Οι δύο Αριστερές

Ανδρέας Πανταζόπουλος, Ελευθεροτυπία, Δημοσιευμένο: 2008-06-14

Η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ για το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο που φέρνει σε σύγκρουση δύο από τις συνιστώσες της Αριστεράς, την κεντροαριστερά με ένα τμήμα της άλλης Αριστεράς. Ανάλογα συμβαίνουν και σε άλλες ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Διάβαζα πριν λίγες μέρες μια κοινή συνέντευξη της σοσιαλίστριας Σεγκολέν Ρουαγιάλ και του «αριστεριστή» Ολιβιέ Μπεζανσενό. Τα αντιπαραθετικά τους επιχειρήματα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τη δική μας περίπτωση, στον βαθμό που, παρά τις εθνικές ιδιαιτερότητες ανάμεσα στις δύο κοινωνίες και τις Αριστερές τους, αντιστοιχούν σε ένα κοινό corpus λόγου και στρατηγικής ανάμεσα αφενός στη μεταρρυθμιστική και αφετέρου στην αντικαπιταλιστική Αριστερά.

Για τη μεταρρυθμιστική Αριστερά, όπως την εκφράζει η Ρουαγιάλ, το σημερινό αίτημα είναι πως οι σοσιαλιστές αλλά και όλη η Αριστερά θα απαντήσουν πειστικά στις «αταξίες» του κόσμου μέσα απ’ ό,τι αυτή αποκαλεί «πραγματοποιήσιμες ουτοπίες», σε προφανή αντίθεση με τις αποτυχημένες και επικίνδυνες ουτοπίες του παρελθόντος. Φανατική οπαδός της συμμετοχικής δημοκρατίας, η Ρουαγιάλ την κατανοεί τόσο ως την αυτο-οργάνωση των καταναλωτών ως ομάδας πίεσης, όσο και μέσα από τη συγκρότηση «επιτροπών πολιτών» (συνοικιακά συμβούλια κ.λπ.) που θα προβαίνουν στην «αξιολόγηση» των δημόσιων πολιτικών. Στο επίπεδο της οικονομίας, η εκδοχή της Ρουαγιάλ προκρίνει μια «ρυθμισμένη» οικονομία της αγοράς, μια αγορά την οποία και αποδέχεται πλήρως, εξισώνοντάς την με ένα απαράγραπτο δικαίωμα στη δημιουργία του επιχειρείν, αντιπαραβάλλοντάς την στον «κρατισμό». Ο τελικός στόχος δεν είναι άλλος από την «ατομική χειραφέτηση», εγγυημένη από μία δέσμη δημόσιων πολιτικών που να διασφαλίζουν την «ίση» πρόσβαση σε βασικά αγαθά, εκπαίδευση, υγεία κ.λπ. Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η Ρουαγιάλ προτείνει στην άλλη Αριστερά μια κυβερνητική συνεργασία, με στόχο την απομάκρυνση της Δεξιάς από την εξουσία.

Για την αντικαπιταλιστική Αριστερά του Μπεζανσενό, ο βασικός στόχος «να αλλάξουμε τον κόσμο» παραμένει επίκαιρος και προϋποθέτει τη διαρκή «αντίσταση» σε όλες τις εκδοχές του νεο-φιλελευθερισμού, την είσοδο των μαζών στην πολιτική με στόχο την ανανέωσή της. Πράγμα το οποίο θα επιτευχθεί με έναν συνδυασμό άμεσης και αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Για τον Μπεζανσενό, οπαδό του παραδείγματος της Κομμούνας αλλά και του Τσάβες, η επίκληση της συμμετοχικής δημοκρατίας, για να μην είναι γράμμα κενό περιεχομένου, προϋποθέτει την ανακλητότητα των αντιπροσώπων και την πραγματική συμμετοχή των πολιτών (π.χ. «συμμετοχικός προϋπολογισμός»). Στο οικονομικό πεδίο, η αντικαπιταλιστική Αριστερά διεκδικεί ένα «δικαίωμα επέμβασης» στην ιδιωτική οικονομία, διακρίνοντας το αναφαίρετο δικαίωμα στην ατομική ιδιοκτησία (για ατομική και οικογενειακή χρήση, π.χ. αυτοκίνητο, εξοχικό κ.λπ.) από τον απαραίτητο «έλεγχο» στην ιδιωτική ιδιοκτησία των μεγάλων μέσων παραγωγής. Στο πλαίσιο αυτό, ο Μπεζανσενό, ο οποίος ηγείται μιας προσπάθειας μετεξέλιξης της τροτσκιστικής «Λίγκας» σε ένα νέο ευρύ αντικαπιταλιστικό κόμμα, αμφισβητεί την ηγεμονία των σοσιαλιστών στην Αριστερά, διεκδικώντας την πολιτική της ανεξαρτησία.

Είναι προφανές ότι τα δύο αυτά σχέδια τουλάχιστον για ένα κρίσιμο μεταβατικό διάστημα δεν μπορούν να συνυπάρξουν σε επίπεδο κυβερνητικής διαχείρισης. Ο έρπων εμφύλιος, που σοβεί ανάμεσά τους δεν είναι τακτικού τύπου, αλλά υποκρύπτει διαφορετικές φιλοσοφίες και παραπέμπει σε μείζονες στρατηγικές διαφοροποίησης και ανατοποθέτησης των φορέων τους στην κεντρική πολιτική σκηνή. Φαίνεται ότι ενδεχόμενη κυβερνητική συνεργασία ανάμεσα στη μεταρρυθμιστική και την αντικαπιταλιστική Αριστερά θα προκύψει μόνον ως προϊόν της ήττας του ενός από τους δύο πόλους. Αυτό είναι τουλάχιστον το αίτημα της άλλης Αριστεράς.

*Διδάσκει στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ

Θέματα επικαιρότητας: Ευρωπαϊκή Αριστερά

H άνοδος Die Linke και το μήνυμα στους Έλληνες συντρόφους

Γκρέγκορ Γκίζι, 2025-03-17

...Eκπλαγήκαμε λίγο και μεις οι ίδιοι. Είναι πασιφανές ότι...

Περισσότερα
Στέργιος Καλπάκης

Η Γαλλία τρομάζει ήδη Μητσοτάκη και συμφέροντα

Στέργιος Καλπάκης, 2024-07-09

Ανησυχούν: Αυτό που έγινε για να αποτραπεί η νίκη της Ακροδεξιάς...

Περισσότερα
Φίλιππος Σαχινίδης

Κρίσεις, οικονομικά παραδείγματα και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές

Φίλιππος Σαχινίδης, 2022-06-26

Οι κρίσεις της τελευταίας δωδεκαετίας και οι αλλαγές στις...

Περισσότερα
Γιάννης Μπουρνούς

Καθόρισε τη γενιά μας, καθόρισε την ευρωπαϊκή και την ελληνική Αριστερά

Γιάννης Μπουρνούς, 2021-07-17

Οι διαδηλώσεις στη Γένοβα (19-21 Ιουλίου 2001), ενάντια στη σύνοδο...

Περισσότερα
Λουτσιάνα Καστελίνα

Η Ροσάντα μάς δίδαξε να αγωνιζόμαστε και να σκεφτόμαστε

Λουτσιάνα Καστελίνα, 2020-09-27

Η Ροσάντα δεν ήταν σε κανένα κόμμα, αλλά έμεινε ως το τέλος...

Περισσότερα
Θανάσης Γιαλκέτσης

Μια αιρετική και αμετανόητη κομμουνίστρια

Θανάσης Γιαλκέτσης, 2020-09-22

Η είδηση του θανάτου της Ροσάνα Ροσάντα (πέθανε προχθές...

Περισσότερα
Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Ενας άλλος δρόμος είναι αναγκαίος και εφικτός

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, 2020-06-05

Την τελευταία δεκαετία, εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής...

Περισσότερα

Πορτογάλοι και Ισπανοί δείχνουν τον δρόμο!

Τάσος Παππάς, 2019-12-03

Μετά τη συμφωνία της σοσιαλδημοκρατίας με τη ριζοσπαστική...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Σωκράτης Φάμελλος

Πολύ λίγα και πολύ αργά κύριε Μητσοτάκη....

Σωκράτης Φάμελλος, 2025-04-26

Οι εσπευσμένες ανακοινώσεις του κ. Μητσοτάκη, για τη διάθεση...

Σταμάτης Μαλέλης

Τι φταίει στην Κεντροαριστερά

Σταμάτης Μαλέλης, 2025-05-06

...Εάν τα βασικά κόμματα της Κεντροαριστεράς δεν εκσυγχρονιστούν...

Κώστας Καλλίτσης

Ο προπομπός

Κώστας Καλλίτσης, 2025-05-04

Η πολιτική ζωή σήμερα έχει δύο χαρακτηριστικά που ίσως...

Οι περιστάσεις

Τάσος Παππάς, 2025-04-22

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στο ΜEGA...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Οι προοδευτικές δυνάμεις σε κοινό ψηφοδέλτιο

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2025-04-20

…Ας σκεφτούμε και την προοπτική για την πρόοδο της χώρας,...

Κώστας Καλλίτσης

Αδύναμη κυβέρνηση

Κώστας Καλλίτσης, 2025-04-19

Διάχυτη είναι η πεποίθηση ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά....

Διαφάνεια Ποτέμκιν

Πάσχος Μανδραβέλης, 2025-04-10

Θεσμοί υπάρχουν», που θα ‘λεγε και ο Γιώργος Παπανδρέου,...

Κατά φαντασίαν ιατρός

Παντελής Μπουκάλας, 2025-04-08

Πολλούς Απρίληδες πριν, το 1967, οι Ελληνες άκουγαν τον αρχιπραξικοπηματία...

Κώστας Ζαχαριάδης

Πρότυπο για τη συνεργασία το εγχείρημα του Δήμου της Αθήνας

Κώστας Ζαχαριάδης, 2025-04-08

Να επιλέξει ο κόσμος της παράταξης την ηγεσία του κόμματος...

Παναγιώτης Παναγιώτου

Συνεργασία ή πολιτική αυτοκτονία

Παναγιώτης Παναγιώτου, 2025-04-07

Η ΝΔ φθίνει πολιτικά και εκλογικά. Και η ισχυρή πρωθυπουργική...

Βασίλης Τραϊφόρος

ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΟΠΩΣ ΤΟ Die Linke στη Γερμανία

Βασίλης Τραϊφόρος, 2025-04-06

...Ναι η κριτική στην κυβέρνηση πρέπει να είναι οξεία και...

Ποια είναι η κατάσταση σήμερα στην Τουρκία

Χρήστος Ροζάκης, 2025-04-06

Το καλό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μπορεί να διατηρηθεί...

×
×