Φταίει το ΔΝΤ ή εμείς;

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2016-05-22

Ενα από τα σημεία τριβής ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση έχει να κάνει με το ποιος φταίει για το κακό που μας βρήκε. Φταίει το ΔΝΤ με τις νεοφιλελεύθερες συνταγές του ή οι γνωστές ελληνικές παθογένειες που ανάγκασαν όχι μόνο την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τις προηγούμενες να μην εφαρμόσουν τις περιβόητες διαρθρωτικές αλλαγές;

Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν διαθέτω τις απαιτούμενες οικονομολογικές γνώσεις για να έχω μια τεκμηριωμένη άποψη επί του θέματος. Θα μπορούσαμε όμως να δούμε αυτή την αντιδικία σαν ένα ρητορικό τέχνασμα. Κι όταν λέω «ρητορικό» δεν εννοώ τη γλωσσική ευφράδεια αλλά την κατασκευή ενός σχήματος, το οποίο καθοδηγεί τις αντιδράσεις μας και μας ωθεί να δούμε ή να μη δούμε κάποια πράγματα. Και το κάνει χωρίς να δηλώνεται, έμμεσα, και ίσως γι’ αυτό πολύ αποτελεσματικά.

Κλαυθμός και οδυρμός για τις μεταρρυθμίσεις...

Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2016-05-22

Στο νέο υπερταμείο θα υπαχθούν και οι ΔΕΚΟ και περίπου 70.000 ακίνητα του Δημοσίου, θα διοικείται από 5μελές συμβούλιο (τρία της Ελλάδας, δύο των θεσμών), θα αποφασίζει με πλειοψηφία 4 επί των 5, θα έχει διάρκεια ζωής 99 χρόνια. Γιατί (στα αλήθεια!..) κάποιοι ενοχλούνται; Διότι δημιουργούνται προϋποθέσεις για επαγγελματική διαχείριση των ΔΕΚΟ, ώστε να μην μπορεί η κάθε κυβέρνηση να διορίζει τα δικά της παιδιά, να μοιράζει τις δουλειές σε «πελάτες» της, να τους παραχωρεί τα κτίρια έναντι συμβολικού τιμήματος κ.λπ. Να μην μπορεί, με δυο λόγια, να μεταχειρίζεται τη δημόσια περιουσία ως λάφυρο. Το πολιτικό προσωπικό χάνει το «βάζο με το μέλι» – γι’ αυτό ένα μέρος του οδύρεται.

Θαν. Θεοχαρόπουλος: Η συγκατοίκηση με τον εθνικολαϊκισμό έχει στέρεη βάση.

Η Ομιλία στη Βουλή

Δημοσιευμένο: 2016-05-22

theoharopoulosvouli

Η ηρωική σας διαπραγμάτευση το μόνο που κατάφερε είναι να οδηγήσει την χώρα σε νέο επώδυνο μνημόνιο και να επαναδιατυπωθεί στην συμφωνία του καλοκαιριού ότι για το δημόσιο χρέος θα ακολουθηθεί η απόφαση του Νοεμβρίου του 2012. Και τώρα με το πρόσφατο Eurogroup πηγαίνετε ακόμη πιο πίσω και από την απόφαση του Αυγούστου που αναφερόταν στην απόφαση του Νοεμβρίου του 2012. Θα πρόκειται για απόλυτη ήττα αν δεν πετύχετε να προασπίσετε τουλάχιστον την απόφαση του Νοεμβρίου του 2012 με την άμεση εφαρμογή της για το θέμα του δημοσίου χρέους.

×
×