Λογοκρισίες και ρεζιλίκια

Ριχάρδος Σωμερίτης, ΤΟ ΒΗΜΑ, 05/06/2007

Τα νέα κατορθώματα του ποιητή και λατινιστή Βύρωνα Πολύδωρα δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητα : δεν προστατεύεται αποτελεσματικά το γραφείο του Κώστα Σημίτη αλλά προστατεύεται με συλλήψεις και λογοκρισίες η «ηθική» και ο πατριωτισμός μας.

Για το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού (στην οδό Ακαδημίας !) το ξέρετε : έγινε απόπειρα διάρρηξης από άγνωστο. Και μάθαμε ότι έχει καταργηθεί ο φρουρός που το προστάτευε.

Για την «ηθική» μας πρέπει επίσης να τα μάθατε : κάποιος ακροδεξιός έκανε καταγγελία και βρέθηκαν πολλοί αστυνομικοί που έπραξαν ό,τι δεν τόλμησαν να πράξουν με το βιβλίο ιστορίας : εισέβαλαν στον εκθεσιακό χώρο της Hellexpo που φιλοξενεί έκθεση σύγχρονης τέχνης, συνέλαβαν τον διευθυντή, προχώρησαν στην κατάσχεση «άσεμνου» (κατά την άποψή τους) και «αντεθνικού έργου» και αναζήτησαν τη δημιουργό του : δεν την βρήκαν, βρίσκεται στο εξωτερικό και απέφυγε τη σύλληψη. Πρόκειται για την κ. Εύα Στεφανή. Κι αν ζητήσει έξω άσυλο όπως ο Ορχάν Παμούκ ;

Το επιλήψιμο έργο είναι ένα DVD με μια γυναίκα που αυτοϊκανοποιείται με μουσική υπόκρουση τον εθνικό ύμνο. Δεν είναι απαραίτητος ο Φρόυντ για να καταλάβει κανείς τον συμβολισμό. Πιστέψαμε μετά από το ρεζιλίκι που ζήσαμε με τη λογοκρισία έργου τέχνης στην έκθεση Outlook (το 2004) ότι οι μπάτσοι και διάφοροι υπουργοί, ανεξάρτητα από κόμματα,δεν είναι μήτε κριτικοί τέχνης μήτε προστάτες της ηθικής μας μήτε κυρίως λογοκριτές. Δεν πάμε καλά μήτε με τις ελευθερίες.

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι