«Αγάπη μου, έσκισα το κοινωνικό συμβόλαιο»

Γιώργος Παγουλάτος, Η Καθημερινή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2016-02-07

...ο κρίσιμος παρονομαστής παραμένει η πραγματική οικονομία, η επιστροφή στην ανάκαμψη – ή μια περαιτέρω συρρίκνωση. Γι’ αυτό ακόμη και μια κακή συμφωνία για το ασφαλιστικό, που κλείνει εγκαίρως την αξιολόγηση, είναι καλύτερη από καμία συμφωνία, που θα έριχνε τη χώρα σε ένα νέο εφιαλτικό σπιράλ.

Για μια εθνική πολιτική στο μεταναστευτικό

Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Η Καθημερινή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2016-02-07

Γ​​ια το μεταναστευτικό δεν υπάρχουν έτοιμες λύσεις. Μπορούμε όμως και πρέπει να ξεκινήσουμε να εφαρμόζουμε πολιτικές. Να αναλάβουμε, στην πράξη, το μέρος της ευθύνης που μας αναλογεί και να προσφέρουμε το αντίστοιχο έργο. Εχω παρουσιάσει από το καλοκαίρι σε άρθρο («Χωματερή ή ακρίτες») πρωτοβουλίες που χρειάζεται να αναληφθούν στην εξωτερική πολιτική και επιχειρησιακό σχέδιο που χρειάζεται να εκτελεσθεί στην Ελλάδα.

Η Ευρώπη μπροστά σε ιστορικό σταυροδρόμι

Αλέξης Παπαχελάς, Η Καθημερινή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2016-02-07

Α​​υτό που ζει σήμερα η Ευρώπη μοιάζει με τις μεγάλες κρίσεις της Ιστορίας, που συμβαίνουν κάθε 50-60 χρόνια. Δεν είναι, δηλαδή, απλή υπόθεση. Οποιος έχει διαβάσει Ιστορία μπορεί να ακούσει τη βοή τεκτονικών αλλαγών και μετακινήσεων που έρχονται.

Το αδιέξοδο της κυβέρνησης

Πάσχος Μανδραβέλης, Η Καθημερινή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2016-02-07

...Το πρόβλημα για τη χώρα είναι ότι επειδή οι ιδεαλιστές δεν ξέρουν ακόμη πού πατούν και πού πηγαίνουν, κανοναρχούν τα λαμόγια σε βάρος της οικονομίας, των δημοκρατικών θεσμών και –ακόμη, ακόμη– της ίδια της Αριστεράς. Αλλά με αυτούς επέλεξαν να κυβερνήσουν, διότι οι άλλοι ήταν... μνημονιακοί. Αφήστε δε που υπήρχε η υποψία ότι μπορεί να έχουν μολυνθεί. Από νεοφιλελευθερισμό, φυσικά. Τι άλλο;

Μετά τη χαμένη δεκαετία, τι;

Φίλιππος Σαχινίδης, Η Καθημερινή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2016-02-07

Η ​​Ελλάδα, επτά χρόνια μετά τον εκτροχιασμό των δίδυμων ελλειμμάτων το 2009, που την οδήγησε στον αναγκαστικό δανεισμό από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, κατάφερε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του δημοσιονομικού ελλείμματος και αυτού των εξωτερικών συναλλαγών.

Πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση!

Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2016-02-07

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι προϋπόθεση για την έναρξη της συζήτησης και την ελάφρυνση του χρέους, δύο προϋποθέσεις αναγκαίες (αν και όχι, από μόνες, ικανές) για να σταθεροποιηθεί το έδαφος της οικονομίας και να προσβλέψουμε σε ανάκαμψη και μεγέθυνση. Η αξιολόγηση εξελίσσεται, όμως, άσχημα. Η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων είναι κυριολεκτικά στο μηδέν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (καταφέραμε να) συντάσσεται με το ΔΝΤ στο θέμα των δημοσιονομικών κενών, τα φορολογικά μέτρα είναι στον αέρα. Στο επίκεντρο το ασφαλιστικό, που απορρίπτεται, καθώς οι αλλαγές δεν αποφέρουν (τα υπεσχημένα) 1,8 δισ. ευρώ. Ο κόμπος είναι εδώ, η θηλιά σφίγγει, το σχέδιο Σόιμπλε επανέρχεται στο τραπέζι.

Ανανέωση ή εγκατάλειψη του δημοκρατικού σοσιαλισμού;

Γιώργος Χ. Σωτηρέλης, Το Βήμα της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2016-02-07

Αυτό που χρειάζεται σήμερα στη χώρα δεν είναι ένας «χύμα» ενδιάμεσος χώρος μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αλλά μια γνήσια ευρωπαϊκή, μεταρρυθμιστική και δημοκρατική Αριστερά, αντίστοιχη της Δεξιάς που επιχειρεί να δημιουργήσει, με άλλους φυσικά ιδεολογικούς όρους, ο Κ. Μητσοτάκης. Αυτή η Αριστερά, με σημαία της τον δημοκρατικό σοσιαλισμό και την ευρωπαϊκή ενοποίηση και με αιχμή την προστασία του κοινωνικού κράτους (χωρίς τις παρεκτροπές του συντεχνιασμού) αλλά και των ατομικών δικαιωμάτων (απέναντι σε αναδυθείσες πανίσχυρες ιδιωτικές εξουσίες), θα απευθυνθεί με ειλικρίνεια και αυτοκριτική διάθεση στην κοινωνία, και ιδίως στη νέα γενιά, συνδυάζοντας έναν γνήσιο και ολόπλευρα αντικαθεστωτικό ριζοσπαστισμό, που είναι αναγκαίος για ρηξικέλευθες τομές και ρήξεις, με τη σύνεση, τη μετριοπάθεια, τον πραγματισμό και τον σεβασμό των θεσμών, που είναι απαρέγκλιτες προϋποθέσεις για μια ορθολογική, πολιτικά πρόσφορη και γνήσια δημοκρατική διακυβέρνηση του τόπου.

×
×