Μετά την κατάρρευση της ΄αριστερής στροφής΄...

Μιχάλης Σαμπατακάκης, Κυριακάτικη Αυγή, Δημοσιευμένο: 2009-11-01

Οι πρόσφατες εμπειρίες έδειξαν ότι κάθε φορά που απομακρυνόμαστε προς το άγνωστο από τις ιδέες της Ανανεωτικής Αριστεράς, έχουμε «πατατράκ». Κάθε φορά που ακολουθούμε μια πορεία κοντά στις ιδέες της Ανανεωτικής Αριστεράς πάμε καλά. Αυτή την εκτίμηση παρουσιάζει συνοπτικά αυτό το κείμενο.

Αντίθετα απ’ αυτήν, υπάρχει μια αφανής, συνεκτική της πλειοψηφίας άποψη, που μερικές φορές λέγεται και ευθέως: ότι δηλαδή η απομάκρυνση του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ από τις ιδέες της Ανανεωτικής Αριστεράς (που τις θεωρούν δεξιές) θα μας δυναμώσει. Αυτή άλλωστε ήταν και η βασική ιδέα, της αλήστου μνήμης “αριστερής στροφής”.

Μια άλλη ελληνοτουρκική (δια)μάχη

Τάκης Καμπύλης, Η Καθημερινή, Δημοσιευμένο: 2009-11-01

Oι Γκαγκαούζοι ζουν στη Nότια Mολδαβία σε μια περιοχή 1.800 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Περίπου 140.000 άνθρωποι μιλούν τουρκικά, αλλά είναι χριστιανοί ορθόδοξοι. Tα τελευταία χρόνια, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, διεκδίκησαν χωρίς μεγάλη επιτυχία την αυτονομία τους από τη μικρή Mολδαβία.

Αριστερή Προγραμματική Αντιπολίτευση

Τα ΝΑΙ, τα ΟΧΙ και τα ΘΕΛΩ μας

Δημήτρης Χατζησωκράτης, Κυριακάτικη Αυγή, Δημοσιευμένο: 2009-11-01

Ο διάλογος στην ΚΠΕ του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, οσάκις δεν αναφερόταν σε προτεινόμενα διοικητικά μέτρα περιορισμού των διαφορετικών απόψεων στο κόμμα και δημόσια.

Η ενασχόληση προκειμένου να αποσαφηνίσουμε τη στάση του κόμματος και του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που εξ αρχής και δια στόματος προέδρου σηματοδοτήθηκε ως ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ, ήταν όντως γόνιμη.

Σχετικά με τη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ

Άννα Φιλίνη, Κυριακάτικη Αυγή, Δημοσιευμένο: 2009-11-01

afilini
Το πρόβλημα της λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ αφορά πρώτα και κύρια την πολιτική γραμμή της συμμαχίας, κατά πόσον θέλει να είναι μία «αντισυστημική αριστερά» ή μια αριστερά σύγχρονη και δημιουργική για την κοινωνία, ανανεωτική και ριζοσπαστική. Γενικά πιστεύω ότι οι συμμαχίες είναι αναγκαίες ώστε να επιτυγχάνονται ευρύτεροι στόχοι. Η αυταρέσκεια είναι κακό πράγμα.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη δική μας αριστερά

Γρηγόρης Ψαριανός, Κυριακάτικη Αυγή, Δημοσιευμένο: 2009-11-01

psarianos
Η έννοια «μέλος του ΣΥΡΙΖΑ» είναι ένα ζήτημα που χρειάζεται πολύ μεγάλη συζήτηση και επεξεργασία. Δεν μπορεί να είσαι μέλος μιας συνιστώσας και ταυτόχρονα μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι εύκολο αυτό, ούτε δημοκρατικό, ούτε λογικό σε πρώτη ανάγνωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει δύο πράγματα. Ή να παραμείνει μια εκλογική συμμαχία με τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες που έχει ως τώρα ή να μετεξελιχθεί σε έναν νέο πολιτικό φορέα.

Η διεθνής ύφεση τελειώνει, σʼ εμάς αρχίζει;

Ελίζα Παπαδάκη, Κυριακάτικη Αυγή, Δημοσιευμένο: 2009-11-01

Ενδείξεις ότι τερματίζεται η ύφεση καταγράφονται πιο εντυπωσιακές στις ΗΠΑ, ασθενέστερες και στην Ευρώπη, την ώρα που η ελληνική οικονομία τώρα θα αρχίσει να παρουσιάζει αρνητικούς ρυθμούς μεγέθυνσης. Τίθενται έτσι δύο ερωτήματα: Εδραιώνονται πλέον ευνοϊκότερες διεθνείς συνθήκες; Και, αν ναι, κατά πόσον θα είμαστε σε θέση να τις αξιοποιήσουμε για τη δική μας ανάπτυξη;

’AfPak’ ή το δύσκολο κι αιματηρό παζλ για τις ΗΠΑ...

Ελένη Τσερεζόλε, Κυριακάτικη Αυγή, Δημοσιευμένο: 2009-11-01

Αφγανιστάν και Πακιστάν βρίσκονται σε πλήρη, πολεμικό αναβρασμό με τις επιθέσεις των Πακιστανών Ταλιμπάν να "υποδέχονται" την Τρίτη τη Χίλαρι Κλίντον... Και τούτο ενώ το πρώτο πορεύεται (εν μέσω επιθέσεων και απειλών των Ταλιμπάν) προς τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 7 Νοεμβρίου - μια επιλογή που "επιβλήθηκε" κατά κάποιο τρόπο στον απερχόμενο πρόεδρο κι εκ νέου υποψήφιο Χαμίντ Καρζάι.

Πλήρης αδιαφορία για τη λαϊκή υποστήριξη

Βασίλης Καρύδης, Συνέντευξη στην Έλλη Ζώτου, Κυριακάτικη Αυγή, Δημοσιευμένο: 2009-11-01

Ο εγκληματολόγος και αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, σκιαγραφεί το προφίλ της "νέας γενιάς τρομοκρατών" και υπογραμμίζει πως η παραδοχή του "πολέμου" από την πολιτεία δεν είναι καλός σύμβουλος για μια δημοκρατικά συντεταγμένη πολιτεία, ενώ αναγνωρίζει τη σοβαρή πιθανότητα ενεργοποίησης ακροδεξιών θυλάκων μέσα στα Σώματα Ασφαλείας.

Ασυμβίβαστα κατά της ένοπλης βίας

Κώστας Κάρης, Κυριακάτικη Αυγή, Δημοσιευμένο: 2009-11-01

Η απόρριψη της ένοπλης βίας δεν είναι μια “μεσαία” στάση - κατά των τρομοκρατών, από τη μια, και, από την άλλη, κατά της αστυνομίας. Είναι κεντρική στρατηγική επιλογή της ανανεωτικής αριστεράς. Που συμβαδίζει με την προστασία των δικαιωμάτων και την πολιτική επιδίωξη μεταρρυθμίσεων στην αστυνομία, στις πολιτικές ασφάλειας.

Η ένοπλη επίθεση στο Α.Τ. Αγ. Παρασκευής με τους βαρείς τραυματισμούς νέων αστυνομικών άπλωσε ξανά τη σκιά της τρομοκρατίας στη χώρα και θύμισε σε όλους ότι το μείζον θέμα δεν είναι η “απειλή” των άοπλων λαθρομεταναστών.

Είκοσι έτη μετά, το Τείχος

Ανταίος Χρυσοστομίδης, Κυριακάτικη Αυγή, Δημοσιευμένο: 2009-11-01

Αν περπατήσεις στους δρόμους της Γερμανίας και συναντήσεις κάποιον που δεν ξέρει αγγλικά, τότε είναι σίγουρα ανατολικογερμανός. Είναι ένας απλός τρόπος για να καταλάβεις την προέλευσή του. Επίσης αν σου φερθεί κάπως απότομα ή και σε βρίσει -μου έτυχε κι αυτό- επειδή μιλάς αγγλικά και όχι γερμανικά, σημαίνει ότι μεγάλωσε κάπου εκεί, σε όχι μεγάλη συνάφεια με τους ξένους.

Ποιο είναι το εκλογικό σύστημα της Γερμανίας

Κάκη Μπαλλή, Κυριακάτικη Αυγή, Δημοσιευμένο: 2009-11-01

Ο Γιώργος Παπανδρέου θέλει να το δανειστεί και να το φέρει -λέει- στα ελληνικά μέτρα. Που σημαίνει, ότι ένα σύστημα απλής αναλογικής μπορεί να γίνει κανονικός Φρανκενστάιν στα χέρια ενός πολιτικού αρχηγού.

Το εκλογικό σύστημα στη Γερμανία είναι αρκετά περίπλοκο, καθώς η χώρα έχει ομοσπονδιακή δομή και κάθε κρατίδιο πρέπει να εκπροσωπείται ανάλογα με τον πληθυσμό του, ενώ σε κάθε κρατίδιο οι μισοί βουλευτές εκλέγονται πλειοψηφικά και οι άλλοι μισοί αναλογικά.

Προσοχή στις αριστερές ασθένειες!

Θανάσης Καρτερός, Κυριακάτικη Αυγή, Δημοσιευμένο: 2009-11-01

Πακέτο εκπλήξεων μας επεφύλασσε ο Γιώργος Παπανδρέου και η κυβέρνησή του τον πρώτο καιρό της αυτοδυναμίας τους. Απότομα μας ήρθε το πολύχρωμο κομφετί από εξαγγελίες μεταρρυθμίσεων και αναγγελίες μέτρων, μη σου πω και χιλιομέτρων, για όλα - από τις σκοπιές στα τμήματα μέχρι τους ημιυπαίθριους και τον τρόπο εκλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.
Σύνολο αποτελεσμάτων αναζήτησης: 27
×
×