Η εγχείρησε πέτυχε, ο ασθενής ψυχορραγεί...

Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε.

Χριστίνα Πουλίδου, Αυγή της Κυριακής, 19/10/2008

Ένα πακέτο μέτρων που σχεδιάστηκε για να σταματήσει την αιμορραγία και να ενθαρρύνει την αποκατάσταση της λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, υιοθέτησε την Πέμπτη η σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. Στο βαρύ κλίμα της ύφεσης ωστόσο που σταδιακά διεισδύει στην Ευρώπη, το βασανιστικό ερώτημα που αφορά την πιθανότητα να ελήφθησαν τα μέτρα “ήδη αργά” και άρα η οικονομία να μην ανταποκριθεί στην “αγωγή” που σχεδίασαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, μένει μετέωρο. “Υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο, στην περίπτωση που αυτό δεν αποδώσει;” ρώτησαν δημοσιογράφοι τον προεδρεύοντα Ν. Σαρκοζί. “Χαράξαμε μια καλή στρατηγική” απάντησε εκείνος. Κι αν μεν η απάντησή του ήταν απολύτως αναμενόμενη, η ερώτηση ήταν ενδεικτική του κλίματος του φόβου που έχει καταλάβει τους πάντες - πως η κρίση απλώνεται πλέον ανεξέλεγκτα και με ανοιχτό τον χρονικό ορίζοντα...

Οι 27 πάντως με δυσκολίες και τριβές υιοθέτησαν τις αποφάσεις των 15 και συμφώνησαν να προταθεί στον Τζ. Μπους η σύγκληση μιας παγκόσμιας συνόδου Κορυφής εντός του Νοεμβρίου για να συζητηθεί η αναμόρφωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Διχογνωμίες στους εταίρους

Στις αποφάσεις της συνόδου Κορυφής υπήρξαν ωστόσο ορισμένες διαφοροποιήσεις από τους αρχικούς σχεδιασμούς. Στην πρόταση για παράδειγμα δημιουργίας ενός μηχανισμού πανευρωπαϊκής εποπτείας των χρηματοπιστωτικών οργανισμών, υπήρξαν σοβαρές αντιδράσεις από τη Ρουμανία και άλλες μικρές χώρες και τελικά η λύση αναζητήθηκε στη “χρυσή συνταγή” - που λέει, ότι όταν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε μια ενιαία δράση αποφασίζουμε 27 πανομοιότυπες δράσεις... ’Ετσι λοιπόν, αποφασίσθηκε να δημιουργηθεί μια ομάδα από τους 27 “επόπτες” των εθνικών χρηματοπιστωτικών οργανισμών.

Η Τσεχία επίσης αντιδρούσε σταθερά σε κάθε ιδέα εμπλοκής του κράτους στις διαδικασίες της αγοράς, ξεπερνώντας σε Θατσερισμό ακόμη και τη Βρετανία. Οι σχετικές αναφορές στην ιδέα της κρατικής προστασίας όσων τραπεζών κινδυνεύσουν γνώρισαν ορισμένες λεκτικές τροποποιήσεις και μεταφυτεύθηκαν στην κλίμακα των 27, από το πεδίο της ευρωζώνης όπου είχαν αρχικά συμφωνηθεί.

Στο θέμα των κλιματκών αλλαγών που πρέπει άμεσα να προωθήσει η Ε.Ε. (καθώς τον Δεκέμβριο του 2009 θα συνέλθει στην Κοπεγχάγη η παγκόσμια σύνοδος για το ίδιο θέμα), υπήρξε ισχυρή αντίδραση. Στη δέσμευση που προβλέπει τη μείωση των ρυπογόνων εκπομπών κατά 20% ως το 2020, η Πολωνία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Τσεχία, Λεττονία, Λιθουανία, Εσθονία και Σλοβενία και η Ιταλία, που καταναλώνουν ρυπογόνες ενεργειακές πρώτες ύλες, υποστήριξαν ότι στις παρούσες συνθήκες της ύφεσης δεν μπορούν να υποχρεωθούν (με σφιχτά χρονοδιαγράμματα) να επιχειρήσουν την ακριβή προσαρμογή σε φιλικότερες προς το περιβάλλον ενεργειακές πηγές. Επειδή όμως η Ε.Ε. είχε συνδυάσει το κύρος της με το θέμα του περιβάλλοντος, οι 27 κράτησαν τα δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα προέβλεψαν όμως ελαστικότητα για τις “ειδικές περιπτώσεις” ορισμένων κρατών-μελών.

Αναφορικά με τις σχέσεις Ε.Ε.-Ρωσίας, ο πρόεδρος Σαρκοζί έκρινε ότι πλέον μπορούσαν να ξεμπλοκάρουν οι διαπραγματεύσεις που είχαν διακοπεί εξαιτίας του πολέμου στη Γεωργία για την επίτευξη της στρατηγικής συμφωνίας των δύο πλευρών. Όμως, τα νέα μέλη αντέτειναν ότι η επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων πρέπει να καθυστερήσει τουλάχιστον ώς τον Νοέμβριο - ωσότου δηλαδή αποχωρήσει και ο τελευταίος Ρώσος στρατιώτης από τα εδάφη της Γεωργίας.

Η Ιρλανδία και ο ... Πολωνός

Στα λοιπά θέματα της συνόδου Κορυφής, οι 26 ηγέτες άκουσαν τον Ιρλανδό ομόλογό τους Μπράιαν Κάουεν να παρουσιάζει τους λόγους για τους οποίους οι συμπατριώτες του καταψήφισαν τη συνθήκη της Λισσαβώνας, δήλωσε όμως αδυναμία να προτείνει σε αυτή τη συγκυρία τον οδικό χάρτη που θα πρέπει να τηρηθεί. Πάντως, υπό την πίεση των χρονοδιαγραμμάτων που θα πρέπει να εξυπηρετηθούν (αφού οι ευρωεκλογές θα γίνουν με τη συνθήκη της Νίκαιας ενώ είναι άγνωστο στη βάση ποιας συνθήκης θα αναμορφωθεί το “κολέγιο” των επιτρόπων) ο Ιρλανδός πρωθυπουργός ανέφερε πως θα παρουσιάσει τις προτάσεις του στη σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Ειδικό κεφάλαιο τέλος στη σύνοδο Κορυφής, ήταν το θέμα “Κατζίνσκι”. Ο πρόεδρος της Πολωνίας (εκ των διδύμων) Λεχ Κατζίνσκι έδωσε μιαν ασίγαστη μάχη να λάβει μία από τις δύο καρέκλες που δικαιούται η χώρα του στο τραπέζι της συνόδου. Την εκπροσώπηση της χώρας όμως ορίζει το υπουργείο Εξωτερικών, που είχε χρίσει ως εθνικό εκπρόσωπο τον πρωθυπουργό Ντόναλντ Τασκ. Ο κ. Κατζίνσκι επέμεινε ωστόσο ότι ως “κεφαλή του κράτους” είχε το προβάδισμα και για να λήξει την αντιδικία, νοίκιασε ένα αεροσκάφος, πήγε Βρυξέλλες και κατέλαβε τη μία από τις δύο θέσεις στη σύνοδο - για 10’ μόνο, διότι όταν αντελήφθη ότι η συζήτηση αφορούσε την οικονομική κρίση παραχώρησε τη θέση του στον υπουργό Οικονομικών... Στη συνέχεια, ο κ. Κατζίνσκι επιχείρησε να σαμποτάρει τη θέση του Λεχ Βαλέσα στην “Ομάδα Προβληματισμού” που συγκρότησε ο Φελίπε Γκονζάλες (και που θα μελετήσει την ΕΕ στον ορίζοντα του 2020-2030). Σε δηλώσεις του τόνισε πως “ο Λεχ είναι ένας εργάτης, τι ξέρει απ’ αυτά” είπε και συνέχισε καταγγέλλοντας τον πρώην Πρόεδρο της χώρας του ότι “συνεργάστηκε με τις μυστικές υπηρεσίες”... Λίγο μετά δήλωσε πως ο ίδιος θα υπογράψει την επικύρωση της συνθήκης της Λισσαβώνας (που ψήφισε το Κοινοβούλιο της χώρας του) αφού επικυρώσουν οι Ιρλανδοί, ενώ τέλος ανέβασε τους τόνους της πολεμικής προς τη Ρωσία... Και θα μπορούσε να είναι μια γραφική φιγούρα καφενείου ο Λεχ Κατζίνσκι, αν δεν ήταν ο πρώτος τη τάξει πολίτης μιας μεγάλης χώρας-μέλους της Ε.Ε., που ασκεί ιδιαίτερη επιρροή στον περίγυρό της - αρνητική εν προκειμένω, ακόμη και στο επίπεδο των εντυπώσεων...

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι