Ευρω-αλληλεγγύη

Ελίζα Παπαδάκη, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2009-02-04

Από τον Οκτώβριο που εδραιώθηκε η τάση να μεγαλώνουν οι αποκλίσεις ανάμεσα στα επιτόκια δανεισμού των κρατών πληθαίνουν οι κινδυνολογικές αναλύσεις στον διεθνή Τύπο. Όλο και πιο συχνά αναφέρεται το ενδεχόμενο να χρεοκοπήσει μια χώρα-μέλος της ευρωζώνης- πρώτη υποψήφια η Ελλάδα, που πληρώνει τα ακριβότερα επιτόκια, έπονται όμως και άλλες- και διεκτραγωδούνται οι διαλυτικές συνέπειες που θα είχε κάτι τέτοιο στην ευρωζώνη συνολικά. Σενάρια αυτού του είδους απέκρουσαν τον περασμένο μήνα τόσο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ όσο και ο πρόεδρος της Ευρω-ομάδας Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αλλά οι απαντήσεις τους δεν ήταν αρκετά συγκεκριμένες για να καθησυχάσουν τα πνεύματα. Διότι ευρωπαϊκή ασπίδα εξακολουθεί να μην υφίσταται για να προστατεύσει όσες χώρες δέχονται επίθεση από τις αγορές όπου αναγκαστικά καταφεύγουν για να καλύψουν δημόσια ελλείμματα και να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους. Σε αυτές συγκαταλέγεται επίσης η Ιταλία, η οποία έχει ακόμα μεγαλύτερο δημόσιο χρέος ως προς το ΑΕΠ της από εμάς, αλλά και η Ιρλανδία, που με πολύ χαμηλό χρέος και πλεονάσματα μέχρι πρόσφατα σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να επικριθεί για χαλαρή δημοσιονομική πολιτική, τώρα ωστόσο πλήττεται από σφοδρή ύφεση, με αποτέλεσμα οι δανειακές ανάγκες της να διογκώνονται υπέρμετρα, αντίστοιχα και η Ισπανία. Μια πρωτοβουλία σε επίπεδο ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ετοιμάζει, σύμφωνα με τη «Le Μonde», ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, όπως παρουσίασαν προχθές αναλυτικά «ΤΑ ΝΕΑ». Μέσα στη βροχή των σχετικών δημοσιευμάτων, ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα άρθρο δύο τραπεζικών στελεχών, των Λόρενς Μπουν και Ραούλ Σάλομον της Βarclays Capital (στη «Le Μonde » επίσης). Απέναντι στην κρίση η Ευρώπη προέβαλε την ανάγκη συντονισμένων δράσεων και αρχικά έγιναν κάποιες κοινές ενέργειες, ο συντονισμός όμως δεν κράτησε, γράφουν. Πέρα από τις μεγάλες κοινές διακηρύξεις, τα σχέδια διάσωσης των τραπεζών εφαρμόζονται στην πράξη διαφορετικά από κάθε χώρα. Ούτε στα προγράμματα για την ανάκαμψη της οικονομίας συντονίζονται τα μέτρα των εθνικών προϋπολογισμών. Οι χώρες της ευρωζώνης δεν βλέπουν το συμφέρον τους στενά δεμένο με εκείνο της ευρωζώνης συνολικά, σαν να υποτιμούν την αλληλεξάρτηση που δημιουργεί

ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ

«Στην Ελλάδα μια σοβαρή προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης, που σημαίνει και κάποια λιτότητα στις κρατικές δαπάνες, είναι αναγκαία»

το κοινό τους νόμισμα. Αυτή η έλλειψη αλληλεγγύης όμως, όπως την προσλαμβάνουν οι αγορές, αυξάνει το κόστος διαχείρισης του χρέους. Διότι ενώ έτειναν να εξομοιώνουν τους κινδύνους μεταξύ των χωρών του ευρώ, άρα και το κόστος δανεισμού τους, πλέον το διαφοροποιούν έντονα. Σε 31 δισ. ευρώ υπολογίζουνμέχρι στιγμής- οι αρθρογράφοι τη συνακόλουθη απώλεια για την ευρωπαϊκή οικονομία: 15 δισ., πάνω από μία μονάδα κατανάλωσης, αφαιρούνται από την Ιταλία, 4 δισ. ή δύο μονάδες κατανάλωσης από την Ελλάδα, γράφουν. Μπορεί η Γερμανία να νομίζει ότι ωφελείται καθώς εξακολουθεί να δανείζεται φθηνότερα, χάνει όμως σε ζήτηση για τα προϊόντα της από τους γείτονές της. Ο συντονισμός δεν είναι μόνον ένα πολιτικό ιδανικό, μπορεί να οδηγήσει σε συγκεκριμένη και γρήγορη βελτίωση του εισοδήματος των χωρών- μελών, καταλήγουν οι Μπουν και Σάλομον.

Για να έχει θετική έκβαση η πρωτοβουλία Σαρκοζί κρίσιμο είναι η γερμανική κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι τα 3 δισ. ευρώ, που έχει υπολογίσει ο υπουργός της Πέερ Στάινμπρουκ ότι θα της κόστιζε η κεντρική ανάληψη της αναχρηματοδότησης του χρέους των χωρών- μελών από την ευρωζώνη, μπορεί να υπεραντισταθμιστούν με μιαν ανάσα στην εξαγωγική της βιομηχανία που σήμερα συμπιέζεται αυξάνοντας ραγδαία την ανεργία. Σε ό,τι αφορά τη δική μας χώρα, μια σοβαρή προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης, που σημαίνει και κάποια λιτότητα στις κρατικές δαπάνες, είναι αναγκαία. Μακάρι να την είχαμε αρχίσει σε καλύτερες εποχές, αλλά τώρα πια πρέπει να τη σχεδιάσουμε, αν δεν θέλουμε να μας την επιβάλουν απέξω, και γι΄ αυτό χρειαζόμαστε μεγάλες πολιτικές αλλαγές (ούτε που τις υποψιάζεται το «πρόγραμμα σταθερότητας» που έστειλε η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες). Ο συντονισμός του δημόσιου δανεισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο όμως θα μας ωφελούσε διπλά: θα περιόριζε το εισόδημα που χάνουμε πληρώνοντας ολοένα ακριβότερους τόκους ενώ, στον βαθμό που θα άμβλυνε την ύφεση στην Ευρώπη, θα βελτίωνε και τα περιθώρια για τις εξαγωγές μας, τον τουρισμό.

Αλλά αυτή η αμοιβαία ωφέλιμη αλληλεγγύη δεν είναι μια λογική που εξαντλείται στον δανεισμό των κρατών της ευρωζώνης. Στις συνθήκες της κρίσης πολύ σφοδρότερα από εμάς πλήττονται οι γειτονικές μας χώρες στα Βαλκάνια, όπου έχουν επενδύσει ελληνικές επιχειρήσεις και τράπεζες αποκομίζοντας επί χρόνια μεγάλα κέρδη, μέσω αυτών και η εθνική οικονομία. Είναι δύσκολο να κατανοηθούν οι επίμονες συστάσεις της Τραπέζης της Ελλάδος προς τις ελληνικές τράπεζες να περικόψουν τη χρηματοδότηση στις χώρες αυτές τώρα, που την έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Θέματα επικαιρότητας: Χρηματοπιστωτική κρίση

Ο κόσμος του μαύρου κύκνου

Joschka Fischer, 2009-05-08

Στη σημερινή παγκόσμια οικονομική κρίση η εικόνα ενός μαύρου...

Περισσότερα

Απογαλακτισμός από το «αποθεματικό δολάριο» θα έκανε καλό και στις ΗΠΑ

Τζόζεφ Στίγκλιτς, 2009-04-25

Ενα νέο αποθεματικό νόμισμα που δεν θα στηρίζεται αποκλειστικά...

Περισσότερα
Ελίζα Παπαδάκη

Αλλαγή λογικής επιβάλλει η κρίση

Ελίζα Παπαδάκη, 2009-04-22

Φρικτή θα είναι η φετινή χρονιά συρρίκνωσης της παγκόσμιας...

Περισσότερα
Ελίζα Παπαδάκη

Εκμεταλλεύονται την κρίση

Ελίζα Παπαδάκη, 2009-04-15

Μηδενική ανάπτυξη φέτος, μείωση της απασχόλησης γύρω στο...

Περισσότερα
Ελίζα Παπαδάκη

Η ύφεση είναι εδώ!

Ελίζα Παπαδάκη, 2009-04-12

Στάσιμη θα είναι φέτος η ελληνική οικονομία, προβλέπει...

Περισσότερα
Ελίζα Παπαδάκη

Γέφυρα η κρίση

Ελίζα Παπαδάκη, 2009-04-08

Είναι καλό ότι συνήλθαν στις 2 Απριλίου οι ηγέτες των 20 μεγαλύτερων...

Περισσότερα

Η κρίση υπογραμμίζει τις διαφορές ΗΠΑ- Ευρώπης

Joschka Fischer, 2009-04-03

Στις όχθες του Ρήνου και στην Πράγα, το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή...

Περισσότερα

Πήραμε πολύ μεγάλο ρίσκο

Thomas Friedman, 2009-04-02

Δεν περιμένω πολλά από τη συνάντηση της G20, αλλά εάν είχα...

Περισσότερα

Άρθρα/ Οικονομία-Εργασία

Κώστας Καλλίτσης

Η εθνική μας αφωνία

Κώστας Καλλίτσης, 2024-04-14

Βαδίζουμε προς τις ευρωεκλογές συζητώντας επί παντός επιστητού,...

Κώστας Καλλίτσης

Η Eurostat και η θωρακισμένη οικονομία

Κώστας Καλλίτσης, 2024-03-31

Στα καθήκοντα κάθε κυβέρνησης είναι και η διαχείριση της...

Χωρίς επιδόματα

Νίκος Φιλιππίδης, 2024-03-13

Επειδή πολλοί αναρωτιούνται τι άλλαξε ξαφνικά φέτος σε...

Κώστας Καλλίτσης

Καίγοντας χρόνο

Κώστας Καλλίτσης, 2024-03-10

Λοιπόν, πώς πάμε; Η οικονομία μεγεθύνεται, αν όχι με υψηλούς...

Τι συμβαίνει με την οικονομία της Ευρώπης;

2024-03-06

Πριν από 18 μήνες, σχεδόν όλοι οι αναλυτές προέβλεπαν ότι...

Κώστας Καλλίτσης

Κάτι βλέπουν;..

Κώστας Καλλίτσης, 2024-03-03

Εν αρχή, οι τιμές είχαν αρχίσει να πιέζονται λόγω της σταδιακής...

Κώστας Καλλίτσης

Τί έμαθε ο αγρότης;

Κώστας Καλλίτσης, 2024-02-18

Ποιο είναι το πρόβλημα της αγροτικής μας οικονομίας; Αν...

Κώστας Καλλίτσης

Εργασία κάτω του κόστους

Κώστας Καλλίτσης, 2024-02-11

Πόσο ισχυρή είναι στ’ αλήθεια η ελληνική οικονομία; Οσα...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

24ωρη ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ της ΓΣΕΕ στις 17 Απριλίου

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2024-01-31

Η απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ΓΣΕΕ το περασμένο...

Κώστας Καλλίτσης

Στην Ευρώπη, θέλουμε βιομηχανία;

Κώστας Καλλίτσης, 2024-01-28

Πριν βιαστείτε να απαντήσετε καταφατικά, διαβάστε δύο σημαντικές...

Κώστας Καλλίτσης

Ελντοράντο

Κώστας Καλλίτσης, 2024-01-14

Ο πληθωρισμός είχε αρχίσει ανοδικά τινάγματα ήδη από το...

Κώστας Καλλίτσης

Κυκλοφορεί και παράγει ευφορία

Κώστας Καλλίτσης, 2023-12-30

Οι προβλέψεις των αναλυτών των διεθνών οργανισμών για την...

×
×