οσίου, που προβλήθηκε όσο και ο «ιδρυτικός πρόεδρος» κ. Δημήτρης Νατσιός, θεολόγος, δάσκαλος και τηλεϊεροκήρυξ. Αυτοβιογραφούμενος στην κομματική ιστοσελίδα, καυχιέται ότι «το 2006 έγραψε το πρώτο κείμενο πανελλαδικώς, με το οποίο αποκάλυπτε τις αθλιότητες του βιβλίου Ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού, της Ρεπούση». Καταλάβαμε. Στη ΝΙΚΗ «πιστεύουν πως η αρτιότερη έκφανση της ελληνικής γλώσσας είναι στο πολυτονικό σύστημα γραφής». Δίνουν, λοιπόν, στον ενδιαφερόμενο τη δυνατότητα να διαβάσει τα κείμενά τους και πολυτονισμένα. Δίχως βαρείες πάντως. Αλλά με μπόλικα λάθη, από εκείνα που πιστοποιούν ότι οι «πολυτονιάτες» αναθέτουν στη μηχανή το χρέος να βάλει τους τόνους.

Μπορείς, όμως, να εμπιστευτείς τα μηχανήματα του διαβόλου, σεσημασμένης ανθελληνικότητας; Οχι βέβαια. Δρώντας απερίσπαστος ο γνωστός δαίμων, πήγε κι έβαλε οξεία αντί περισπωμένης στο «οποίο» και στο «είχε» του προεδρικού αυτοβιογραφικού σημειώματος. Και το τρισχειρότερο, κοτσάρισε μια ωραιότατη βαρεία στην προπαραλήγουσα των λέξεων «άδολη» και «έντιμη», στην παραλήγουσα των λέξεων «έργο», «ένα» κ.ά. Μα τέτοια λάθη σε αγιοπροστάτευτα κείμενα;

Τι πρεσβεύουν «τα πονεμένα παιδιά της Ρωμηοσύνης» (με ήτα, είναι πιο ρωμαίικη έτσι); Οτι, λ.χ., «η Τουρκία δεν έχει ιστορία παρά μόνο ποινικό μητρώο». Οτι οι «έποικοι», οι μετανάστες δηλαδή, θα γίνονται «μέτοικοι» μόνο αν «δηλώνουν εγγράφως την εκ μέρους τους αποδοχή του ελληνικού πολιτισμού», αν αλλαξοπιστούν δηλαδή. Οτι η Ευρώπη είναι «πνευματικός νάνος» και μόνο η Ελλάς μπορεί να τη «ζωογονήσει με πνευματικό πολιτισμό και διατροφική ποιότητα». Κτλ. Ολα τα δόγματα του ελληνοχριστιανισμού παρόντα. Τα μισά και παραπάνω θα ‘βρισκαν κεντροδεξιοπρεπώς σύμφωνο και τον κ. Αντώνη Σαμαρά.

Θέματα επικαιρότητας: Εκλογές

Άρθρα/ Πολιτική

Ο Επιθεωρητής

Παύλος Τσίμας, 2023-09-23

Θεόφιλος Ξανθόπουλος

Το στοίχημα της επόμενης ημέρας

Θεόφιλος Ξανθόπουλος, 2023-09-21

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ανανέωση με πολιτικά χαρακτηριστικά

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-09-01

Με φόντο την ολόμαυρη Θράκη

Παντελής Μπουκάλας, 2023-09-05

Επιστρέφει η Τουρκία του Ερντογάν στη Δύση;

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-09-06

ΣΥΡΙΖΑ: η δύσκολη επόμενη μέρα

Τάσος Παππάς, 2023-09-04

Ακόμη μία πληγή

Πάσχος Μανδραβέλης, 2023-09-02

Γιάννης Βούλγαρης

Νέες γέφυρες πάνω από παλαιά τείχη;

Γιάννης Βούλγαρης, 2023-09-02

Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Το βραχυπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2023-09-02

Πολιτικοί του Ιnstagram

Αλέξης Παπαχελάς, 2023-08-30

Γιώργος Σταθάκης

Η μάχη της ΝΔ για την ίδρυση ιδιωτικής Πανεπιστημιακής «παιδείας»

Γιώργος Σταθάκης, 2023-08-28

«Μην ξεχνάτε, στις εκλογές πήραμε 40 και κάτι τοις εκατό»

Τάσος Παππάς, 2023-08-27

×