Οκτώ θέσεις για την ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου

Γιώργος Χ. Σωτηρέλης, Το Βήμα της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2016-01-24

Η ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου δεν είμαι ένα ζήτημα αγοράς. Είναι ζήτημα δημοκρατίας. Προϋποθέτει δε και συνεπάγεται, πρώτα και πάνω από όλα, τον επικοινωνιακό πλουραλισμό, όχι μόνον διότι τον επιβάλλει το (αναθεωρημένο) άρθρο 15 του Συντάγματος (επιτάσσοντας την τήρηση των αρχών της ισότητας, της αντικειμενικότητας και την ποιότητας) αλλά και διότι αποτελεί το βασικό αξιολογικό κριτήριο για το αν μια τηλεοπτική πραγματικότητα είναι όντως συμβατή με την ανοιχτή και δημοκρατική κοινωνία, όπως αυτή έχει διαπλασθεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού νομικού και πολιτικού πολιτισμού.

Να, γιατί δεν ξεχωρίζω τη γραβάτα από το σώβρακο…

Μια απάντηση σε άρθρο της Αυγής

Παναγιώτης Χατζηγεωργίου, Δημοσιευμένο: 2016-01-24

Στην Αυγή και στο φύλλο της Κυριακής 24.1.2016 ο δημοσιογράφος Θανάσης Καρτερός και στο άρθρο του με τίτλο «Καζάνι και κατσαρόλα», αφού διαπιστώνει ότι «μαύρα κοράκια με νύχια γαμψά…», δηλαδή «..όλο το σινάφι του χρήματος, του ξεπλύματος, του ξεπουλήματος…και τα κόμματα της αντιπολίτευσης…» επιτίθενται στην Κυβέρνηση, που «προσπαθεί να σώσει οτιδήποτε αν σώζεται..», διερωτάται: ποια εναλλακτική λύση έχουν να προτείνουν άραγε;
«Διότι – κατά τον αρθρογράφο- εμείς πάντα, μα πάντα στην Αριστερά, όταν βάζαμε ζήτημα να φύγει μια Κυβέρνηση, είχαμε και πρόταση τι να έρθει στη θέση της. Πρόταση στοιχειωδώς ρεαλιστική βέβαια ….». Και καταλήγει:

Οι εξελίξεις στα του ΟΛΠ και «το μη χείρον βέλτιστο»

Κώστας Χλωμούδης, Μεταρρύθμιση, Δημοσιευμένο: 2016-01-24

Οι επιλογές των προηγούμενων κυβερνήσεων, για την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στη λιμενική βιομηχανία και στη χώρα μας, μπορούν να χαρακτηριστούν το λιγότερο ως άστοχες…
Αφορά και στη μέθοδο αλλά και τελικά στο αποτέλεσμα…
Η ανάθεση εξ’ ολοκλήρου αυτής της διαδικασίας στο ΤΑΙΠΕΔ, ανέδειξε την υψηλή στην καλύτερη περίπτωση άγνοιας της ιδιαιτερότητας και των χαρακτηριστικών της λιμενικής βιομηχανίας…

Δυναμική Κοινωνία στο Κέντρο

Γιώργος Σιακαντάρης, Το Βήμα της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2016-01-24

Η Χάνα Αρεντ υποστήριζε πως υπάρχουν δυο «Αριστερές». Η πρώτη έχει ως κεντρικό της χαρακτηριστικό τον οίκτο και η δεύτερη τη δικαιοσύνη και τη μείωση των ανισοτήτων. Βεβαίως αν ζούσε σήμερα η Αρεντ θα μπορούσε να γράψει και για τη νεοφιλελεύθερη «Δεξιά του οίκτου». Ο νεοφιλελευθερισμός δεν αρνείται πως στο πλαίσιο της αγοράς παράγονται αυτά που ο Ζίγκμουντ Μπάουμαν αποκαλεί «κοινωνικά απορρίμματα». Θεωρεί όμως υπεύθυνα για αυτό τα ίδια «τα απορρίμματα» και όχι την αγορά. Ως λύση για αυτά «τα απορρίμματα» προτείνει τη δημιουργία ενός δικτύου ασφαλείας. Αυτό το νεοφιλελεύθερο «δίχτυ ασφαλείας» στην Ελλάδα εκλαμβάνεται ως «αριστερή ιδέα».

Το κόμμα των μισθωτών

Ζώης Τσώλης, Το Βήμα της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2016-01-24

930.000 εργαζόμενοι, οι περισσότεροι οικογενειάρχες, βρίσκονται στους δρόμους σε μπλόκα, διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας καθώς θίγονται από την επιλογή της κυβέρνησης να αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές υπέρ των Ταμείων τους στο ύψος των εισφορών που καταβάλλουν εδώ και δεκαετίες οι μισθωτοί και οι εργοδότες τους στο ΙΚΑ.

Τρεις απειλές που συζητήθηκαν στο Νταβός

Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2016-01-24

Δύο από τους κινδύνους που απειλούν τον πλανήτη στη 10ετία που άρχισε φέτος και που, αν επιβεβαιωθούν, θα έχουν τις πιο βαριές συνέπειες, είναι η κλιματική αλλαγή (1ος) και η εξ ανάγκης μαζική μετανάστευση (4ος). Και μεταξύ των κινδύνων που έχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα να επιβεβαιωθούν είναι πάλι η εξ ανάγκης μαζική μετανάστευση (1ος) και η κλιματική αλλαγή (3ος). Μεταξύ 29 κινδύνων, αυτούς ξεχώρισαν 750 ειδικοί, επιχειρηματίες, πολιτικοί που συμμετείχαν στο Φόρουμ του Νταβός και απάντησαν στην Global Risks Perception Survey, που διενεργήθηκε στο πλαίσιο του Φόρουμ. Παράλληλα με αυτούς τους δύο κινδύνους, άλλος ένας ήταν αναβαθμισμένος: Η αστάθεια που απειλεί τις κοινωνίες.

×
×