«Ζαριά» σε θολό τοπίο...

Παναγιώτης Παναγιώτου, Έθνος, Δημοσιευμένο: 2014-05-07

Είχαμε επισημάνει ότι ο «σκληρός διπολισμός» κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ που είχε «φιλοτεχνήσει» το Μαξίμου, εκτός των άλλων παρενεργειών που θα είχε για τη χώρα, στο τέλος θα εξελισσόταν σε μία αρνητική για το ΠΑΣΟΚ κατάσταση, καθώς θα ευνοούσε αντικειμενικά τον ισχυρότερο «πολιτικά πόλο» της κυβέρνησης, τη ΝΔ. Στο δίλημμα «σταθερότητα» ή «περιπέτεια» που θέτει τελικά ο κ. Σαμαράς, το «εκλογικό χαρτί» της σταθερότητας το «μαζεύει» με προνομιακό τρόπο η ΝΔ.

Το γεγονός αυτό, μαζί με τη μεγάλη «ρευστοποίηση» του χώρου της Κεντροαριστεράς οδήγησε τον κ. Βενιζέλο σε μία απότομη «στροφή πολιτικής». Συνέδεσε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για την Ελιά με την παραμονή ή όχι του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και κατά συνέπεια έθεσε σε αμφισβήτηση την κυβερνητική σταθερότητα, μετά τις ευρωεκλογές. Στόχος είναι με αυτό τον τρόπο να διεκδικήσει μέρος των «κερδών» της σταθερότητας και να περιορίσει τις διαρροές προς τη ΝΔ αλλά και προς τη ΔΗΜΑΡ και το Ποτάμι ενός τμήματος εν δυνάμει ψηφοφόρων της Ελιάς.

Διλήμματα και Λύση

Αντώνης Μιχαλάκης, Δημοσιευμένο: 2014-05-07

michelakisantonis

Όσο παράξενο κι αν φαίνεται, τα τελευταία 4 χρόνια η Ευρώπη μας απασχόλησε όσο ποτέ άλλοτε. Με αφορμή την κρίση και την είσοδο της χώρας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης με την παρουσία του ΔΝΤ, η Ευρώπη και οι εφαρμοζόμενες πολιτικές στάθηκαν αιτία μεγάλων συζητήσεων για το μέλλον. Τις περισσότερες φορές βέβαια κυριαρχούσε ο ρηχός λόγος του ανορθολογισμού και της εύκολης καταγγελίας διανθισμένος με νότες “αϊσχιτιρισμού” και συνωμοσιολογίας. Φαίνεται όμως ότι αυτά τα χρόνια ήταν και χρόνια αυτογνωσίας γιατί μας έδωσαν να καταλάβουμε ποιοί είμαστε και ποιό είναι το μέγεθός μας στην παγκόσμια σκηνή.


Δίλημμα

Γιώργος Λακόπουλος, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2014-05-07

Ο φόβος του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι. Η τελευταία γραμμή άμυνας του Βαγγέλη Βενιζέλου μπροστά στο ενδεχόμενο χαμηλού ποσοστού στις 25 Μαΐου είναι ένα δίλημμα: αν δεν πάει καλά η Ελιά στις ευρωεκλογές, το ΠαΣοΚ φεύγει από την κυβέρνηση και ο Σαμαράς πέφτει.Τα διλήμματα είναι τρόπος άσκησης πολιτικής. Μερικές φορές πιάνουν.

ΠΕΝΤΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ.

Δημοσιευμένο: 2014-05-07

Δέσμη προτάσεων για την προώθηση άμεσων ριζοσπαστικών αλλαγών στο πολιτικό σύστημα, που μπορούν να δώσουν απαντήσεις στην κρίση αξιοπιστίας της πολιτικής, παρουσίασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ- ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ».
Ανοίγοντας την παρουσίαση ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Αυτή την ώρα, όσοι μιλούν, για Συνταγματική Αναθεώρηση έχουν προσχωρήσει στο λεγόμενο συνταγματικό λαϊκισμό, καθώς το Σύνταγμα δεν μπορεί να ασφυκτιά μέσα σε διαδικασίες προεκλογικού αγώνα και πολιτικής αντιπαράθεσης.
Η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι μια διαδικασία, η οποία πρέπει να εξασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση και να αποτυπώνει τη συμφωνία της κοινωνίας και της πολιτικής, στο μέγιστο δυνατό επίπεδο.
Το πολιτικό σύστημα, αδιαμφισβήτητα, πρέπει να αλλάξει. Οι προτάσεις που κατατίθενται σήμερα από τη «Δημοκρατική Αριστερά – Προοδευτική Συνεργασία», είναι προτάσεις οι οποίες αν υιοθετηθούν, είναι δυνατόν να γίνουν νόμος του κράτους σήμερα. Δεν χρειάζονται συνταγματική αναθεώρηση, αλλά μπορούν να αντιμετωπιστούν από τον κοινό νομοθέτη, από τη Βουλή των Ελλήνων.

Τη δέσμη προτάσεων παρουσίασαν ο  πρώην υπουργός και μέλος της Κ.Ε της ΔΗΜΑΡ, Α. Μανιτάκης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Ν. Τσούκαλης

Το διακύβευμα της πολιτικής νομιμοποίησης

Γιώργος Θεοτοκάς, iefimerida, Δημοσιευμένο: 2014-05-07

theotokas giorgos 1

Οι ευρωεκλογές, όσο και αν η εκάστοτε κυβέρνηση επιδιώκει να τις υποβαθμίσει ως προς την ευρύτερη πολιτική σημασία του αποτελέσματος, είναι μετά τις εθνικές εκλογές, η σημαντικότερη καταγραφή της δύναμης και της απήχησης των πολιτικών κομμάτων και ασφαλώς και της κυβέρνησης. Παραδοσιακά βέβαια, το πολιτικό μήνυμά τους αμφισβητείται και υποβαθμίζεται από όλες τις κυβερνήσεις, με την επίκληση κυρίως της αυξημένης αποχής και της χαλαρής ψήφου ή ακόμη και της φυσιολογικής φθοράς από τη λήψη μέτρων, δυσάρεστων ή που δεν έχουν ακόμη αποδόσει αποτέλεσμα, στο μέσον, συνήθως, της τετραετίας. Είναι όμως εντυπωσιακό - μετά την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού που επισφραγίσθηκε με το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών και με τους νέους κομματικούς σχηματισμούς που προέκυψαν τους τελευταίους μήνες - το γεγονός ότι στα αποτελέσματα όλων των μετρήσεων των τελευταίων μηνών, οι αποκλίσεις στην καταγραφή της πρόθεσης ψήφου ανάμεσα στα ποσοστά των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών, είναι από ανύπαρκτες έως ελάχιστες για όλα τα κόμματα.

×
×