Δεν αποκλείω κυβέρνηση ευρύτερης συνεννόησης

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Συνέντευξη στο Δ. Τσιούφο, Ημερησία, 05/04/2014

Κύριε Θεοχαρόπουλε, συνεδριάζει σήμερα η Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ με κεντρικό θέμα την τακτική που θα ακολουθήσετε έως τις ευρωεκλογές. Οι δημοσκοπήσεις, ωστόσο, σας εμφανίζουν σε ιδιαιτέρως χαμηλά ποσοστά. Ποιον στόχο θέτετε και τι εξελίξεις μπορούν να δρομολογηθούν αν επιβεβαιωθούν τα δημοσκοπικά ευρήματα και δεν καταφέρετε να εκλέξετε ευρωβουλευτή;

Ο στόχος είναι να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή εκπροσώπηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όσο για τα δημοσκοπικά ευρήματα, πέρα από την πρόθεση ψήφου, καταγράφουν και τη μεγάλη ρευστότητα καθώς είναι ιδιαίτερα υψηλό το ποσοστό των αναποφάσιστων. Η εκτίμησή μου είναι ότι η πορεία θα είναι ανοδική, καθώς το ακροατήριό μας είναι κατά πολύ ευρύτερο. Είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε ένα επιτυχές αποτέλεσμα και θα περάσει το μήνυμα του εγχειρήματός μας στους πολίτες.

Ποια θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της στρατηγικής σας, την οποία συζητάτε σήμερα στην Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ;

Στη σημερινή συνεδρίαση της Κ.Ε. θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, η στρατηγική για τις ευρωεκλογές και θα επισημανθεί ότι η ΔΗΜΑΡ συνεχίζει να αναδεικνύει τη διαφορετική και εφαρμόσιμη πρότασή της διεκδικώντας ισχυρή πολιτική εντολή τώρα για την έξοδο από την κρίση με ένα προοδευτικό πρόγραμμα. Θα αντιπαρατεθούμε στον αντιευρωπαϊσμό με σταθερή προσήλωση στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αλλά ταυτόχρονα αναδεικνύοντας την πρότασή μας για την αλλαγή των πολιτικών σε Ελλάδα και Ευρώπη. Όσον αφορά τα εσωτερικά θέματα θα εκφράσουμε τη διαφορετική μας πρόταση και προς τις ασκούμενες κυβερνητικές πολιτικές και προς τις πολιτικές που επαγγέλλεται η αξιωματική αντιπολίτευση.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι ένας από τους λόγους που η ΔΗΜΑΡ βρίσκεται χαμηλά στις δημοσκοπήσεις είναι και η αδυναμία σας να πείσετε τους ψηφοφόρους της Κεντροαριστεράς για τους λόγους που εκ προοιμίου αποκλείσατε κάθε προοπτική συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και μιλούν για θολό μήνυμα, καθώς τα πρόσωπα που επιλέξατε να συμπορευτούν μαζί σας προέρχονται κυρίως από το ΠΑΣΟΚ.

Συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο: το δικό μας στίγμα είναι απολύτως διακριτό. Αποκλείσαμε τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ γιατί θα ήταν μία θολή εκλογική και όχι διακριτή πολιτική σύμπραξη και μάλιστα χωρίς πολιτική αυτοτέλεια και σαφή μέτωπα. Η ΔΗΜΑΡ είναι μία προοδευτική δύναμη του τόπου που δεν θα μπορούσε να συμπράξει σε μία τέτοια πρόταση, με στόχο τη συνέχιση των συντηρητικών πολιτικών από τη μία, αλλά και στον αντιπολιτευτικό λαϊκισμό. Όσον αφορά τα πρόσωπα που συμμετέχουν, το ζητούμενο για εμάς είναι το πώς τοποθετούνται σήμερα απέναντι στις ασκούμενες πολιτικές.

Κάποιοι λένε ότι κλείσατε την πόρτα στο ΠΑΣΟΚ και τους «58», για να ανοίξετε ένα παράθυρο συνεννόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Για... «να τους κρατάτε τα γκέμια της ευρωπαϊκής προοπτικής», όπως χαρακτηριστικά είπε ο Γρ. Ψαριανός. Είναι στην πολιτική λογική σας μια τέτοιου είδους συνεργασία;

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έναν διαφορετικό λόγο, ανάλογα με το κοινό στο οποίο απευθύνεται κάθε φορά. Στην πραγματικότητα επαγγέλλεται την επιστροφή στο χθες, αγνοώντας την ανάγκη μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Αναφέρεται σε μονομερείς ενέργειες προς τους εταίρους, οι οποίες μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Η προοδευτική συμπαράταξη θα επιδιώξει να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στη νέα πορεία της χώρας. Δεν θα περιοριστεί σε ένα συμπληρωματικό ρόλο προς τις άλλες δύο δυνάμεις (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ) ή σε ένα εκλογικό αριθμητικό στήριγμα της εκάστοτε πλειοψηφίας. Μια τέτοια πολιτική παρουσία ενός ενδιάμεσου χώρου χωρίς διακριτό στίγμα θα ακύρωνε το ίδιο το εγχείρημα. Συνεπώς δεν έχουμε αυτήν την πολιτική λογική στην οποία αναφέρεστε, καθώς ο προοδευτικός πόλος δεν θα αποτελέσει το συμπλήρωμα μιας Αριστεράς που επαγγέλλεται την επιστροφή στο χθες, αγνοώντας την ανάγκη μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων αλλά και τη στρατηγική σημασία της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας.

Αν όχι με τη Κεντροαριστερά, αν όχι με τον ΣΥΡΙΖΑ, πώς μπορεί να υλοποιηθεί η προοπτική περί «κυβερνώσας αριστεράς» για την οποία σας εμπιστεύτηκαν οι πολίτες τις προηγούμενες εκλογές;

Ακριβώς για αυτόν τον λόγο συγκροτήσαμε την «Δημοκρατική Αριστερά - Προοδευτική Συνεργασία»: για να εκφράσουμε τον χώρο της Κεντροαριστεράς και να υλοποιηθεί η προοπτική της «κυβερνώσας αριστεράς». H ΔΗΜΑΡ είναι η κυβερνώσα Αριστερά και όχι απαραίτητα κυβερνητική Αριστερά. Αποκτώντας ισχυρή εκλογική δύναμη, θα λειτουργήσει ως σταθεροποιητικός παράγοντας για την κυβερνησιμότητα της χώρας, ανατρέποντας τις διλημματικές επιλογές του νέου διπολισμού. Θα επιδιώξει να αποτελέσει συστατικό στοιχείο των κυβερνητικών λύσεων, να επηρεάσει ουσιαστικά και αποφασιστικά, προς όφελος της χώρας και της κοινωνίας, τις κυβερνητικές πολιτικές που θα ασκηθούν. Να επιδράσει στην τάση και τα χαρακτηριστικά όλου του πολιτικού φάσματος, μετατοπίζοντας τον άξονα των εφαρμοζόμενων πολιτικών προς βιώσιμες, ρεαλιστικές και προοδευτικές λύσεις. Η Δημοκρατική Αριστερά είναι υπεύθυνη δύναμη και δεν επενδύει στην πολιτική των αδιεξόδων. Σήμερα, οι πολίτες γυρίζουν την πλάτη στα διχαστικά διλήμματα και τάσσονται με συντριπτικά ποσοστά υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας. Κανείς, επομένως, δεν μπορεί να αποκλείσει μία κυβέρνηση ευρείας συνεννόησης, εάν το απαιτήσουν οι περιστάσεις και τα συμφέροντα της χώρας. Μία διακομματική κυβέρνηση συνεννόησης προγραμματικού χαρακτήρα, η οποία είναι αδύνατο να προωθηθεί χωρίς την εξισορροπητική παρουσία ενός ισχυρού προοδευτικού πόλου, της «Δημοκρατικής Αριστεράς - Προοδευτικής Συνεργασίας».

Θέμα

Ελληνικά Κόμματα

Σύνολο καταγραφών: 153

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι