Αλλάζουν μόνο οι αριθμοί

Gerard Baker, ΤΑ ΝΕΑ, The Times, 18/04/2007

Έχει συμβεί τόσες φορές που μόνο τα ονόματα αλλάζουν: Κόλουμπαϊν, Κομητεία Λάνκαστερ και τώρα Βιρτζίνια. Και οι αριθμοί: από τον προχθεσινό απολογισμό των θυμάτων - τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους - το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνιας απέσπασε τον ανεπιθύμητο τίτλο του εκπαιδευτικού ιδρύματος όπου συνέβη το χειρότερο κρούσμα βίας στην αμερικανική Ιστορία. Κι όμως ήταν ένα κολέγιο με ισχυρή ακαδημαϊκή ταυτότητα.

Η αλήθεια είναι πως μόνο ένας αισιόδοξος θα μπορούσε να φανταστεί το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνιας να κρατά τον νέο τίτλο του για πολύ καιρό ακόμη. Είναι βέβαιο ότι σε ένα-δυο χρόνια τα τηλεοπτικά δίκτυα θα προβάλουν παρόμοιες εικόνες με αυτές που βλέπουμε από προχθές από κάποιο άλλο κολέγιο. Μόνο οι αριθμοί θα είναι διαφορετικοί. Οι αριθμοί των θυμάτων, για παράδειγμα, ή των δραστών.

Από όλα τα στοιχεία που κάνουν την Αμερική να ξεχωρίζει από τον υπόλοιπο πολιτισμένο κόσμο - καλά ή κακά, πολιτικά, κοινωνικά και πολιτιστικά - η κουλτούρα των όπλων είναι αυτό που δυσκολεύονται να κατανοήσουν οι ξένοι. Η θρησκευτικότητα της χώρας, τόσο διαφορετική σε σύγκριση με άλλες χώρες του αναπτυγμένου κόσμου, το οικονομικό σύστημα που φαίνεται να ανέχεται τις μεγάλες διαφορές στο εισόδημα, ακόμη και τα ανοίκεια σπορ που απολαμβάνουν οι Αμερικανοί - όλα αυτά μπορούν να γίνουν τουλάχιστον κατανοητά από τους υπόλοιπους από εμάς.

Αναρωτιόμαστε όμως, γιατί οι Αμερικανοί συνεχίζουν να ανέχονται τη νομοθεσία που διέπει την οπλοκατοχή και επιτρέπει σε χιλιάδες αθώους να σκοτώνονται κάθε χρόνο, όταν, υποθετικά, κάποιες επιπλέον απαγορεύσεις θα μείωναν τον αριθμό; Οι προσπάθειες να τεθούν υπό έλεγχο τα όπλα στις ΗΠΑ έχουν σταματήσει.

Ο βασικός λόγος που οι Αμερικανοί κατέχουν εκατομμύρια όπλα είναι ο εξής: οι περισσότεροι δεν θέλουν να εγκαταλείψουν αυτό που θεωρούν συνταγματικό τους δικαίωμα και το εντάσσουν στις ελευθερίες για την προστασία των οποίων ιδρύθηκε η χώρα τους. Τα επιχειρήματα που θέλουν πανίσχυρη την Εθνική Ένωση Τυφεκιοφόρων να ελέγχει το παιχνίδι της νομοθεσίας που διέπει την οπλοκατοχή και οπλοχρησία είναι υπερβολικά. Η Ένωση είναι σίγουρα δυνατή, δεν μπορεί όμως να υπερισχύσει της γνώμης εκατομμυρίων Αμερικανών πολιτών.

Γεγονότα όπως και το προχθεσινό θα προκαλέσουν αναμφίβολα συζητήσεις στις ΗΠΑ για τη φιλελεύθερη νομοθεσία τους όσον αφορά τα όπλα. Μην περιμένετε όμως να εγκαταλείψουν την πεποίθηση ότι ο κίνδυνος τέτοιων γεγονότων είναι ένα τίμημα που αξίζει να το πληρώνουν...

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι