Επέτειος με σήμα κινδύνου: Από την Πολωνία με φόβο

Απόστολος Δοξιάδης, www.protagon.gr, Δημοσιευμένο: 2017-07-24

Χθες το απόγευμα, ο εβδομηντατριάχρονος Λεχ Βαλέσα εμφανίστηκε σε μια μεγάλη συγκέντρωση στην πόλη του, το Γκντανσκ. Απευθυνόμενος στο κυρίως νεανικό κοινό, που τον αποθέωνε, είπε: «Μην αφήσετε να σας πάρουν αυτό που κερδίσαμε για λογαριασμό σας». Μάλλον από κάποιας λογής σεμνότητα, ξέχασε να συμπληρώσει: «…αυτό που κερδίσαμε για λογαριασμό σας με αίμα, πόνο και θυσίες».

Εγρήγορση για την περιφρούρηση της δημοκρατίας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Δημοσιευμένο: 2017-07-24

240774

43 χρόνια από την πτώση της δικτατορίας και την αποκατάσταση της δημοκρατίας, είναι απαραίτητο να κρατηθούν ζωντανές οι μνήμες των θυσιών και των αγώνων για όλους όσοι πάλεψαν για την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και την δημοκρατία.

Σήμερα υπό την πίεση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης ορισμένοι αμφισβητούν το δημοκρατικό κεκτημένο και πολλές από τις κατακτήσεις της μεταπολιτευτικής περιόδου. Για αυτό είναι καθήκον όλων μας να είμαστε σε εγρήγορση και να περιφρουρήσουμε τη δημοκρατία. Εγρήγορση απέναντι στην ακροδεξιά, στον φασισμό, στους αρνητές της Δημοκρατίας. Εγρήγορση γιατί η αντιπαλότητα μεταξύ των εξουσιών προφανώς και δεν συνάδει με τη Δημοκρατία. Οφείλουμε να προφυλάξουμε το κράτος δικαίου, να αποτρέψουμε οποιαδήποτε προσπάθεια υπονόμευσης της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και -το κυριότερο- να την κρατάμε μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες.

×
×