Η μακρά πορεία προς το Βατερλώ...

Χριστίνα Πουλίδου, Αυγή της Κυριακής, 05/02/2006

Η εικόνα είναι ξεκάθαρη και αντιστρόφως ανάλογη των πραγματικοτήτων - ο \Τ. Ερντογκάν\, πρωθυπουργός μιας υποψήφιας για ένταξη στην Ε.Ε. χώρας βρέθηκε στο Νταβός την περασμένη βδομάδα, δυο μέρες μετά από την υποβολή του "σχεδίου δράσης" για το Κυπριακό, το οποίο χαρακτηρίσθηκε ως "θετικό προωθητικό βήμα" από τον ΟΗΕ, την Ε.Ε., το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τη Βρετανία, Ιταλία και Ισπανία. Ο κ. Ερντογάν λοιπόν συναντήθηκε στο Νταβός με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας \Α. Μπαμπατσάν\ έλαβε μέρος σε στρογγυλό τραπέζι με τον \Γκ. Φερχόϋγκεν\ για την "κρίση της ευρωπαϊκής ταυτότητας" και ο υπουργός Εξωτερικών \Αμπ. Γκιούλ\ βρισκόταν σε ανοιχτή γραμμή με τους ομολόγους του από την αυστριακή προεδρία, τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Ισπανία, προγραμματίζοντας ταυτόχρονα την επίσκεψή του στο Λονδίνο και την επίσκεψη της \Κοντολίζα Ράις\ στην Άγκυρα, καθώς και του Γάλλου ομολόγου του \Ντουστ-Μπλαζύ\ επίσης στην τουρκική πρωτεύουσα.

Αντιστοίχως, ο Έλληνας πρωθυπουργός παρέμεινε στην Αθήνα να μελετά τον ανασχηματισμό, ο υπουργός Εξωτερικών ήρθε σε επαφή με τον απεσταλμένο του Προέδρου Παπαδόπουλου πρέσβη \Τ. Τζιωννή\, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Κύπρου και συναντήθηκε με τον Βρετανό ομόλογό του \Τζακ Στρο\, ενώ στη Λευκωσία τέλος, ο \πρόεδρος Παπαδόπουλος\ επέστρεψε από την επίσκεψή του στη Μόσχα και ο υπουργός Εξωτερικών \Γ. Ιακώβου\ αναχώρησε για Βρυξέλλες - για συνάντηση με τον επίτροπο \Όλι Ρεν\. Αυτές ήταν οι διπλωματικές δραστηριότητες των κυβερνήσεων της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Κύπρου το τελευταίο δεκαήμερο - ποια εμφανίζεται ως πλέον διεθνοποιημένη, ενεργή και παρεμβατική και ποια είναι η κατάσταση σήμερα;

Ο Πρόεδρος της Κύπρου μονοπώλησε το διπλωματικό του ενδιαφέρον στη συνάντηση που είχε με τον \Βλαντιμίρ Πούτιν\ και ο Ρώσος ηγέτης (ιστορικός φίλος της Κύπρου, όπως προκύπτει και από το βέτο που επέδειξε στην έγκριση της έκθεσης Ανάν στο Συμβούλιο Ασφαλείας) μερικές μέρες μετά από την αποχώρηση του Κύπριου Προέδρου από τη ρωσική πρωτεύουσα έδωσε την καθιερωμένη ετήσια συνέντευξη Τύπου. Όπου, μεταξύ άλλων, υποστήριξε το αίτημα των Αμπχαζών και των Οσετών (των κατοίκων δηλαδή δύο ρωσόφιλων περιοχών της Γεωργίας) για ανεξαρτησία, προβάλλοντας τη διεθνή στάση έναντι του Κοσόβου και επισημαίνοντας ότι "η τουρκική αναγνώριση της Βόρειας Κύπρου δείχνει τον δρόμο". Με άλλα λόγια ο Ρώσος ηγέτης τροποποίησε την πάγια στάση του, εμμέσως αναγνωρίζοντας την τουρκική νομιμοποίηση της εισβολής και κατοχής!

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γ. Ιακώβου επίσης αναχώρησε για Βρυξέλλες, προκειμένου να εκφράσει στον επίτροπο Όλι Ρεν τη δυσαρέσκεια της Λευκωσίας για τον σχολιασμό που έκανε του τουρκικού "σχεδίου δράσης" και να του επισημάνει ότι ως "θεματοφύλακας" του κοινοτικού κεκτημένου θα έπρεπε να περιοριστεί στην υπόμνηση προς την υποψήφια χώρα της εκκρεμότητας που έχει στην εφαρμογή του Πρωτοκόλλου. Η συζήτηση όμως εξελίχθηκε αντίστροφα - ο Όλι Ρεν ήταν τελικά αυτός που εξέφρασε στον κ. Ιακώβου τη δυσαρέσκειά του για την έντονη έκφραση αποδοκιμασίας που διατύπωσε σε βάρος του η κυπριακή κυβέρνηση και ενημέρωσε τον κ. Ιακώβου πως προτίθεται να επαναφέρει το θέμα των δύο Κανονισμών, άμεσα. Διότι, ο ιός της γρίπης των πουλερικών εμφανίσθηκε στα κατεχόμενα και διότι επίσης, η Επιτροπή δεν μπορεί να ζητήσει την εφαρμογή των υγειονομικών προδιαγραφών της Ε.Ε., όταν είναι γνωστό ότι δεν υπάρχουν οι υλικοτεχνικές υποδομές και οι αντίστοιχοι πόροι υποστήριξής τους.

Με λίγα λόγια, η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται σήμερα υπό πίεση και όσα καθησυχαστικά μηνύματα εκπέμπει είναι παραπλανητικά. Ο διεθνής συσχετισμός δυνάμεων έχει αναδιαταχθεί και η Λευκωσία τρέχει ταχύτατα στην απομόνωση. Η άρνησή της να δεχθεί τον Ούγγρο βουλευτή \Μ. Εορσί\ - εισηγητή της έκθεσης για την Κύπρο στο Συμβούλιο της Ευρώπης, καθώς και η άρνηση του Προέδρου Παπαδόπουλου να δεχθεί τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ \Ματ Μπράιζα\ - και η μετά ταύτα ακύρωση της επίσκεψής του στην Κύπρο, είναι δηλωτικά μιας νευρικής αντίδρασης και μιας κοινωνίας που είναι κλειστή στον κόσμο. Και την ίδια ώρα που η Λευκωσία συρρικνώνει τις διεθνίες της επαφές, στα κατεχόμενα ετοιμάζεται να προσγειωθεί - σε απευθείας πτήση - αντιπροσωπεία της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων...

Θέμα

Κυπριακό

Σύνολο καταγραφών: 311

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι