Άννα Φιλίνη: Οι επιτυχίες σας είναι σημαντικές για όλη την Ευρωπαϊκή αριστερά

Συνέδριο του Die Linke, Ροστόκ, 15/5/10

17/05/2010

Στο συνέδριο του κόμματος «Η Αριστερά» (Die Linke), που έγινε στο Ροστόκ της Γερμανίας το Σάββατο 15/5, τον ΣΥΝ εκπροσώπησε η Άννα Φιλίνη, μέλος της ΚΠΕ του κόμματος και πρ. βουλευτής.

Στο συνέδριο εξελέγη νέα ηγεσία με συμπροέδρους τους Γκεζίνε Λετς και Κλάους Ερνστ.

Ακολουθεί το κείμενο του χαιρετισμού της Α. Φιλίνη στο 2ο συνέδριο του κόμματος Die Linke.

"Αγαπητοί σύντροφοι, χαιρετίζουμε το συνέδριό σας και αντλούμε αισιοδοξία από τις επιτυχίες σας. Θερμά συγχαρητήρια για την σημαντική νίκη σας στις τελευταίες εκλογές στη Ρηνανία- Βεστφαλία. Σας φέρνω τον θερμό χαιρετισμό του προέδρου μας Αλέξη Τσίπρα με τις θερμές ευχές του για την επιτυχία του συνεδρίου σας.

Με το κόμμα σας έχουμε αναπτύξει θερμές συντροφικές σχέσεις τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο του ΚΕΑ και της Αριστερής Ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο .Τώρα καλείστε να εκλέξετε νέα ηγεσία. Ο σ. Λόταρ Μπίσκι και άλλα στελέχη του κόμματός σας ήρθαν συχνά στην Ελλάδα για να στηρίξουν κοινές πρωτοβουλίες. Γνωρίζουμε πως ο Λόταρ Μπίσκι και ο Οσκαρ Λαφονταίν έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για την ίδρυση και τις επιτυχίες του DI LINKE. Ευχόμαστε ολόψυχα να συνεχίσετε με νέες δυνάμεις αυτή την πορεία.

Τα κόμματά μας έχουν κοινές θέσεις για την Ευρώπη. Υποστηρίζουν ότι το νεοφιλελεύθερο και μονεταριστικό μοντέλο οικοδόμησης της Ευρώπης δεν έχουν μέλλον, ότι ο νεοφιλελευθερισμός και ο ατλαντισμός δεν ενώνουν αλλά διαιρούν την Ευρώπη.

Συντρόφισσες και σύντροφοι

Έρχομαι από την Ελλάδα εδώ στο Ροστόκ σε μια δύσκολη στιγμή για την χώρα και τον λαό μας . Η τελευταία συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ φαίνεται ότι ανακούφισε την ελληνική κυβέρνηση μπρος τον κίνδυνο της χρεοκοπίας. ¨Όμως το τίμημα για τους έλληνες εργαζόμενους είναι μονόπλευρο και εξαιρετικά βαρύ εξ αιτίας της δραστικής μείωσης των μισθών και των συντάξεων. Παράλληλα είναι διάχυτος ο φόβος ότι τα μέτρα δεν εξασφαλίζουν ανάπτυξη, ότι θα έρθει σοβαρή ύφεση της οικονομίας. Ήδη αυξήθηκε η ανεργία. Ο κόσμος είναι αγανακτισμένος με την καθυστέρηση λήψης μέτρων από την ΕΕ και την έλλειψη αλληλεγγύης, είναι θυμωμένος γιατί άλλα υποσχότανε η κυβέρνηση προεκλογικά, πριν ανέβει στην εξουσία. Τώρα μας ήρθε νέο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό. Οι κινητοποιήσεις των συνδικάτων και της νεολαίας δεν σταματούνε.

Η Ελλάδα πέρασε στην αρχή με ήπιο τρόπο την πρώτη φάση της κρίσης. Στην δεύτερη φάση αποκαλύφθηκε το μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα χάρη στον υπερβολικό δανεισμό. Ο υπερδανεισμός της χώρας υπήρξε επιλογή των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για να εξυπηρετήσουν τις δικές τους πελατειακές ανάγκες καθώς και τα συμφέροντα τραπεζών και εργολάβων που αποκόμισαν τεράστια κέρδη. Με την αποκάλυψη του ελλείμματος η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο παγκόσμιων ανταγωνισμών και κερδοσκοπικών παιχνιδιών. Όμως αυτά αποδείχθηκε περίτρανα ότι απειλούν όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά άμεσα την ευρωζώνη συνολικά, ολόκληρη την Ευρώπη.

