Πώς θα διαχειριστούμε το ΕΣΠΑ;
Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2014-06-15
Μεταπολεμικά, έχουμε δαπανήσει πέντε «σχέδια Μάρσαλ», ένα αμερικανικό και τέσσερα ευρωπαϊκά, χωρίς να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε βιώσιμες και αποτελεσματικές δομές ανάπτυξης. Το μέγεθος της συστημικής αποτυχίας της χώρας φαίνεται (και είναι) τραγικό, αρκεί να αναλογιστούμε ότι η χρηματοδότηση της χώρας από αυτές τις εξωτερικές πηγές, μαζί με τα 26 δισ. του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020, υπερβαίνει τα 100 δισ. ευρώ. Αν είχαμε πετύχει να τα αξιοποιήσουμε με τον μέσο όρο σύνεσης και διορατικότητας που επέδειξαν άλλες χώρες στην αξιοποίηση ανάλογων ή (κατά κανόνα) πολύ μικρότερων πόρων, η Ελλάδα θα ήταν μια τελείως διαφορετική χώρα. Δεν το πετύχαμε.
Οι καθαρίστριες και ο κοινός νους
Νότης Παπαδόπουλος, Το Βήμα της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2014-06-15
Η άμεση δημοκρατία έχει κι αυτή κανόνες
Δημήτρης Κυρτάτας, Συνέντευξη στον Γρ. Μπέκο, Το Βήμα της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2014-06-15

Η αθηναϊκή κοινωνία δεν ήταν αναδιανεμητική. Η δημοκρατία της δεν επεδίωκε να επιφέρει μια οικονομική ισότητα μεταξύ των πολιτών, ήταν μια πολιτική δημοκρατία, η ισότητα ήταν πολιτική. Το πολίτευμα όμως πάντοτε προστάτευε - εφόσον η εξουσία βρισκόταν πάντοτε στα ευρύτερα στρώματα και όχι στα ολιγάριθμα και πιο εύπορα - τις διάφορες κοινωνικές τάξεις από ακραίες μορφές εκμετάλλευσης. Το πλήθος δεν ξέπεφτε, δεν υποδουλωνόταν. Η περιουσία των πλουσίων δεν κινδύνευε, οι πλούσιοι όμως δεν αφήνονταν να υπερβούν το μέτρο: αυτό ήταν το σταθερό χαρακτηριστικό της αθηναϊκής κοινωνίας σε όλες τις ομαλές φάσεις του πολιτεύματός της. Χωρίς να ξεχνάμε, βεβαίως, ότι εκείνη η κοινωνία είχε ένα απόθεμα ανθρώπινου δυναμικού να εκμεταλλεύεται και να τη στηρίζει
Ο σχηματισμός προεδρικής πλειοψηφίας θα είναι εξαιρετικά δυσχερής χωρίς ορατή αλλαγή πολιτικής
Φώτης Κουβέλης, Συνέντευξη στον Β. Σκουρή, Realnews, Δημοσιευμένο: 2014-06-15
Χρειαζόμαστε ένα προοδευτικό μπλοκ εξουσίας, που θα εκφράσει την εναλλακτική προοδευτική λύση. Με συγκεκριμένο προγραμματικό σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας, απέναντι στις ασκούμενες συντηρητικές πολιτικές, με σαφή και αδιαπραγμάτευτο ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Με στόχο μια παραγωγική ανάπτυξη που θα δίνει θέσεις εργασίας, με αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής και αντιμετώπιση της ανεργίας.
Χρειαζόμαστε ένα νέο μπλοκ εξουσίας της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς. Μιας Αριστεράς που θα είναι απαλλαγμένη από τον λαϊκισμό και μιας κεντροαριστεράς που θα είναι σε αντιπαράθεση με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.
Χρειαζόμαστε νέο μπλοκ εξουσίας με προοδευτικές δυνάμεις
Δημήτρης Χατζησωκράτης, Συνέντευξη στην Ειρ. Μπέλλα, Βραδυνή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2014-06-15
Αυτό που έχουμε τονίσει είναι ότι, με βάση και τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και τις νέες διαμορφούμενες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις χρειαζόμαστε ένα νέο μπλοκ εξουσίας της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς. Μιας Αριστεράς που θα είναι απαλλαγμένη από τον λαϊκισμό και μιας κεντροαριστεράς που θα είναι σε αντιπαράθεση με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.
Σ’ αυτό το νέο μπλοκ εξουσίας συμπεριλαμβάνονται όλες οι δυνάμεις που κινούνται σε προοδευτική κατεύθυνση, από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τον χώρο της Οικολογίας.
Σ’ ένα τέτοιο μπλοκ εξουσίας, η κεντροαριστερά (ΠΑΣΟΚ-ΕΛΙΑ, ΠΟΤΑΜΙ, ΔΗΜΑΡ και άλλες κινήσεις και προσωπικότητες), ως εν δυνάμει συμμαχικό σχήμα οφείλει να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο.
Ενίσχυση του οράματος μιας Ευρώπης περιορισμένων εξουσιών.
Jean Pisani-Ferry, Δημοσιευμένο: 2014-06-14
Στη Γερμανία, όπου οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν εξαιρετικά αμφιλεγόμενες ήδη από το 2008, η προεκλογική εκστρατεία υπήρξε εξαιρετικά άχρωμη.
Η νέα κρίση που έρχεται
Γιάννης Βούλγαρης, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2014-06-14
Αρχίζει το ματς
Παύλος Τσίμας, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2014-06-14
Ο «Εκόνομιστ» υπολογίζει ότι ένας στους δύο κατοίκους του πλανήτη θα δει, έστω και για λίγο, κάτι από Μουντιάλ. Οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» προσπαθούν να μετρήσουν τον συνολικό τζίρο της γιορτής - εισιτήρια, τηλεοπτική διαφήμιση, στοίχημα, νόμιμο και παράνομο, και συναφής καταναλωτική δαπάνη.