Ο ρατσισμός του Σεραφείμ

Θωμάς Τσάτσης, www.protagon.gr, 12/06/2015

Η Ορθόδοξη Εκκλησία, διατηρεί το δικαίωμα να έχει τους δικούς της κανόνες για να κρίνει εάν κάποιος είναι καλός ή κακός χριστιανός. Έχει την ευθύνη της υπεράσπισης των επιλογών των μελών της και να θεωρεί ότι κάθε πράξη χωρίς «την ευλογία του Θεού είναι εκτός της Χάριτος». Οτιδήποτε άλλο, που είναι εκτός Εκκλησίας ανήκει στον «χώρο της πτώσεως», όπως λένε οι ιεράρχες.

Σ’ αυτό το πεδίο Εκκλησία και κυβερνήσεις έχουν συγκρουστεί για σειρά θεμάτων, που αφορούν τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Πολιτείας με γνωστότερο όλων το ζήτημα της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες.

Όμως, δικαίωμα και ακόμη περισσότερο υποχρέωση της Πολιτείας και των κυβερνήσεων είναι να ρυθμίζουν τις σχέσεις μεταξύ των πολιτών. Είτε αυτοί οι πολίτες ανήκουν στην Εκκλησία, είτε επιλέγουν το δικό τους τρόπο ζωής. Μεταξύ άλλων και των ομόφυλων ζευγαριών.

Τώρα, μερίδα της Ιεραρχίας άρχισε να προθερμαίνεται για να αντιμετωπίσει την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή σχέδιο νόμου που προβλέπει την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια.

Η πρώτη αντίδραση, αυτή του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, την Τετάρτη, ήταν χαμηλών τόνων. Επί της ουσίας παρέπεμψε σ’ αυτό που επίσημα διατυπώνει Ιερά Σύνοδος τα τελευταία χρόνια: «Η ένωση δύο ανθρώπων μέσω του γάμου αποτελεί μυστήριο μέγα για την Εκκλησία μας. Κάθε τι έξω από το μυστήριο αυτό είναι ξένο προς την εκκλησιαστική ζωή».

Πριν από έναν μήνα για το θέμα του συμφώνου συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών δήλωση είχε κάνει στη Λευκωσία ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος όπου ανέφερε: «Η Εκκλησία ούτε συναινεί, ούτε συγχαίρει την απόφαση του υπουργικού για το σύμφωνο συμβίωσης αλλά ούτε και θα το πολεμήσει».Ωστόσο, αφορμή την προώθηση νόμου στην Κύπρο ζήτησε από τη Βουλή να προσέξει τις δικλείδες ασφαλείας για το θέμα των υιοθεσιών καθώς, ο ίδιος δεν πιστεύει «πως τέτοια ζευγάρια μπορούν να βγάλουν υγιή παιδιά στην κοινωνία».

Αυτά που απέφυγε να πει ο Ιερώνυμος και διατύπωσε με χοντροκομμένο τρόπο ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου, ήρθε σαν ταύρος σε υαλοπωλείο να υποστηρίξει ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ σε μια ανακοίνωση πέντε σημείων (εδώ) το μεσημέρι της Παρασκευής, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ταπεινώς θα συνεβούλευα τον κ. Υπουργό και τον κ. Γεν. Γραμματέα επ’ ωφελεία της τραγικής οικονομίας της χώρας μας να συμβληθή το Υπουργείο τους με τις μεγάλες πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες γιατί με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο απενοχοποιούνται οι πρακτικές της ομοφυλοφιλίας πού αναπόδραστα οδηγούν σε άπειρες λοιμώξεις του οργανισμού και καρκινογενέσεις, οι οποίες με τη σειρά τους θα αυξήσουν τον τζίρο των μεγάλων πολυεθνικών του φαρμάκου».

Το ερώτημα είναι, ο αντιρατσιστικός νόμος ισχύει και ποιος θα τον εφαρμόσει;

Θέμα

Εκκλησία -Κράτος

Σύνολο καταγραφών: 74

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι