Διαλεκτικοί μετασχηματισμοί

Διονύσης Γουσέτης, Η Καθημερινή, 22/04/2009

Έγραφα στο προηγούμενο σημείωμα για το διαλεκτικό μετασχηματισμό του εργολαβικού καθαρισμού των πανεπιστημίων, από μέτρο προοδευτικό σε αντιδραστικό. Επιστολές αναγνωστών με παρότρυναν να συνεχίσω με άλλες περιπτώσεις διαλεκτικού μετασχηματισμού. Μάζεψα πρόχειρα και όχι εξαντλητικά τις παρακάτω περιπτώσεις.

Η απεργία ξεκίνησε σαν όπλο των πολλών (εργαζομένων) εναντίον των λίγων (εργοδοτών). Έκτοτε μετασχηματίστηκε στο αντίθετό της. Σε όπλο των λίγων (προνομιούχων εργαζομένων) εναντίον των πολλών (των πολιτών, που γίνονται όμηροι απεργιών, διαδηλώσεων, καταλήψεων κτιρίων, αποκλεισμού οδών κλπ.). Οι μη προνομιούχοι εργαζόμενοι, που αποτελούν την πλειοψηφία και που χρειάζονται περισσότερο την απεργία, δεν τολμούν να απεργήσουν.

Το ακαδημαϊκό άσυλο στον μεσαίωνα προστάτευε την ελευθερία της επιστημονικής έρευνας απέναντι στην ιερά εξέταση. Αργότερα, στην Ελλάδα, προστάτευε την ελευθερία έκφρασης απέναντι στο σπουδαστικό της ασφάλειας. Σήμερα έχει μετασχηματιστεί σε εργαλείο κατάπνιξης της ελευθερίας έκφρασης στα πανεπιστήμια.

Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί ιδρύθηκαν ως συλλογικές μονάδες μικροκαλλιεργητών για μείωση του κόστους παραγωγής και αύξηση της παραγωγικότητας. Σήμερα έχουν μετασχηματιστεί σε αντιπαραγωγικές μονάδες, με ευθύνη των κομμάτων που τους κατέστησαν φέουδά τους.

Η συνδιοίκηση των ΔΕΚΟ θεσπίστηκε με στόχο την περισσότερη δημοκρατία και κυρίως τη βελτίωση της ποιότητας των αποφάσεων, αφού αυτές θα λαμβάνονται με γνώση των επιπτώσεων στο πεδίο της παραγωγής. Σήμερα έχει μετασχηματιστεί σε αρένα μεταξύ διοίκησης και συντεχνιακών συμφερόντων.

Η ψήφος των φοιτητών για τα όργανα των πανεπιστημίων θεσπίστηκε για προστασία των φοιτητών από την καθηγητική αυθαιρεσία. Σήμερα έχει μετασχηματιστεί σε αυθαιρεσία των φοιτητοπατέρων εναντίον των λοιπών φοιτητών. Οι φοιτητοπατέρες δεν διστάζουν μέχρι και να αρπάζουν τις κάλπες προκειμένου να εμποδίσουν την καθολική ψηφοφορία των φοιτητών.

Το stage (πρακτική εξάσκηση) θεσπίστηκε για να προσδίδει εμπειρία στους μαθητευόμενους και παράλληλα να βελτιώνει τα προσόντα τους στην αναζήτηση εργασίας. Στη χώρα μας μετασχηματίστηκε στο αντίθετό του: σε εργασιακή εκμετάλλευση, με την παροχή ανασφάλιστης εργασίας. Παράλληλα χρησιμεύει στο να ρίχνει τεχνητά το δείκτη ανεργίας.

Η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων θεσπίστηκε ως προστασία των ιδίων και της παραγωγικότητας της κρατικής μηχανής από τις κομματικές απολύσεις. Έκτοτε μετασχηματίστηκε σε εμπόδιο στην παραγωγικότητα της κρατικής μηχανής.

Πώς λύνονται αυτές οι διαλεκτικές αντιθέσεις; Η θεωρία λέει ότι η σύγκρουση θέσης και αντίθεσης οδηγεί στη σύνθεση. Είναι για τη χώρα μας επείγον να φτάσουμε στη σύνθεση. Στις περισσότερες χώρες των εταίρων μας αυτό έχει επιτευχθεί προ πολλού για τα περισσότερα από τα παραπάνω θέματα. Η καθυστέρηση κοστίζει υπερβολικά. Και κοστίζει ιδιαίτερα στα κατώτερα οικονομικά και κοινωνικά στρώματα.

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι