Εθνική συνεννόηση, όχι μονομερής συνεργασία με ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ

Στέργιος Καλπάκης, Συνέντευξη στον Ν. Λιονάκη, Αυγή της Κυριακής, 21/10/2018

Ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες της ΔΗΜΑΡ στη φετινή πυκνή πολιτικά περίοδο;

Η ΔΗΜΑΡ θα προσπαθήσει να υπάρχει ενισχυμένη στον Κίνημα Αλλαγής, αλλά και ευρύτερα στην πολιτική σκηνή, η φωνή μιας σύγχρονης αριστεράς επικεντρωμένης στον εκσυγχρονισμό της οικονομίας και της παιδείας και στην αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους, με στόχο την πραγματική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και ειδικά των νέων ανθρώπων που είναι εκείνοι που υπέφεραν περισσότερο στην οικονομική κρίση.

Η διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα. Ποια είναι για εσάς τα κομβικά σημεία;

Η ανάγκη εκσυγχρονισμού του κράτους προϋποθέτει ένα σύγχρονο Σύνταγμα. Για τον λόγο αυτό προγραμματίζουμε για το τέλος Νοεμβρίου εκδήλωση για τη συνταγματική αναθεώρηση. Θεωρούμε κομβικά σημεία το σταθερό εκλογικό κύκλο και την κατάργηση των προνομίων του πολιτικού συστήματος, με στόχο την αποκατάσταση της χαμένης του αξιοπιστίας, την ανανέωση προσώπων και την αποκομματικοποίηση του κράτους. Αναγκαίος είναι και ο πλήρης διαχωρισμός των σχέσεων κράτους εκκλησίας με κατάργηση της κρατικής μισθοδοσίας των ιερέων, αλλαγή του τρόπου διδασκαλίας των Θρησκευτικών και δίκαιη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Σε άρθρο σας για το “Συλλαλητήριο – Πλυντήριο” του Συντάγματος, πέρυσι για το Μακεδονικό, υποστηρίξατε ότι η εκτίναξη των ποσοστών της Χρυσής Αυγής το 2012 σχετίζεται με τις εξελίξεις στη Δεξιά μετά το 2009 με αποτέλεσμα «την αποδαιμονοποίηση της ακροδεξιάς ατζέντας». Η ΝΔ έχει αλλάξει πρόεδρο, αλλά όχι και ατζέντα. Τι γνώμη έχετε για τη σημερινή ΝΔ;

Η ΝΔ παραμένει ένα συντηρητικό κόμμα που δεν έχει αποβάλει τις πελατειακές νοοτροπίες του παρελθόντος. Το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα αρνείται πεισματικά να κάνει αυτοκριτική για την πενταετία 2004-2009 είναι ενδεικτικό. Μάλιστα, στην περίπτωση του Μακεδονικού καβάλησε το κύμα του εθνικολαϊκισμού των συλλαλητηρίων προκειμένου να αποκομίσει εκλογικά οφέλη, έναντι μιας υπεύθυνης στάσης, όπως ακριβώς είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο του αντιμνημονιακού λαϊκισμού.

Η ΔΗΜΑΡ πάντως αντιμετωπίζει το Μακεδονικό από θέση αρχής. Από την άλλη όμως φαίνεται να εξαρτά μια θετική ψήφο της στη Συμφωνία από το εάν ο πρωθυπουργός θα δεσμευτεί ταυτόχρονα για προκήρυξη εκλογών. Δεν συνιστά τακτικισμό αυτό;

Το αντίθετο. Έχουμε τηρήσει την πιο υπεύθυνη στάση. Η ΔΗΜΑΡ από την αρχή δήλωσε ότι είναι υπέρ της λύσης για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων και συνταγματική αναθεώρηση με άρση των αλιτρωτισμών, αδιαμφισβήτητα θετικά στοιχεία της συμφωνίας. Υπάρχουν βέβαια και προβληματικά σημεία όπως το ζήτημα της γλώσσας και της ιθαγένειας. Το χάος όμως που χωρίζει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ από αυτές των ΑΝΕΛ θέτει ένα σοβαρό ζήτημα ως προς τη διακυβέρνηση της χώρας. Η απομάκρυνση του Νίκου Κοτζιά από το Υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε για πολλοστή φορά αυτές τις αντιφάσεις. Γι αυτό λέμε ότι πρέπει να υπάρξει ρητή δέσμευση του πρωθυπουργού ότι μετά την ψήφιση της συμφωνίας θα προκηρυχθούν εκλογές.

Η κ. Γεννηματά ρωτήθηκε πρόσφατα εάν αισθάνεται πιο κοντά με κάποιο από τα δύο κόμματα, τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝΔ και απάντησε ότι με κανέναν δεν είναι πιο κοντά ή πιο μακριά. Μπορεί η ΔΗΜΑΡ να αισθάνεται το ίδιο κοντά ή το ίδιο μακριά με ένα κόμμα της Αριστεράς και με ένα κόμμα της Δεξιάς;

Η κα. Γεννηματά εξέφρασε τη θέση του Κινήματος Αλλαγής ότι έχουμε τη δική μας εναλλακτική προοδευτική πρόταση, χωρίς να ετεροπροσδιοριζόμαστε ως προς το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Ταυτόχρονα, έχουμε τονίσει ότι διαφωνούμε με τις ασκούμενες κυβερνητικές πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και με το λαϊκισμό απ” όπου κι αν προέρχεται.

Δεν πιστεύετε ότι χρειάζεται η συγκρότηση ενός προοδευτικού αντιδεξιού μετώπου, όπως βλέπουμε να συντελείται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο μεταξύ αριστεράς και σοσιαλδημοκρατίας;

Καταρχήν διαφωνώ με τη λογική μετώπων που φέρουν το πρόθεμα “αντί”. Υποστηρίζω πολιτικές με θετικό πρόσημο. Από εκεί και πέρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπου έχουν συγκροτηθεί προοδευτικά μέτωπα, κορμός αυτής της συμμαχίας είναι τα υπεύθυνα κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε το εγχείρημα ανασυγκρότησης της ελληνικής κεντροαριστεράς, βασικός διακυρηκτικός στόχος είναι η ανατροπή των σημερινών πολιτικών συσχετισμών και η πολιτική ηγεμονία στο ευρύτερο προοδευτικό χώρο.

Η ΔΗΜΑΡ είναι σε θέση να δηλώσει ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν θα συγκυβερνήσει μονομερώς με τη ΝΔ;

Το Σεπτέμβριο του 2015 ξεκίνησε μια επίπονη διαδικασία ανασυγκρότησης του χώρου κεντροαριστεράς. Χιλιάδες πολίτες εργάστηκαν για τη διαμόρφωση του προγράμματος του Κινήματος Αλλαγής, του πιο προοδευτικού πολιτικού κειμένου που κυκλοφορεί. Η συζήτηση λοιπόν για τις μετεκλογικές συνεργασίες αδικεί αυτή την προσπάθεια γιατί προεξοφλεί το εκλογικό αποτέλεσμα. Η ΔΗΜΑΡ έχει πει ότι προτεραιότητα για το Κίνημα Αλλαγής είναι η ισχυροποίησή του, ώστε μετακλογικά οι συνεργασίες να ενταχθούν σ” ένα πλαίσιο εθνικής συνεννόησης και όχι να έχουν το χαρακτήρα της μονομερούς συνεργασίας με τη ΝΔ ή το ΣΥΡΙΖΑ.

Θέμα

Ελληνικά Κόμματα

Σύνολο καταγραφών: 153

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι