Η αριστερή εθνικιστική χίμαιρα

Γιώργος Σιακαντάρης, Το Βήμα της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2015-07-26

Το 1937 ο γάλλος σκηνοθέτης Ζαν Ρενουάρ σκηνοθέτησε τη «Μεγάλη Χίμαιρα». Η υπόθεση διαδραματίζεται το 1916, στα μέσα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και περιγράφει την αδυναμία των εθνικών ταυτοτήτων να εξαλείψουν τις ταξικές διαφορές. Εκατό χρόνια αργότερα η Ελλάδα ζει την αριστερή προσπάθεια δημιουργίας της δικής της μεγάλης χίμαιρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζουν κάποιοι τώρα που απαλλάχτηκε από τα βαρίδια της Αριστερής Πλατφόρμας, μπορεί να προχωρήσει στην εκλογίκευσή του. Ας δούμε λοιπόν μερικά χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ που δεν οφείλονταν μόνο στους λαφαζάνηδες, στους οποίους τώρα ρίχνεται το ανάθεμα.

Ολες οι μελέτες λένε «ναι» στο ευρώ

Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2015-07-26

Απάντηση δίνει η πρόσφατη μελέτη που έκανε η Ernst &Young σε συνεργασία με την Oxford Economics, σε εκτέλεση παραγγελίας πελατών της που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και ήθελαν να αποκτήσουν μια ακριβέστερη εικόνα των συνεπειών ενός τέτοιου ενδεχόμενου, για να λάβουν επιχειρηματικές αποφάσεις – όχι για να ικανοποιήσουν ιδεολογικές ή κομματικές ανησυχίες, που ίσως και να μην τους ταλαιπωρούν ιδιαίτερα.

Υποσημειώσεις

Αλέξης Παπαχελάς, Η Καθημερινή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2015-07-26

Α​​ν ήμασταν μία κανονική χώρα ο Κώστας Καραμανλής θα είχε κυβερνήσει έως τον Σεπτέμβριο του 2011 και όποιος εκλεγόταν τότε θα κυβερνούσε μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015. Ακούγεται περίεργο στα αυτιά μας, γιατί συνηθίσαμε στην αβεβαιότητα και την ανωμαλία.

8 μέτρα-δράσεις για την οικονομία

Άννα Διαμαντοπούλου, Δημοσιευμένο: 2015-07-26

Να εκμεταλλευθούνε την κοινοβουλευτική συναίνεση και την εθνική ωρίμανση προτείνει η Αννα Διαμαντοπούλου με επιστολή της προς τους πολιτικούς αρχηγούς Ν.Δ., ΠαΣοΚ, Ποτάμι από τους οποίους ζητά να εκπονήσουν ένα νέο εθνικό σχέδιο για τη χώρα.
Σε μείζον όμως εθνικό ζήτημα αναδεικνύει την ανεργία και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν για τη μείωσή της.

Τα χανγκόβερ του Αυγούστου

Μιχάλης Τσιντσίνης, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2015-07-25

Ο Αύγουστος αυτός δεν θα είναι Αύγουστος. Ηδη η κυοφορία του τρίτου Μνημονίου αποδεικνύεται πολύ δυσκολότερη απ’ ό,τι είχε υπολογίσει το Μαξίμου. Ο δρόμος που υποτίθεται ότι θα οδηγούσε από την υπογραφή της συμφωνίας με τους εταίρους σε εκλογές, με ενδιάμεση στάση ένα συνέδριο ξεκαθαρίσματος στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι ευθύς.

Υπομνήσεις μιας Επετείου

Γιάννης Βούλγαρης, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2015-07-25

Χρόνια τώρα τα μηνύματα των κομμάτων για τη Μεταπολίτευση έχουν γίνει ή τελετουργικά ή αμήχανα. Από τη μια, η δημοκρατία και η Ευρώπη ως ιστορικές κατακτήσεις. Από την άλλη, η κρίση και η άκριτη ενοχοποίηση της Μεταπολίτευσης. Και επιπλέον ο χρόνος, η βιωματική απόσταση που χωρίζει τις νεότερες ηλικίες από την ιστορική εμπειρία της μεταπολιτευτικής Ελλάδας.

