Ευρωπαϊκό πογκρόμ
Ξενοφών Κοντιάδης, Έθνος, Δημοσιευμένο: 2010-09-14

O Δημήτρης Χατζησωκράτης, υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής της Δημοκρατικής Αριστεράς, έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να βάλει πλαφόν στην τιμή της βενζίνης:
« Έχουμε, ως ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ζητήσει ελέγχους και πλαφόν, σε έκτακτες στιγμές, σε όλα τα στάδια διακίνησης καυσίμων και στα διυλιστήρια και στη χοντρική πώληση. Όσο η κυβέρνηση θα παρεμβαίνει μόνο στη λιανική τόσο οι κερδοσκόποι θα προβάλλουν άλλοθι».
Η χώρα βρίσκεται στη δίνη της πολύπλευρης κρίσης, η ανασφάλεια της κοινωνίας γιγαντώνεται. Οι ευθύνες των κομμάτων του πελατειακού κράτους είναι τεράστιες και δεν διαγράφονται με επικοινωνιακά μέσα. Οι πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που μας έφεραν στο χείλος της χρεοκοπίας δεν πρέπει απλώς να εγκαταλειφθούν, πρέπει να ανατραπούν.
To ξεπέρασμα της κρίσης κρίνεται σε τρία μέτωπα :
-Στην αποφυγή της χρεοκοπίας του δημοσίου και της κατάρρευσης της οικονομίας, που θα την πληρώσουν δραματικά όλοι, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι.
-Στην ανατροπή της άδικης κατανομής των βαρών σε βάρος των αδύνατων στρωμάτων, με την αύξηση των δημοσίων εσόδων μέσα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας και όχι μέσα από νέους έμμεσους φόρους καθώς και με την καταπολέμηση της ακρίβειας.
-Στην υλοποίηση μιας αναπτυξιακής πορείας έξω από το πελατειακό σύστημα, υπέρ των πολιτών, μιας ανάπτυξης οικολογικής για τη βελτίωση της ζωής τους, με πλήρη σεβασμό στο περιβάλλον, με δυναμική συμμετοχή στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Το θέμα της εταιρείας υψηλής τεχνολογίας Atmel Hellas A.E, η οποία επιχορηγήθηκε με 7,6 εκ ευρώ για την επένδυσή της στην περιοχή Κάτω Καστριτσίου Αχαΐας, και το 2009 απέλυσε όλους τους εργαζόμενους, χωρίς όμως να επιστρέψει την επιχορήγηση, φέρνει στη βουλή ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης.
Στην ερώτησή του ο βουλευτής αναφέρει πως θα ανέμενε κανείς οι υπηρεσίες του Ελληνικού δημοσίου να ζητήσουν πίσω τα χρήματα της επιχορήγησης. Κάτι τέτοιο δεν έγινε και φυσικά τα χρήματα τα καρπώθηκε η εταιρεία.