Η νεοφιλελεύθερη οικοδόμηση της ΕΕ οδηγεί σε ύφεση και ανεργία. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι πιο αδύναμες οικονομίες απειλούνται από την χρεοκοπία. Η ΕΕ λειτουργεί ως ενιαία αγορά που έχει μεν κοινό νόμισμα, αλλά που δεν έχει κοινές πολιτικές και οικονομικές κατευθύνσεις. Δεν έχει εκείνους τους πολιτικούς θεσμούς που θα την κάνουν να λειτουργεί με αλληλεγγύη, με εξισορρόπηση του κόστους και της ωφέλειας της ενοποίησης. Η σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία οδηγεί τις χώρες με μεγάλα ελλείμματα , όπως είναι οι χώρες του νότου της Ευρώπης , στην ασφυξία.

Αποτελεί μεγάλη αντίφαση η ύπαρξη ενιαίου νομίσματος χωρίς να υπάρχει ένας αντίστοιχος ομοσπονδιακός προϋπολογισμός που να υπολογίζει τις ανάγκες της Ευρώπης συνολικά. Πώς να κλείσουν τα εξωτερικά τους ελλείμματα Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, όταν οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πλεονάσματα δεν αυξάνουν τις εισαγωγές καταναλωτικών προϊόντων από αυτές, ενώ την ίδια στιγμή οι πιο πλούσιες χώρες της Ευρώπης είναι ο κύριος εξαγωγέας απέναντί τους ? Η Ελλάδα πληρώνει τεράστια ποσά σε εισαγωγές καταναλωτικών προϊόντων από την ΕΕ αλλά και για εξωφρενικούς πολεμικούς εξοπλισμούς.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες πολλοί μιλήσανε για το τέλος της ευρωζώνης. Δυστυχώς τέτοιες φωνές ακούγονται και μέσα στην Αριστερά, που μιλούν και για έξοδο από την Ευρωπαϊκή ένωση υποβαθμίζοντας τις βλαβερές συνέπειες των αντιευρωπαϊκών σχεδίων. Αντίθετα, η περίπτωση της Ελλάδας πρέπει να δώσει ώθηση για ένα θαρραλέο βήμα προς την πολιτική ένωση της Ευρώπης. Πολλοί από εμάς πιστεύουμε ότι είναι επείγουσα η ομοσπονδιακή δημοκρατική ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, τα τελευταία αντεργατικά μέτρα στην Ελλάδα οδήγησαν σε πολύ μεγάλες κινητοποιήσεις, τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων. Στις 5 Μαΐου διαδήλωσαν 100.000 άνθρωποι. Μέσα σε αυτό το κλίμα βρήκαν την ευκαιρία να δράσουν δολοφονικά και με προβοκατόρικο τρόπο ομάδες με ρόπαλα και κουκούλες. Εκείνη την ημέρα δολοφονήθηκαν και κάηκαν τρεις νέοι εργαζόμενοι στην Τράπεζα που δούλευαν. Στις 5 Μαΐου. Πολύς κόσμος γεμάτος θλίψη συνεχίζει να αφήνει επί τόπου λουλούδια η και ποιήματα γραμμένα με το χέρι. Αφήνουν και μικρά κουκλάκια στη μνήμη του μωρού που δεν πρόλαβε να φέρει στον κόσμο η νεκρή έγκυος κοπέλα. Το κόμμα μας καταδίκασε την βία και δήλωσε ότι σε αυτήν καταφεύγουν όσοι φοβούνται το λαό και το μαζικό κίνημα. Είναι πάντως γεγονός ότι αυτές οι εκδηλώσεις βίας υπονομεύουν τα δημοκρατικά δικαιώματα και την δημοκρατική εξέλιξη. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε!

Σύντροφοι, ευχαριστούμε και πάλι για την συμπαράστασή σας. Καλή επιτυχία στο συνέδριό σας και στο κόμμα σας. Τέτοιες επιτυχίες είναι σημαντικές για όλη την Ευρωπαϊκή αριστερά, είναι σημαντικές για μας, είναι σημαντικές για την Ευρώπη."

Θέμα

Ευρωπαϊκή Αριστερά

Σύνολο καταγραφών: 158

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι