Όχι στο ελαστικό 65ωρο!

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

Δημήτρης Παπαδημούλης, Αυγή της Κυριακής, 14/12/2008

Η μάχη για να μην περάσει το 65ωρο και για να καταργηθεί το οπτ-άουτ κορυφώνεται την επόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Η ευρωομάδα της Αριστεράς είναι δυστυχώς η μόνη που διεκδικεί την πλήρη απόρριψη αυτού του απαράδεκτου και αντεργατικού πακέτου για το ελαστικό 65ωρο που προωθούν οι 27 κυβερνήσεις και η Κομισιόν.

Διεκδικούμε, μαζί με τα συνδικάτα, ένα νέο ευρωπαϊκό πρότυπο χρόνου εργασίας βασισμένο σε τέσσερις πυλώνες:

* Τη μείωση της μέγιστης εβδομάδας εργασίας.

* Την κατοχύρωση των δικαιωμάτων όσων εργάζονται με μερική απασχόληση.

* Την κατάργηση όλων των κινήτρων προς την εργοδοσία για ασταθείς και επικίνδυνες μορφές εργασίας.

* Την ίση αντιμετώπιση της μερικής και πλήρους απασχόλησης, στις ωριαίες αμοιβές, το δικαίωμα στην εκπαίδευση, στη διά βίου μάθηση και την κοινωνική προστασία.

Η Ευρωομάδα της Αριστεράς προτείνει και διεκδικεί:

* -Η δυνατότητα για ατομικές και τομεακές εξαιρέσεις (οπτ-άουτ) πρέπει να καταργηθεί.

* Μια περίοδος αναφοράς τεσσάρων μηνών καλύπτει την ανάγκη για ευελιξία μιας επιχείρησης και επομένως η δυνατότητα παρέκκλισης για τον υπολογισμό της περιόδου αναφοράς σε δώδεκα μήνες πρέπει να καταργηθεί.

* Ο χρόνος εφημερίας πρέπει να θεωρείται χρόνος εργασίας σύμφωνα και με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Οι τροποποιήσεις που υιοθέτησε η Επιτροπή Απασχόλησης στις 5 Νοεμβρίου 2008 είναι ανεπαρκείς για την Ευρωομάδα της Αριστεράς. Διαφέρουν όμως σημαντικά από το αντεργατικό πακέτο για το 65ωρο των 27 κυβερνήσεων και μπορούν, αν υιοθετηθούν από την Ολομέλεια, να μπλοκάρουν, έστω και προσωρινά, τα αντιλαϊκά σχέδια του Συμβουλίου και της Κομισιόν.

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, χρειάζεται να συγκεντρώσουν στην Ολομέλεια, στις 17 Δεκεμβρίου, την αυξημένη πλειοψηφία των 393 ψήφων που απαιτείται. Αν αυτός ο αγώνας της αριστεράς και των συνδικάτων αποτύχει, τότε θα περάσει ατόφια 100% και θα γίνει ευρωπαϊκός νόμος η αντεργατική πρόταση των κυβερνήσεων.

Μια τέτοια εξέλιξη αποτελεί λαιμητόμο για τα εργατικά δικαιώματα, την υγεία και την ασφάλεια όχι μόνο των εργαζομένων αλλά και των πολιτών (π.χ. ας σκεφτεί κανείς τις εφιαλτικές συνέπειες όταν εργάζεται ελαστικό 65ωρο ένας οδηγός νταλίκας, ένας οδηγός σχολικού λεωφορείου ή ένας γιατρός χειρουργός).

Αν αντίθετα υιοθετηθούν οι προτάσεις της Επιτροπής Απασχόλησης, στις οποίες αντιτάσσονται λυσσωδώς οι υποστηρικτές του οπτ-άουτ και το εργοδοτικό λόμπι, τότε ο αγώνας εναντίον του 65ωρου και για την κατάργηση του οπτ-άουτ συνεχίζεται, μέσα και έξω από το Ευρωκοινοβούλιο, για την πλήρη ακύρωση αυτών των σχεδίων.

Η Ευρωομάδα της Αριστεράς (GUE/NGL) στη συνεδρίασή της στις 12 Νοεμβρίου συζήτησε, με κεντρικό εισηγητή τον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ, τη συνέχεια των ενεργειών και των κινητοποιήσεων.

Ο πρόεδρος της Ευρωομάδας Φρανσίς Βυρτζ (Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα) έδωσε συγχαρητήρια εκ μέρους ολόκληρης της ομάδας στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ για την εισήγηση και τους χειρισμούς του, που κινήθηκαν μέσα στο πλαίσιο των συλλογικών αποφάσεων.

Ο πρόεδρος της Ευρωομάδας της Αριστεράς κατήγγειλε τις ψευδολογίες του "Ριζοσπάστη" με τις οποίες συκοφαντείται η θέση της Ευρωομάδας της Αριστεράς, προκειμένου να δικαιολογηθεί η συκοφαντική επίθεση εναντίον του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δήθεν υπερψήφισαν, μαζί με όλη την Ευρωομάδα, το ελαστικό 65ωρο!

Η Ευρωομάδα της Αριστεράς, μετά από συζήτηση, αποφάσισε:

α. Να κατατεθεί και στην Ολομέλεια, στις 17 Δεκεμβρίου 2008, η πρόταση συνολικής απόρριψης της Κοινής Θέσης του Συμβουλίου.

β. Να δοθεί σε συνεργασία με τα εργατικά συνδικάτα η μάχη των τροπολογιών, με αιχμή την κατάργηση του opt-out, ώστε να "μπλοκαριστεί" η αντιδραστική και αντεργατική Κοινή Θέση των 27 κυβερνήσεων και της Κομισιόν.

γ. Να συμμετάσχει και να στηρίξει την μαζική διαδήλωση που οργανώνουν τα ευρωπαϊκά συνδικάτα στις 16 Δεκεμβρίου στο Στρασβούργο, εναντίον της Κοινής Θέσης του Συμβουλίου, καθώς και τις αντίστοιχες κινητοποιήσεις των συνδικάτων σε εθνικό επίπεδο.

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι την τελευταία στιγμή στη σύσκεψη της GUE/NGL, στις 2.12.2008, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, απομονωμένοι και εκτεθειμένοι ενώπιον όλων των υπόλοιπων αριστερών κομμάτων, όχι μόνο συνυπέγραψαν τις κοινές τροπολογίες της ευρωαριστεράς, αλλά δεσμεύτηκαν ότι θα ακολουθήσουν στην ψηφοφορία τη γραμμή της Ευρωομάδας. Αυτή που δηλαδή συκοφαντούν και διαστρεβλώνουν σε ολόκληρη την Ελλάδα!

Αυτό που δυστυχώς προέχει για την ηγεσία του ΚΚΕ δεν είναι ο αγώνας εναντίον των αντεργατικών και νεοφιλελεύθερων επιλογών των κυβερνήσεων, αλλά η συκοφάντηση του ΣΥΝ, του ΣΥΡΙΖΑ και του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, αλλά και της ίδιας της Ευρωομάδας της Αριστεράς στην οποία συμμετέχουν. Ο λόγος είναι προφανώς οι ευρωεκλογές και οι δημοσκοπήσεις.

Για του λόγου το αληθές, επισυνάπτονται ηλεκτρονικά όλα τα σχετικά επίσημα έγγραφα του Ευρωκοινοβουλίου. Προκαλούμε την ψευδόμενη ηγεσία του ΚΚΕ να κάνει το ίδιο.

Δυστυχώς για τους οπαδούς των σταλινικών μεθόδων της διαστρέβλωσης και της λάσπης, το ψέμα έχει κοντά ποδάρια.

Θέμα

Ευρωπαϊκή Αριστερά

Σύνολο καταγραφών: 159

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι