Αν καταλαβαίναμε την Ευρώπη

Π.Κ. Ιωακειμίδης, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2014-12-05

Ένα μείζον πρόβλημα είναι ότι συμπολίτευση και, κυρίως, αντιπολίτευση δεν φαίνεται να καταλαβαίνουν επαρκώς τι ακριβώς σημαίνει Ευρώπη και τι είναι «ευρωπαϊκό». Εάν καταλάβαιναν, η συμπολίτευση δεν θα μιλούσε τόσο άκαιρα για «καθαρή έξοδο» από το Mνημόνιο, η αντιπολίτευση δεν θα μιλούσε για καθαρό κούρεμα χρέους και άλλα φαιδρά

Τι είδους συναίνεση;

Σάκης Παπαθανασίου, www.badiera.gr, Δημοσιευμένο: 2014-12-05

Ο κ Θεοδωράκης τάχθηκε υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή και της διεξαγωγής εκλογών το Νοέμβριο του 2015. Στην ίδια λογική κινούνται ανεξάρτητοι βουλευτές, βουλευτές κομμάτων, ορισμένοι βουλευτές και στελέχη της ΔΗΜΑΡ, προτάσσοντας ως επιχείρημα την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας και ολοκλήρωσης της Συνταγματικής Αναθεώρησης.
Σε αυτές τις προτάσεις “ξεχνιέται” το πραγματικό διακύβευμα της περιόδου που διανύουμε. Αυτό δεν είναι άλλο από το ποιος και πώς θα διαπραγματευτεί με τους δανειστές για την αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής, τις μεταρρυθμίσεις που θα δεσμευτούμε ότι θα υλοποιήσουμε τα επόμενα δύο χρόνια και τις ρυθμίσεις για τη μείωση του χρέους.

Η «ΠΡΟΤΑΣΗ των 7» και η απόφαση του 3ου Συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ

Δημήτρης Χατζησωκράτης, www.badiera.gr, Δημοσιευμένο: 2014-12-05

Δημήτρης Χατζησωκράτης
Δημήτρης Χατζησωκράτης

Από ορισμένους/ες φίλους/ες για την Πρόταση των 7 της ΔΗΜΑΡ τέθηκε ένα ζήτημα. «Πως προωθείται αυτή η ΠΡΟΤΑΣΗ για ΣΥΜΦΩΝΙΑ με Εκλογή Προέδρου, Εκλογές τον Μάη και Αναθεώρηση του Συντάγματος από μέλη κορυφαίου οργάνου του κόμματος, όταν στο εντελώς πρόσφατο 3ο Συνέδριό μας αποφασίσαμε να μην ψηφίσουμε κανένα Πρόεδρο και να πάμε σε εκλογές».

Θα μου επιτρέψετε να υποστηρίξω- το έκανα άλλωστε και στην Εκτ. Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ- ότι η «ΠΡΟΤΑΣΗ των 7» δεν αντιβαίνει κατ΄ουδένα τρόπο στην ουσία της Συνεδριακής μας απόφασης.

Το νεοφιλελεύθερο Κατηγορώ των δαπανών

Γιώργος Σιακαντάρης, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2014-12-05

Στα τέλη του 19ου προς τις αρχές του 20ου αιώνα ένα κατηγορώ τάραξε τα νερά της εποχής. Το κατηγορώ του Εμίλ Ζολά κατά του αντισημιτισμού και του εθνικισμού αφύπνισε τις κοιμισμένες, στην αγκαλιά της Μπελ Επόκ, συνειδήσεις των πνευματικών ανθρώπων. Στα τέλη όμως του 20ου και στις αρχές του 21ου στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ κυριαρχεί ένα άλλο κατηγορώ, αυτό του Νεοφιλελευθερισμού. Σύμφωνα με αυτό, γι’ όλα τα δεινά ένας είναι ο ένοχος, οι δημόσιες δαπάνες. Σ’ αυτό δεν πρωταγωνιστούν οι πνευματικοί άνθρωποι, αλλά οι περίφημες αγορές και στα καθ’ ημάς η τρόικα.

Ν.Τσούκαλης: «Εάν δεν καταστεί δυνατή η συναίνεση, δεσμεύομαι απολύτως από τις αποφάσεις του συνεδρίου»

Δημοσιευμένο: 2014-12-05

tsoukalisnikos

Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Νίκος Τσούκαλης, ερωτηθείς για το τι πρόκειται να πράξει σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή η εθνική συνεννόηση, ώστε να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από αυτήν την βουλή, διευκρινίζει τις προθέσεις του, δηλώνοντας:

«Η πρωτοβουλία που ανέλαβαν βουλευτές και στελέχη της ΔΗΜΑΡ, ουσιαστικά συνιστά μια έκκληση προς τα δύο κόμματα τη Ν.Δ, και τον ΣΥΡΙΖΑ, να εξευρεθεί ο ελάχιστος κοινός τόπος σε δύο κορυφαία θεσμικά ζητήματα όπως είναι η συνταγματική αναθεώρηση και η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Η υλοποίηση κάτι τέτοιου, προϋποθέτει την απαραίτητη συμφωνία των δύο κομμάτων.

Εύχομαι να γίνει αποδεκτή και από τα δύο κόμματα και δηλώνω με σαφήνεια ότι αν δεν καταστεί αυτό δυνατόν, δεσμεύομαι απολύτως από τις αποφάσεις του συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ και δεν πρόκειται να ψηφίσω για Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

×
×