Στο περίπου η καταγραφή των δασικών εκτάσεων!

Ηλίας Αποστολίδης, Αυγή, 03/11/2007

Μετά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, τα δάση δέχονται ακόμη ένα συντριπτικό χτύπημα με την απένταξη του προγράμματος των "Δασικών χαρτών" από τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν τη Δ Προγραμματική περίοδο. Με αυτή την εξέλιξη δεν υπάρχει πλέον κανένας προγραμματισμός της κυβέρνησης για τη σύνταξη δασικών χαρτών. Αντί αυτού με δημοσιεύματα στον τύπο κάποιοι προσπαθούν να αναβαθμίσουν σε δασικούς χάρτες ένα έργο της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ που φέρει την ονομασία "Οριοθέτηση δασών".

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του έργου "Οριοθέτηση δασών":

Η καταγραφή των δασών και των δασικών εκτάσεων θα γίνει, από τους αναδόχους, μόνο από το γραφείο, μόνο στο computer και χωρίς στερεοσκοπική παρατήρηση (η οποία στις αεροφωτογραφίες δίνει τη διάσταση του ύψους).

Η μέθοδος καταγραφής δίνει ανεκτά σφάλματα της τάξης των 50 μέτρων στην τοποθέτηση των γραμμών, απόκλιση έως 70% στα εμβαδά των εκτάσεων που θα χαρτογραφηθούν από αεροφωτογραφίες του 1945 και 85% στην χαρτογράφηση από πρόσφατες αεροφωτογραφίες (ορθοφωτοχάρτες). Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα θεωρηθεί καλώς καμωμένος ένας χάρτης που θα έχει απόκλιση από το πραγματικό εμβαδόν έως 30% και η γραμμή οριοθέτησης ιδιοκτησιών απόκλιση έως 50 μέτρα. Με λίγα λόγια ο μελετητής θα έχει την δυνατότητα να μειώσει την Ελλάδα κατά 30%, αυτό να θεωρείται επιτρεπτό σφάλμα και γι αυτό θα πληρωθεί.

Δεν προβλέπει την καταγραφή των εκτάσεων που κάηκαν ή κηρύχθηκαν αναδασωτέες με αποτέλεσμα να μείνουν εκτός της δασικής και Συνταγματικής προστασίας. Δηλαδή η Ηλεία, η Αρκαδία, η Μεσσηνία, η Αχαϊα και η Λακωνία θα καταγραφούν με 1.000.000 στρέμματα λιγότερα.

Για το έργο αυτό, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μπασιάκος, με έγγραφό του στην ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ, ζήτησε με τεκμηρίωση να σταματήσει. Το ίδιο έκανε και ο γενικός διευθυντής Δασών. Το καταδίκασαν όλα τα συνδικαλιστικά όργανα των δασολόγων και το ΓΕΩΤΕΕ. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ παραδέχτηκε στη Βουλή ότι είναι άχρηστο, αλλά επέμενε να γίνει "γιατί θα χάναμε κάποια άλλη χρηματοδότηση".

Μετά από αυτή την εξέλιξη και με νέους εφιάλτες να ίπτανται επί των δασών της χώρας, το έργο της κατάρτισης Δασικών Χαρτών και Δασολογίου, το οποίο αποτελεί συνταγματική επιταγή και απαραίτητη προϋπόθεση για την κατάρτιση του Εθνικού Κτηματολογίου, καθίσταται ακόμη πιο αναγκαίο.

Όπως αναγκαία είναι και η οριστική κατάργηση του έργου "Οριοθέτηση δασών", γιατί μας προσβάλλει ως πολίτες, ως χώρα και ως κοινωνία. Δυστυχώς, κάποιοι που δεν σκέπτονται, μας αναγκάζουν πάλι να βλέπουμε τους χειρότερους εφιάλτες και να οργανώσουμε ακόμη μια αντίσταση.

Φυσικά και αυτή η ανοησία δεν θα περάσει.

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι