Ένας θαρραλέος βουλευτής

Γιώργος Αγγελόπουλος, Τα Νέα, 20/03/2007

Χρειάστηκε αναμφίβολα θάρρος για να το κάνει. Ο Πητ Σταρκ, Δημοκρατικός από την Καλιφόρνια, έγινε ο πρώτος βουλευτής στην αμερικανική Ιστορία που παραδέχθηκε πως δεν πιστεύει στον Θεό.

Η Λαϊκή Συμμαχία της Αμερικής, μια ένωση αθεϊστικών οργανώσεων, έστειλε σε όλους τους βουλευτές και γερουσιαστές των ΗΠΑ ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους. Από τους 535, μόνον ένας φάνηκε πρόθυμος να δηλώσει δημόσια ότι είναι άθεος. Στις ΗΠΑ, μια χώρα όπου το 83% του πληθυσμού πιστεύει πως η Βίβλος είναι κατά γράμμα ο λόγος του δημιουργού του σύμπαντος, η κίνηση αυτή απαίτησε πολιτικό θάρρος, μολονότι ο ίδιος το αρνείται: «Δεν είναι θαρραλέο να κάνει κάποιος μια απλή δήλωση για προσωπικές πεποιθήσεις, το θαρραλέο είναι να σηκωθείς στο Κογκρέσο και να πεις, "Ας φορολογήσουμε τους πλούσιους και να δώσουμε τα χρήματα στα φτωχά παιδιά". Αυτό είναι θαρραλέο».

Αφότου ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας, ο Σταρκ βομβαρδίσθηκε με επιστολές, τηλεφωνήματα και e-mail. Η αθεΐα είναι ακόμη πολιτικό ταμπού, όμως η ανταπόκριση ξάφνιασε τον 75χρονο βουλευτή. «Είναι εντυπωσιακό», δήλωσε στην «Σαν Φρανσίσκο Κρόνικλ». «Δεν ξέρω τι έκαναν οι τύποι που έβγαλαν το δελτίο Τύπου, αλλά θα ήθελα να τους προσλάβω για την επόμενη προεκλογική εκστρατεία μου. Κατακλυστήκαμε από απαντήσεις, κυριολεκτικά απ’ όλο τον κόσμο». Από τις περίπου 500 αντιδράσεις που έλαβε με e-mail, μόνο 25 ήταν αρνητικές. «Ακόμη κι αυτές, ήταν από τις πιο λογικές που έχω λάβει ποτέ», λέει ο Σταρκ, ο οποίος βρίσκεται στο Κογκρέσο εδώ και 34 χρόνια και η τρέχουσα θητεία του λήγει το 2009. «Όσοι διαφώνησαν μαζί μου, το έκαναν με ευγένεια και λογική».

Σίγουρα η πολύ αριστερή τοποθέτηση των ψηφοφόρων της περιφέρειάς του ήταν ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο ο Σταρκ μπόρεσε να κάνει τη δήλωση αυτή και να εξασφαλίσει μια θέση στην αμερικανική Ιστορία ως το πρώτο άθεο μέλος του Κογκρέσου που δηλώνει άθεο. Μια τέτοια δήλωση θα μπορούσε να έχει πολύ σοβαρό πολιτικό κόστος για άλλους Δημοκρατικούς. Εντούτοις στον Σταρκ προξένησε εντύπωση το γεγονός ότι είναι ο μοναδικός απ’ ολόκληρη τη Βουλή και τη Γερουσία που φάνηκε πρόθυμος να παραδεχθεί την αθεΐα του. «Έψαχναν τον πιο υψηλόβαθμο πολιτικό που θα δήλωνε την έλλειψη πίστης του σ’ ένα Υπέρτατο Ον», λέει. «Ε, λοιπόν, εγώ ήμουν ο πρώτος και δεύτερος ήταν ένα πρώην μέλος του σχολικού συμβουλίου του Μπέρκλεϊ. Το κενό είναι αρκετά μεγάλο».

Ο Σταρκ ψηφίζει εν γένει πολύ προοδευτικά στη Βουλή και επί δύο συνεχείς χρονιές ψηφίστηκε ως το πιο αριστερό μέλος του Κογκρέσου. Είναι υπέρ του δικαιώματος των γυναικών στις αμβλώσεις και υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος, διεξάγει εκστρατεία για να αποκτήσουν όλοι οι Αμερικανοί υγειονομική ασφάλιση και έχει τοποθετηθεί εναντίον του πολέμου στο Ιράκ.

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι