Τους ξεχάσαμε, αλλά επιμένουν

Μιχάλης Μητσός, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2009-11-05

Είναι κάπως ενοχλητικοί αυτοί οι Ιρανοί. Εκεί που νομίζαμε ότι είχαν κουραστεί και είχαν αποδεχθεί τη μοίρα τους, να τοι πάλι στους δρόμους. Και αντί για «Θάνατος στην Αμερική!», φωνάζουν- οι αθεόφοβοι- «Θάνατος στον δικτάτορα!».

Μαχμούντ Βαχίντνια, πρωτοετής φοιτητής Μαθηματικών στο πανεπιστήμιο Σαρίφ της Τεχεράνης και νικητής της Ολυμπιάδας Μαθηματικών. Την περασμένη Τετάρτη, στο τέλος μιας συνάντησης του θρησκευτικού ηγέτη Αλί Χαμενεΐ με μια ομάδα φοιτητών ζήτησε τον λόγο, ανέβηκε στο βήμα και για τα επόμενα είκοσι λεπτά εξαπέλυσε δριμύ «κατηγορώ» κατά της κυβέρνησης για τη βία που ασκεί εναντίον των διαδηλωτών, του Χαμενεΐ επειδή ζει σε μια γυάλα και των μέσων ενημέρωσης επειδή δεν τολμούν να του ασκήσουν δημόσια κριτική. «Επιτέλους, εσείς δεν σφάλλετε ποτέ;» είπε στον κατάπληκτο θρησκευτικό ηγέτη. «Γιατί κανείς σε αυτή τη χώρα δεν μπορεί να σας επικρίνει; Πιστεύετε ότι το ραδιόφωνο και η τηλεόραση που βρίσκονται υπό τον έλεγχό σας προσφέρουν μια ακριβή εικόνα της κατάστασης ή μια καρικατούρα;». Η «ζωντανή» τηλεοπτική κάλυψη της εκδήλωσης διακόπηκε και οι άνδρες της ασφάλειας κινήθηκαν προς το μέρος του, αλλά οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στον δυτικό Τύπο ότι ο φοιτητής συνελήφθη και κλείστηκε στη φυλακή διαψεύστηκαν από τον ίδιο. Το πανεπιστήμιο πάντως βράζει.

Χοσεΐν, 24 ετών, φοιτητής. Στις 10 Οκτωβρίου έλαβε μια επιστολή από τη σχολή του με την οποία ενημερωνόταν ότι, μέχρι νεωτέρας, απαγορεύεται η είσοδός του στο πανεπιστήμιο. «Τι έγκλημα διέπραξα άραγε για να μου στερήσουν το δικαίωμά μου να σπουδάσω;» αναρωτιέται σε ένα άρθρο του που δημοσίευσε προχθές η Φιγκαρό. Την απάντηση βέβαια την ξέρει. Πρόκειται για το ίδιο έγκλημα που το 2006, ένα χρόνο μετά την εκλογή του Αχμαντινεζάντ, οδήγησε στην αποπομπή του για έναν ολόκληρο χρόνο από το πανεπιστήμιο: η διοργάνωση αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. «Τα ξένα μέσα ενημέρωσης μας ξέχασαν. Το μόνο που ενδιαφέρει πλέον από το Ιράν είναι το πυρηνικό πρόγραμμά του. Οι καιροί είναι δύσκολοι, αλλά εγώ αρνούμαι να σωπάσω. Όπως αρνούνται και χιλιάδες Ιρανοί, που κάθε βράδυ ανεβαίνουν στις στέγες των σπιτιών τους και φωνάζουν “Αllaho akbar!” και “Θάνατος στον δικτάτορα!” Δεν είμαι αντάρτης. Είμαι αντίθετος σε μια ξένη επέμβαση. Τα σημεία αναφοράς μου είναι η Χάνα Άρεντ, ο Καρλ Πόπερ, ο Χάντινγκτον, η Οριάνα Φαλάτσι, ο Μαχάτμα Γκάντι». Εμείς τους ξεχάσαμε, αλλά εκείνοι επιμένουν. Χθες, παρά την απαγόρευση των αρχών, ξαναβγήκαν στους δρόμους με αφορμή τα τριάντα χρόνια από την κατάληψη της αμερικανικής πρεσβείας. Συγκρούστηκαν ξανά με τις δυνάμεις της τάξης. Και στα συνηθισμένα αντικυβερνητικά συνθήματά τους πρόσθεσαν ακόμη ένα: «Ομπάμα, Ομπάμα- ή μαζί τους είσαι ή μαζί μας!» Μαζί τους είναι ο άνθρωπος, αλλά τι να κάνει.

Θέματα επικαιρότητας: Ιράν

Η μαντίλα, η δίψα για αλλαγή και η παιδαγωγική του τρόμου

Χριστίνα Πάντζου, 2022-12-15

H μαντίλα στάθηκε η σπίθα που πυροδότησε τη μεγαλύτερη πρόκληση...

Περισσότερα

Το Ιράν στο δρόμο του πολέμου

Joschka Fischer, 2011-11-30

Την ώρα που η Ευρώπη ανησυχεί βλέποντας σε αργή κίνηση την...

Περισσότερα

Βαθαίνει το χάσμα εξουσίας - διαδηλωτών στο Ιράν

Κάκη Μπαλλή, 2010-01-03

Τι ακριβώς συμβαίνει στην Τεχεράνη; Πληροφορίες από ανεξάρτητες...

Περισσότερα

΄Ναρκοπέδιο΄ εντός κι εκτός το Ιράν...

Ελένη Τσερεζόλε, 2009-12-25

Οι εικόνες από το Ιράν προκάλεσαν δέος: χιλιάδες κόσμος...

Περισσότερα

Τους ξεχάσαμε, αλλά επιμένουν

Μιχάλης Μητσός, 2009-11-05

Είναι κάπως ενοχλητικοί αυτοί οι Ιρανοί. Εκεί που νομίζαμε...

Περισσότερα

Το αίνιγμα Ραφσαντζανί

Μichael Slackman, 2009-07-10

Ενα από τα μεγαλύτερα μυστήρια που περιβάλλουν το Ιράν...

Περισσότερα

Το Ιράν σε φάση παθητικής αντίστασης

Έρβαρντ Αμπραχαμιάν, 2009-07-06

Ο ιστορικός της Μέσης Ανατολής εξειδικεύεται στα ζητήματα...

Περισσότερα

Ο Ομπάμα αντιμέτωπος με την πραγματικότητα

Jean-Marie Colombani, 2009-07-05

Η εβδομάδα που πέρασε ήταν μια κρίσιμη καμπή στην προεδρία...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Σωκράτης Φάμελλος

Πολύ λίγα και πολύ αργά κύριε Μητσοτάκη....

Σωκράτης Φάμελλος, 2025-04-26

Οι εσπευσμένες ανακοινώσεις του κ. Μητσοτάκη, για τη διάθεση...

Οι περιστάσεις

Τάσος Παππάς, 2025-04-22

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στο ΜEGA...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Οι προοδευτικές δυνάμεις σε κοινό ψηφοδέλτιο

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2025-04-20

…Ας σκεφτούμε και την προοπτική για την πρόοδο της χώρας,...

Κώστας Καλλίτσης

Αδύναμη κυβέρνηση

Κώστας Καλλίτσης, 2025-04-19

Διάχυτη είναι η πεποίθηση ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά....

Διαφάνεια Ποτέμκιν

Πάσχος Μανδραβέλης, 2025-04-10

Θεσμοί υπάρχουν», που θα ‘λεγε και ο Γιώργος Παπανδρέου,...

Κατά φαντασίαν ιατρός

Παντελής Μπουκάλας, 2025-04-08

Πολλούς Απρίληδες πριν, το 1967, οι Ελληνες άκουγαν τον αρχιπραξικοπηματία...

Κώστας Ζαχαριάδης

Πρότυπο για τη συνεργασία το εγχείρημα του Δήμου της Αθήνας

Κώστας Ζαχαριάδης, 2025-04-08

Να επιλέξει ο κόσμος της παράταξης την ηγεσία του κόμματος...

Παναγιώτης Παναγιώτου

Συνεργασία ή πολιτική αυτοκτονία

Παναγιώτης Παναγιώτου, 2025-04-07

Η ΝΔ φθίνει πολιτικά και εκλογικά. Και η ισχυρή πρωθυπουργική...

Βασίλης Τραϊφόρος

ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΟΠΩΣ ΤΟ Die Linke στη Γερμανία

Βασίλης Τραϊφόρος, 2025-04-06

...Ναι η κριτική στην κυβέρνηση πρέπει να είναι οξεία και...

Ποια είναι η κατάσταση σήμερα στην Τουρκία

Χρήστος Ροζάκης, 2025-04-06

Το καλό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μπορεί να διατηρηθεί...

Γιώργος Σταθάκης

Η «τελευταία ευκαιρία» για την προοδευτική αντιπολίτευση

Γιώργος Σταθάκης, 2025-04-03

...Η παραδοσιακή «πολυσυλλεκτικότητα» πέθανε μαζί με την...

Σωτήρης Βαλντέν

Πόσο νέα είναι η εθνική πυξίδα Τσίπρα;

Σωτήρης Βαλντέν, 2025-03-26

O Αλέξης Τσίπρας δημοσίευσε προ ημερών μακροσκελές κείμενο...

×
×