Μόνο οι διαπλεκόμενοι επικρίνουν την κυβέρνηση;

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2017-12-30

Οταν η Σοβιετική Ενωση πήρε για τα καλά την κάτω βόλτα καθ’ οδόν προς την τελική κατάρρευση του ’89, κάποιοι που αναθάρρησαν και άρχισαν να επικρίνουν ανοιχτά το καθεστώς χαρακτηρίστηκαν ψυχολογικά διαταραγμένοι και κλείστηκαν σε ιδρύματα για τη σχετική θεραπεία.

Αυτό το εξωφρενικό και απάνθρωπο μέτρο μπορεί να μας σοκάρει, αλλά, τώρα που το ξανασκέφτομαι, αποτελεί πρόοδο. Γιατί αν έκαναν το ίδιο πριν μερικές δεκαετίες, είτε θα πήγαιναν στη Σιβηρία να σπάνε πέτρες ως αντικοινωνικά στοιχεία είτε θα τους φύτευσαν μια σφαίρα στο κεφάλι ως πράκτορες ξένων δυνάμεων που ήθελαν να ανατρέψουν το καθεστώς.

Το Σκοπιανό

Αλέξης Παπαχελάς, Η Καθημερινή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2017-12-30

...

Τα εθνικά θέματα συνιστούν μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Οποτε έμπλεξαν με την εσωτερική πολιτική σκηνή, κατέληξαν σε τραγωδίες ή χαμένες ευκαιρίες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς αν η κυβέρνηση θέλει ειλικρινώς την επίλυση του προβλήματος ή τη διάσπαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης· και την πολυδιάσπαση του πολιτικού μας συστήματος, που θα δώσει την ευκαιρία σε μικρά ακραία κόμματα να έχουν ρυθμιστικό ρόλο σε συνθήκες απλής αναλογικής.

Και του χρόνου, με κάποιο εθνικό σχέδιο…

Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2017-12-30

Από την αρχή της κρίσης, όταν οι διεθνείς αγορές αρνήθηκαν να συνεχίσουν να μας δανείζουν και υποχρεωθήκαμε να μπούμε σε πρόγραμμα, το πρώτο μνημόνιο, η Ελλάδα είχε αναλάβει μεταξύ των άλλων υποχρεώσεων και την ακόλουθη: Να καταρτίσει δικό της εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο. Δεν την υλοποίησε. Την ίδια, πάλι, υποχρέωση ανέλαβε με το τρέχον, τρίτο μνημόνιο: Οφειλε να έχει καταρτίσει εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο και μάλιστα με προθεσμία τον Μάρτιο 2016. Ούτε αυτή υλοποιήθηκε. Οπως εξελίσσονται τα πράγματα, είναι πιθανό να βγούμε από το μνημόνιο και η μόνη δέσμευση που αναλάβαμε και δεν υλοποιήσαμε να είναι αυτή: Οτι, δηλαδή, δεν καταρτίσαμε δικό μας σχέδιο για τη χώρα μας…

Θαν. Θεοχαρόπουλος: Η σύνθετη ονομασία για χρήση έναντι όλων αποτελεί θέση αρχής και δεν εξαρτάται από τη στάση κανενός

Συνέντευξη στoν Άρη Τόλιο, Ρ/θμός Αθήνα 9,84, Δημοσιευμένο: 2017-12-27

Το ζήτημα της ονομασίας της FYROM είναι ένα θέμα που ταλανίζει για δεκαετίες τη χώρα.
Η θέση μας είναι σταθερά υπέρ της σύνθετης ονομασίας για χρήση έναντι όλων (erga omnes).
Σταθερά είμαι υπέρ της χάραξης εθνικής στρατηγικής και υπέρ της εθνικής συνεννόησης σε αυτά τα κρίσιμα εθνικά θέματα.
Η κυβέρνηση παρουσιάζεται εγκλωβισμένη σε μια συμμαχία με ένα ακροδεξιό σχήμα και φαίνεται ότι δεν μπορεί με αποτελεσματικό και αποφασιστικό τρόπο να δώσει λύση στο πρόβλημα. Επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά τις αντιφάσεις και τα αδιέξοδά της.
Η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να διαπραγματευθεί αποτελεσματικά και να φέρει λύση και πρόταση όσον αφορά την ονομασία της FYROM.

×
×