Πιθανή συνεργασία με Ν.Δ. ή ΠΑΣΟΚ

Νίκος Χρυσόγελος, Συνένευξη στη Δάφνη Σφέτσα, Αυγή της Κυριακής, 06/07/2009

Τον ρόλο του "καταλύτη" στο πολιτικό σκηνικό επιδιώκουν να παίξουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, όπως επισημαίνει στην "Α", ο Νίκος Χρυσόγελος, μέλος της νέας γραμματείας που εξέλεξε το 6ο συνέδριο του κόμματος. "Αν αναγκαστούν να αλλάξουν γιατί να αποκλείσουμε την περίπτωση", λέει για το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας είτε με τη Νέα Δημοκρατία είτε με το ΠΑΣΟΚ, ενώ για τη σχέση των "Πράσινων" με την "κριτική και αυτοκριτική αριστερά", υποστηρίζει πως "επιδιώκουμε την επικοινωνία".

* Στην απόφαση του 6ου συνεδρίου σας κάνετε λόγο για την ανάπτυξη ενός “αυτόνομου πράσινου πολιτικού πόλου”. Πώς εξειδικεύετε τη στρατηγική αυτή;

Μεγάλο ποσοστό των πολιτών αμφισβητεί το πολιτικό σύστημα και την πολιτική όπως είναι τουλάχιστον σήμερα. Η εμπειρία δείχνει ότι στους Πράσινους συγκλίνουν πολίτες που αν και ξεκίνησαν από διαφορετικές αφετηρίες διαμορφώνουν μια νέα πολιτική, κοινωνική και καθημερινή ταυτότητα, μια πράσινη ταυτότητα. Οι Οικολόγοι Πράσινοι επιδιώκουν και είναι ανοικτοί στο να αποτελέσουν σημείο σύγκλισης δυνάμεων που αν και ξεκίνησαν πιθανώς από διαφορετικές αφετηρίες έχουν σήμερα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους τα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος, της κοινωνικής αλληλεγγύης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πράσινης οικονομίας. Επιδιώκουμε η παρουσία μας στο νέο πολιτικό σκηνικό να αποτελέσει τον καταλύτη για ευρύτερες αλλαγές στα κόμματα τόσο για μετακινήσεις προς τους Οικολόγους Πράσινους όσο και για καλύτερους συσχετισμούς στο εσωτερικό των υπόλοιπων κομμάτων για τις δυνάμεις που χαρακτηρίζονται από οικολογικές ευαισθησίες.

* Μιλάτε για δικομματικά παιχνίδια των μεγάλων αλλά και των μικρών κομμάτων. Είναι «όλοι ίδιοι», κατά τη γνώμη σας;

Υπάρχει μεγάλο τέλμα στην ελληνική πολιτική σκηνή, ακόμα και για θέματα στα οποία θα μπορούσαν να υπάρξουν συμφωνίες. Ένα τέτοιο θέμα είναι η αντιμετώπιση της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα. Επιδιώκουμε να αλλάξουμε την πολιτική αλλά και να συμβάλλουμε στην αλλαγή του πολιτικού συστήματος. Τα δυο κόμματα εξουσίας επιδιώκουν απλώς την κατάληψη και νομή της εξουσίας, στην πολιτική των 2 κομμάτων της αριστεράς κυριαρχεί η κριτική αλλά δεν αντιπροτείνουν τι πρέπει και μπορεί να γίνει.

* Λέτε πως δεν βρίσκεστε ούτε στην αριστερά, ούτε στη δεξιά. Την ίδια ώρα διερευνάτε το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας και με τη Νέα Δημοκρατία και με το ΠΑΣΟΚ. Σε ποιες επεξεργασίες βασίζετε τη στάση σας;

Δεν είμαστε λιγούρηδες για καρέκλες και εξουσία ούτε όμως μονίμως αρνητές της συνεργασίας, ακόμα και σε επίπεδο κυβερνητικό. Δεν είναι πιθανό να συνεργαστούμε με κάποιο από τα δύο κόμματα εξουσίας αν δεν αλλάξουν. Αλλά αν εξαιτίας της εκλογικής και πολιτικής πραγματικότητας (μη αυτοδυναμία, συμμετοχή μας στην επόμενη βουλή με σημαντικό αριθμό βουλευτών κ.ά) αναγκαστούν να αλλάξουν, γιατί εμείς πρέπει να αποκλείσουμε εκ των προτέρων αυτή την περίπτωση; Επιδιώκουμε να αλλάξουμε την πολιτική και το πολιτικό σύστημα και είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να κινητοποιήσουμε ευρύτερες δυνάμεις της κοινωνίας για αυτές τις αλλαγές.

Η απόφασή μας λοιπόν είναι σαφής. Μετεκλογικά με βάση την πραγματικότητα και την απάντηση που θα δώσουν τα άλλα κόμματα μπορούμε να είμαστε δημιουργική αντιπολίτευση ή να στηρίξουμε με ψήφο ανοχής κυβέρνηση μειοψηφίας ή να συμμετάσχουμε και σε κυβερνητική συνεργασία. Η απάντησή μας λοιπόν αν και όταν τεθεί τέτοιο ερώτημα μετεκλογικά θα καθοριστεί από τη δυνατότητα ή όχι μιας συμφωνημένης δημόσια προγραμματικής συμφωνίας που αλλάζει την πολιτική στη χώρα μας και τη φερεγγυότητα των άλλων κομμάτων να δεχθούν τις βαθιές αλλαγές τις οποίες προτείνουμε σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος, την κοινωνική αλληλεγγύη, τη συμμετοχική δημοκρατία, την αντιμετώπιση της διαφθοράς, την πράσινη οικονομία και τη δημιουργία χιλιάδων πράσινων θέσεων εργασίας.

* Είστε, όπως υποστηρίζετε, «ρεαλιστές με όραμα». Ποιο είναι το «όραμά» σας για την οικονομία; Ουσιαστική περιβαλλοντική πολιτική χωρίς αλλαγές στον τρόπο παραγωγής είναι δυνατή;

Προτείνουμε μια συνεκτική πράσινη λύση που αντιμετωπίζει ταυτοχρόνως την κρίση που είναι οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική. Γι’ αυτό μιλάμε για Πράσινο New Deal και δημιουργία σε ευρωπαϊκό επίπεδο 5.000.000 πράσινων θέσεων εργασίας. Σε όλα τα περιβαλλοντικά προβλήματα (π.χ. ρύπανση Ασωπού και ευρύτερης περιοχής, Κορώνεια κ.ά.) προτείνουμε συνεκτικές λύσεις που περιλαμβάνουν και προτάσεις οικονομικές και κοινωνικές.

* Η «πράσινη ανάπτυξη» των Οικολόγων Πράσινων με την «πράσινη ανάπτυξη» του ΠΑΣΟΚ πού συγκλίνουν και πού διαφέρουν;

Είναι σημαντικό ότι ένα κόμμα εξουσίας αρχίζει να ανακαλύπτει τους τίτλους της πράσινης οικονομίας. Αλλά τα κόμματα πρέπει να μπουν στην ουσία της πράσινης οικονομίας και να μην μένουν στις επιφανειακές προσεγγίσεις. Και κυρίως να αποδεικνύουν σε καθημερινό επίπεδο (κεντρική πολιτική, αυτοδιοίκηση, επιμέρους τοποθετήσεις) ότι εννοούν πράγματι αυτά που λένε. Για τους Οικολόγους Πράσινους η πράσινη οικονομία δεν είναι απλώς η προσθήκη μερικών πράσινων οικονομικών δραστηριοτήτων σε μια λάθος οικονομική κατεύθυνση, σε ένα λάθος αναπτυξιακό μοντέλο.

Είναι αντιθέτως μια βαθιά αλλαγή των κατευθύνσεων της οικονομίας, μια αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου, ώστε να βαδίζουν μαζί βιώσιμη οικονομία, πράσινη απασχόληση, κοινωνική αλληλεγγύη και προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος. Π.χ. σε ενεργειακό επίπεδο η πράσινη οικονομία δεν σημαίνει για μας απλώς αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα αλλά μια πράσινη ενεργειακή επανάσταση στην Ελλάδα και την Ευρώπη που τερματίζει την εποχή των ορυκτών καυσίμων και της πυρηνικής ενέργειας και βασίζεται πλέον στην εξοικονόμηση ενέργειας ως κύρια πηγή ενέργειας, καθώς και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τέτοια σχέδια υπάρχουν και αποδεικνύεται ότι είναι εντελώς ρεαλιστικά.

* Η απόφασή σας για αυτόνομη κάθοδο στις επόμενες εθνικές εκλογές δεν αντιφάσκει με τη θέση σας για τη «νέα κουλτούρα συνεργασιών» που θέλετε να προωθήσετε;

Η «κουλτούρα συνεργασίας» δεν σημαίνει ότι καταργούμε την ανάγκη να υπάρχουν διακριτές πολιτικές οικογένειες σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Είμαστε ένα διαφορετικό κόμμα με συγκροτημένη πολιτική πράσινη ταυτότητα, δεν μπαίνουμε σε κάποιο άλλο κόμμα γιατί αν επιδιώκαμε κάτι τέτοιο θα το είχαμε ήδη κάνει. Με βάση το γεγονός λοιπόν ότι είμαστε ένα διακριτό κόμμα μπορούμε να συνεργαζόμαστε με άλλα κόμματα και κυρίως με την κοινωνία των πολιτών για να προωθούμε λύσεις και να διαμορφώνουμε κοινωνικές και πολιτικές πλειοψηφίες σε επιμέρους, συγκεκριμένα θέματα.

* Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας στο μήνυμά του προς το συνέδριό σας μίλησε για κοινό βηματισμό των δυνάμεων αριστεράς- οικολογίας. Πώς το σχολιάζετε;

Λέμε ότι ως νέος πράσινος πολιτικός πόλος επιδιώκουμε την επικοινωνία με τον χώρο της κριτικής και αυτοκριτικής αριστεράς, των αυτόνομων-ελευθεριακών και του προοδευτικού δημοκρατικού και φιλελεύθερου χώρου, αλλά και τον χώρο των ανένταχτων πολιτών, των ενεργών πολιτών που δραστηριοποιούνται σε τοπικά θέματα, για την προστασία του περιβάλλοντος, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για την κοινωνική αλληλεγγύη, ώστε να μπορέσουμε να συζητήσουμε για ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος και να προωθήσουμε κοινές πρωτοβουλίες, διαμορφώνοντας ένα πεδίο εμπλουτισμού του πολιτικού λόγου και δυναμικού αλλά και της δημοκρατίας, παραμένοντας δεσμευμένοι σε αξίες όπως η ισότητα, η κοινωνική δικαιοσύνη, η ελευθερία, η αλληλεγγύη, η μη-βία και η ειρήνη.

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι