Προοδευτική διακυβέρνηση ξανά

Γιώργος Σιακαντάρης, Δημοσιευμένο: 2015-05-11

Λίγες μέρες πριν το Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ είναι σίγουρο πως απ’ όσους έχουν παραμείνει στο κόμμα κανείς δεν δικαιούται να εμφανίζεται ως Ηρακλής των ιδεών και των αξιών του χώρου. Αυτοί που ακόμη συνεχίζουν δεν είναι στη ΔΗΜΑΡ, γιατί είδαν φως και μπήκαν και έφυγαν, όταν τα φώτα έσβησαν. Αντιθέτως κοιτάζουν να τα ανάψουν εκ νέου. Μπορούν να υπάρχουν διαφωνίες, πολύ θεμιτές μάλιστα, για το πως ξανανάβουν τα φώτα, αλλά όποια μέσα και να επιλέγει κανείς , ένα είναι σίγουρο: Για να υπάρχει το οποιοδήποτε πρόταγμα προοδευτικής διακυβέρνησης στη χώρα χρειάζεται τα φώτα αυτά να είναι αναμμένα.

Απροσδόκητοι φόνοι

Γιάννης Παπαθεοδώρου, Δημοσιευμένο: 2015-05-11

Εδώ και μήνες —και μετά από αρκετά χρόνια συνεχιζόμενης κρίσης και ύφεσης— η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί αμήχανη και εξουθενωμένη την αργόσυρτη «σκληρή διαπραγμάτευση» της κυβέρνησης, προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσει τα αντιφατικά πολιτικά μηνύματα για το άδηλο μέλλον της χώρας στα «δελτία των 8». Οι παραλλαγές των μηνυμάτων είναι γνωστές: Grexit, Graccident, «έντιμος συμβιβασμός», «ρήξη», «εκλογές», «δημοψήφισμα», «αλλαγή σκυτάλης» στη διακυβέρνηση. Ευτυχώς όμως ο ίδιος ο πρωθυπουργός φρόντισε να καθησυχάσει τον λαό, αναλύοντας την κατάσταση της χώρας στην Βουλή. «Υπάρχει μόνο θέμα πολιτικής βούλησης», δήλωσε πρόσφατα ο κ. Τσίπρας

Τι φέρνει η κινητικότητα

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2015-05-11

Η χώρα βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη καμπή. Το αδιέξοδο πρέπει να αποφευχθεί. Η κυβέρνηση πήρε εντολή για λύση εντός Ε.Ε. και ευρωζώνης με πιο αποτελεσματική διαπραγμάτευση και όχι εντολή για ρήξη. Ιδεολογικές εμμονές των εταίρων και παλινδρομήσεις της κυβέρνησης έχουν οδηγήσει σε αβεβαιότητα και χειροτέρευση της πραγματικής οικονομίας. Η συμφωνία που είχε επιτευχθεί στις 20 Φεβρουαρίου ήταν προς θετική κατεύθυνση αλλά μέχρι σήμερα δεν την υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί προφανώς δεν την πιστεύει. Ταυτόχρονα η στάση των εταίρων και το σοβαρό διαπραγματευτικό λάθος της κυβέρνησης να μην εξασφαλίσει χρηματοδότηση για το τετράμηνο οδήγησε σε ασφυκτικές συνθήκες έλλειψης ρευστότητας.

ΝΕΡΙΤ: in memoriam ή μαθήματα για την επόμενη μέρα

Θανάσης Γεωργακόπουλος, Μεταρρύθμιση, Δημοσιευμένο: 2015-05-11

Η συζήτηση η οποία είχε ως κατάληξη τη ψήφιση του νόμου για την επανασύσταση της ΕΡΤ επικεντρώθηκε, σχεδόν αποκλειστικά, στο “μαύρο” που είχε επιβάλει η κυβέρνηση Σαμαρά πριν δύο χρόνια.

Όταν, όμως, η συζήτηση γίνεται με όρους του χθες τότε και η νομοθέτηση γίνεται με όρους του χθες. Ακόμα χειρότερα γίνεται με όρους ρεβάνς και είναι πιθανό να επαληθευθεί η πρόβλεψη πως η ΕΡΤ κινδυνεύει να γίνει η “πλατεία Κλαυθμώνος” του 21ου αιώνα.
×
×