Μπορεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Φίλιππος Σαχινίδης, KReport, Δημοσιευμένο: 2023-02-25

sax
Οι επόμενες εκλογές διεξάγονται με απλή αναλογική. Ο Πρωθυπουργός δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε δεύτερες εκλογές γιατί η σταθερότητα προϋποθέτει αυτοδυναμία. Ο κ. Τσίπρας δηλώνει ότι δεν επιθυμεί κυβέρνηση ηττημένων. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής όμως εγκαλείται γιατί δεν δημοσιοποιεί με ποιον θα συνεργαστεί για να διασφαλιστεί η σταθερότητα.

Κυβερνητική συνεργασία χωρίς στέρεα προγραμματική σύγκλιση σε βασικές προτεραιότητες για τη χώρα δεν έχει προοπτική. Αντίθετα οδηγεί τους πολίτες σε αντισυστημικές επιλογές. Σταθερές κυβερνητικές συνεργασίες είναι όσες γίνονται στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων με αφετηρία συγκεκριμένες αξίες και ιδέες.

Σε συνθήκες κρίσης προκύπτουν συνεργασίες μεταξύ κομμάτων με διαφορετικές ιδεολογικές και προγραμματικές θέσεις για να αντιμετωπιστούν προβλήματα που προϋποθέτουν ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις. Τέτοια συνεργασία ήταν αυτή μεταξύ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ το 2012. Η συγκυβέρνηση εκείνη λειτούργησε σε βάρος του ΠΑΣΟΚ όταν έγινε προσπάθεια να μετατραπεί σε στρατηγική συνεργασία ενώ ήταν αναγκαία για την εθνική επιβίωση.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αυτοπροσδιορίζεται ως Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Στην υπαρκτή διαίρεση Αριστερά/Δεξιά εντάσσεται, όπως όλα, στην Αριστερά εκφράζοντας πολιτικά και το Κέντρο. Αυτή η οριοθέτηση καθιστά αδύνατη την προγραμματική σύγκλιση με τη ΝΔ. Στη διαίρεση Ευρωπαίων/ευρωσκεπτικιστών είναι υπέρ της συμμετοχής στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ, δίνοντας μάχες για θεσμικές αλλαγές στην ευρωζώνη. Στην διαίρεση παγκοσμιοποίηση/αντιπαγκοσμιοποίηση έχει πάρει θέση υπέρ ενός πολυπολικού κόσμου και της ανάγκης για ανοικτούς οικονομικούς και πολιτικούς θεσμούς δίνοντας κομβική θέση στις πολιτικές για μείωση των ανισοτήτων.

Στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής προτάσσουμε την ανάγκη για προοδευτικές μεταρρυθμίσεις ώστε η οικονομία να γίνει πιο ανθεκτική στις κρίσεις, πιο δυναμική ώστε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος των κρίσεων, πιο συνεκτική ώστε ο νέος πλούτος και τα νέα εισοδήματα με πολιτικές παρεμβάσεις να διαχέονται προς όλους.

Θέτουμε ως προτεραιότητα το δίκαιο πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας. Πρέπει να δώσουμε ευκαιρίες στα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα να παράξουν νέο πλούτο, νέα εισοδήματα με τη δημιουργία θέσεων εργασίας με αμοιβές που εξασφαλίζουν αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης. Να αποκτήσει η χώρα ένα δίκαιο προοδευτικό φορολογικό σύστημα για τη χρηματοδότηση του κράτους πρόνοιας και την προστασία όσων πλήττονται από κρίσεις και μετασχηματισμούς.

Με βάση αυτά υπάρχει το ενδεχόμενο το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής να βρει σημεία σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ; Στην πολιτική, πέρα από τις αξίες και τις ιδέες βαρύνοντα ρόλο διαδραματίζουν η συγκυρία, ο συσχετισμός των δυνάμεων, η στάση των κομμάτων και οι επιλογές στο πρόσφατο παρελθόν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συναίνεσε στην αντιμετώπιση της κρίσης το 2010. Επικρότησε επιθέσεις στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι τις ακραίες συμπεριφορές τις προκαλούν τα δύσκολα μέτρα. Ταυτίστηκε με το αφήγημα της ΝΔ για την χρεοκοπία της χώρας μεταθέτοντας τις ευθύνες για τα μνημόνια στο ΠΑΣΟΚ συσκοτίζοντας τα πραγματικά αίτια της κρίσης και τα μέσα εξόδου από αυτήν. Το 2015 συνεργάστηκε με την εθνικιστική ακροδεξιά των ΑΝΕΛ και όχι με το ΠΑΣΟΚ ή/και το ΠΟΤΑΜΙ. Άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο εξόδου από την ευρωζώνη προσφεύγοντας σε οπερετικό δημοψήφισμα πριν υπογράψει το τρίτο μνημόνιο.

Δεν αρκεί να συμφωνούμε στην ανάγκη για μείωση των ανισοτήτων πλούτου και εισοδημάτων. Πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να συμφωνήσει στους ανοικτούς οικονομικούς και πολιτικούς θεσμούς, στις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν την οικονομία πιο ανθεκτική. Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται λογικές «με το καλό ή με το άγριο», αρνείται την αυτοκριτική για το παρελθόν, δεν εξηγεί πως η οικονομία θα γίνει πιο δυναμική και αδυνατεί να διατυπώσει εναλλακτική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης, η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής φαντάζει ανέφικτη.

Θέματα επικαιρότητας: Εκλογές

Χρήστος Μαχαίρας

Κόμματα και κάλπες: Πόσο κοντά είμαστε στο… 2012

Χρήστος Μαχαίρας, 2026-05-28

Αν πάρει κανείς στα σοβαρά όσα ψιθυρίζουν σε off the record συζητήσεις...

Περισσότερα

Εκλογική άλγεβρα

Παύλος Τσίμας, 2026-05-22

Ακόμη κι αν οι εκλογές γίνουν στην ώρα τους (ή σχεδόν), η...

Περισσότερα
Γιώργος Χ. Σωτηρέλης

Πότε παραιτείται ένας πρωθυπουργός;

Γιώργος Χ. Σωτηρέλης, 2026-04-10

Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούν...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Επιπτώσεις: Από μηδαμινές έως πρόωρες εκλογές

Κώστας Καλλίτσης, 2026-03-15

Ποιες επιπτώσεις μπορεί να έχει ο πόλεμος στα καθ’ ημάς;...

Περισσότερα

Θύμα των εκλογών η οικονομική πολιτική

Αντώνης Καρακούσης, 2026-03-05

Την περασμένη εβδομάδα συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό...

Περισσότερα

Ο εκλογικός χρόνος

Παύλος Τσίμας, 2025-12-20

Το ξέραμε βέβαια, αλλά το επιβεβαίωσε προχθές και η ομιλία...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Προεκλογική περίοδος

Κώστας Καλλίτσης, 2025-06-08

Κάτι μάλλον ασυνήθιστο (ακόμα και) για τα ελληνικά δεδομένα...

Περισσότερα

Ανοιχτή επιστολή σε γυναίκες ψηφοφόρους

Μαρία Γκασούκα*, Ιλεάνα Σακκά**, Φωτεινή Σιάνου***, 2023-06-16

Αγαπητές φίλες,Οι γυναίκες ψηφοφόροι είμαστε η πλειονότητα...

Περισσότερα

Άρθρα

Η αριστερή μελαγχολία

Κώστας Δουζίνας, 2026-06-10

Ακούγοντας ομιλίες του ΚΚΕ νοσταλγώ τις παλιές βεβαιότητες...

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας

Ο Τραμπ πατά Ευρώπη

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας, 2026-06-07

Όλοι παρακολουθήσαμε με αποτροπιασμό τις σκηνές βίας της...

Τα όρια της ισχύος

Παύλος Τσίμας, 2026-06-20

Η επιχείρηση «Επική Οργή» δεν είχε ποτέ έναν καθαρά διατυπωμένο...

Η δημοκρατία της κούρασης

Πάσχος Μανδραβέλης, 2026-06-19

Είναι κουραστικό πράγμα η δημοκρατία. Είναι κουραστική...

Ο «σοσιαλισμός της αποχέτευσης» επιστρέφει στις αμερικανικές πόλεις

Josephine Walker, 2026-06-18

Μια παλιά πολιτική παράδοση επανεμφανίζεται στις Ηνωμένες...

Δύσκολος μονόδρομος

Γιώργος Καπόπουλος, 2026-06-15

Tο Πακιστάν, το Κατάρ, η Αίγυπτος και η Τουρκία συνέβαλαν...

Γιώργος Σταθάκης

Γιατί δεν υπήρξε ποτέ Plan B για «έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ». Ούτε από τους Ευρωπαίους, ούτε από το ΣΥΡΙΖΑ.

Γιώργος Σταθάκης, 2026-06-15

Ένα κεντρικό αφήγημα των ημερών θέλει την Ελλάδα να πλησίασε...

Κώστας Καλλίτσης

Τα επιτόκια της ΕΚΤ και το μάρμαρο

Κώστας Καλλίτσης, 2026-06-14

Η μάχη είναι για να κατασταλεί ο πληθωρισμός ή για το ποιος...

Κώστας Τσουπαρόπουλος

Δέκα αόρατες επιβαρύνσεις μετακυλίει το κράτος στους πολίτες

Κώστας Τσουπαρόπουλος, 2026-06-13

Δύο από μία δεκάδα «αόρατων» επιβαρύνσεων που επιβάλλει...

Ο πραγματικός κίνδυνος

Παύλος Τσίμας, 2026-06-13

Αυτή η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στον Περσικό Κόλπο...

Δημήτρης Μπίρμπας

Η Αυτοδιοίκηση, ο κώδικας και η συνταγματική αναθεώρηση

Δημήτρης Μπίρμπας, 2026-06-11

Διατηρώντας τις μνημονιακές περικοπές στην Αυτοδιοίκηση...

Κωστής Παπαϊωάννου

Ακροδεξιά ανθρωποφαγία με λεπτές υφολογικές διαφορές

Κωστής Παπαϊωάννου, 2026-06-10

«Να παρέμβει ο στρατός εάν χρειαστεί για να σταματήσει...

×
×