Κάν’ το όπως ο Ραχόι

Δημήτρης Ν. Μανιάτης, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2015-07-25

Φωτογραφία: Εκείνη με την οποία ακούσια ή εκούσια πορεύθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά. Δεν ήταν ελληνική. Μιλώ για την εισβολή πάνοπλου αστυνομικού σε σπίτι στην Ισπανία με στόχο την εκτέλεση πλειστηριασμού. Σε επίπεδο συμβολισμού, ο θύτης εδώ ήταν ο ακραίος νεοφιλελεύθερος Ραχόι.

Respect στον Λαφαζάνη

Νίκος Μπίστης, www.protagon.gr, Δημοσιευμένο: 2015-07-25

Η ιδέα για αυτό το κείμενο ωρίμαζε μέσα μου και αποκρυσταλλώθηκε όταν άκουσα τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να επισημαίνει πολύ ορθά στον Τσίπρα ότι «το «Όχι» είναι ανομοιογενές, ότι άλλο ο Λαφαζάνης που τον ξέρουμε 41 χρόνια και άλλο ο Βαρουφάκης που μας φορτώσατε τελευταία».

Αδράνεια ίσον δραχμή

Γιάννης Τσαμουργκέλης, Έθνος, Δημοσιευμένο: 2015-07-24

Ισως να μην έχει κατανοηθεί πλήρως. Η συμφωνία της συνόδου κορυφής της 12ης Ιουλίου καθορίζει μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την κυβέρνηση ως ελάχιστες απαιτήσεις για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, ώστε η χώρα να συμφωνήσει με τον ESM και το ΔΝΤ για το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης. Δίνουμε εξετάσεις μήπως και επιτύχουμε την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών για την επόμενη τριετία, με την παράλληλη ανάληψη επιπλέον μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών από την ελληνική πλευρά.

Άμεση ή έμμεση εκλογή κομματικού αρχηγού;

Βασιλική Γεωργιάδου, Μεταρρύθμιση, Δημοσιευμένο: 2015-07-24

Είναι αλήθεια ότι όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας των κομματικών θεσμών στην Ελλάδα, οι παραδοξότητες έχουν γίνει κανόνας: η ΝΔ, επί παραδείγματι, διοργάνωσε το πρώτο της συνέδριο πέντε ολόκληρα χρόνια μετά την ίδρυσή της

Μαθήματα οικονομίας από τη μητέρα της Νάντιας

Λουκάς Ρινόπουλος, Μεταρρύθμιση, Δημοσιευμένο: 2015-07-24

Τη Νάντια Βαλαβάνη τη συνάντησα στα αμφιθέατρα της ΑΣΟΕΕ μετά τη λεγόμενη μεταπολίτευση. Μου έδωσε την εντύπωση μιας πεπεισμένης κομμουνίστριας, αλλά διέκρινα και ένα ήθος, ίσως το μόνο που έχει μείνει σ’ αυτούς τους ανθρώπους. Δεν γνωρίζω τι την οδήγησε να εγκαταλείψει το ΚΚΕ, αλλά έχω την αίσθηση ότι οι απόψεις της ουσιαστικά δεν άλλαξαν.

Η εθνική μας σοβαροφάνεια

Ξένια Κουναλάκη, Η Καθημερινή, Δημοσιευμένο: 2015-07-23

Ε​​​​ίναι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ο αληθινός πρωθυπουργός της Ελλάδας;» ρωτάει Γερμανός κωμικός τον εκπρόσωπο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μάρτιν Γέγκερ, στην καθιερωμένη ενημέρωση των αρμόδιων συντακτών. Εκείνος αναγνωρίζει τον συντελεστή της κωμικής εκπομπής, Τίλο Γιουνγκ, και σκάει στα γέλια, αλλά συνεχίζει να απαντάει –όσο μπορεί– σοβαρά: «Οχι, δεν είναι».

Σύνολο αποτελεσμάτων αναζήτησης: 22
×
×