Σφυροδρέπανα στην Ευρώπη

Η δημοκρατία 25 χρόνια μετά τις πρώτες ημιελεύθερες εκλογές στην Πολωνία

Γιώργος Σιακαντάρης, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2014-06-03

Συμπληρώνεται αύριο ένα τέταρτο του αιώνα από τις πρώτες ημιελεύθερες εκλογές στη «Λαϊκή Δημοκρατία της Πολωνίας». Βεβαίως το λαϊκή και το δημοκρατία μόνο ως αστεία μπορούσαν να γίνουν δεκτά, κάπως σαν το διάσημο «Αστείο» του Κούντερα, ο οποίος παρουσίαζε τον ήρωα του ομώνυμου μυθιστορήματος να μετράει χρόνια διώξεων και φυλακίσεων.

Οταν οι κομμουνιστές μετά το 1948 εδραιώθηκαν στην εξουσία, ήταν μια ομάδα εντελώς ξένη στη βούληση της τεράστιας πλειοψηφίας των πολωνών πολιτών για αστική φιλελεύθερη δημοκρατία. Μετά τη σταλινική περίοδο, η Πολωνία βάδιζε από το καθεστώς των «επιλεκτικών διώξεων» (1956-81) στο κίνημα της Αλληλεγγύης του 1980 που επιχειρήθηκε να καταπνιγεί με το πραξικόπημα της 13ης Δεκεμβρίου 1981

Για το εκλογικό αποτέλεσμα: Αιτίες και προοπτικές.

Γιώργος Ιωαννίδης, www.badiera.gr, Δημοσιευμένο: 2014-06-03

ioannidisg

Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η πολιτική συμμαχιών, τόσο από την μειοψηφία όσο και από την πλειοψηφία, ήταν προβληματικός. Σε ό,τι αφορά τη μειοψηφία, αυτή ουσιαστικά προσχώρησε στο δίλλημα μνημόνιο-αντιμνημόνιο. Θεωρώντας την ενδεχόμενη άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία καταστροφική στάθηκε περισσότερο πρόθυμη να προσχωρήσει στο «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μπλοκ» ακόμα και εάν αυτό σήμαινε να κάνουμε τα στραβά μάτια στο παρελθόν και το παρόν του ΠΑΣΟΚ, στα αποτελέσματα μιας φανερά αντικοινωνικής πολιτικής που αυξάνει τις ανισότητες και την ανεργία. Οι πολιτικές απόψεις είναι όλες θεμιτές, ωστόσο η διαρκής ανακίνηση του θέματος ακόμα και όταν αυτό είχε οριστικά κλείσει με απόφαση Συνεδρίου δημιούργησε μια εικόνα ότι οι μισοί σε αυτό το κόμμα θα ήθελαν να είναι κάπου αλλού.

Η αριστερή ακηδία

Αιμίλιος Ζαχαρέας, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2014-06-03

zaxareas

Τι εκφράζουν στην ουσία τους οι απόψεις των κυρίαρχων οικονομικών και πολιτικών ρευμάτων στην Ευρώπη και στην Αμερική, ήδη από την αρχή της δεκαετίας του ‘80; Συνοπτικά, τη βούλησή τους να επιβάλουν στα κράτη και στην Ελλάδα, τα τελευταία μάλιστα 4-5 χρόνια, τα παρακάτω: Να σταματήσουν τις ανοησίες για το κράτος ευημερίας το οποίο συρρικνώνει την ισχύ των ατομικών δυνάμεων της κοινωνίας, ήτοι τα animal spirits του Ανταμ Σμιθ.Κάτω η προστασία των εργαζομένων, δηλαδή των συνδικάτων, εμπρός για το ελάχιστο κράτος που εγκαινιάστηκε από τον Ρ. Νόζικ, κάτω οι οπαδοί της δημόσιας παιδείας κ.λπ.

Νέος πόλος εξουσίας με στρατηγική στόχευση το ΣΥΡΙΖΑ

Νίκος Τσούκαλης, Συνέντευξη στο Δημ. Κουκλουμπέρη, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2014-06-03

tsoukalisnikos

Θεωρώ ότι η βασική προϋπόθεση για να μετατοπιστεί προς προοδευτική-αριστερή κατεύθυνση η σημερινή συντηρητική πολιτική πρέπει να κατατεθεί προς την ελληνική κοινωνία η πολιτική πρόταση της Κεντροαριστεράς – του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Πάνω σε αυτή την πολιτική πρόταση θα συγκροτηθεί το νέο μπλοκ εξουσίας, και όχι το αντίθετο. Και το νέο αυτό μπλοκ εξουσίας δεν μπορεί να έχει στρατηγική στόχευση τον εκφραστή, στην Ελλάδα, των συντηρητικών πολιτικών της Ευρώπης, δηλαδή τη Νέα Δημοκρατία, αλλά το ΣΥΡΙΖΑ. Πολλά έχουμε να καταλογίσουμε για ανακολουθίες, ταλαντεύσεις, πισωγυρίσματα ακόμα και «κωλοτούμπες» στο ΣΥΡΙΖΑ, κάτι το οποίο συστηματικά καταθέταμε κατά το προηγούμενο διάστημα. Άλλο όμως αυτό και εντελώς διαφορετική η απαίτηση και ανάγκη να προσαρμοστεί η φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ σε πιο ρεαλιστικές, βιώσιμες κυβερνητικές αντιλήψεις.

Κεντροαριστερά για προοδευτική διακυβέρνηση

Δημήτρης Χατζησωκράτης, Έθνος, Δημοσιευμένο: 2014-06-03

Δημήτρης Χατζησωκράτης
Δημήτρης Χατζησωκράτης

Θεωρώ αναγκαίο, η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, όπως είχε ο Φ. Κουβέλης ένα μήνα πριν τις εκλογές υποσχεθεί, να αναλάβει πρωτοβουλίες –βεβαίως κάτω από διαφορετικούς όρους- για μια ευρύτερη συνάντηση του χώρου της κεντροαριστεράς χωρίς αποκλεισμούς και προαπαιτούμενα (εδώ πλέον περιλαμβάνεται και το ΠΟΤΑΜΙ μετά τη δήλωση ένταξης των ευρωβουλευτών του στους Σοσιαλιστές – Δημοκράτες). Με μια ξεκάθαρη στόχευση: Τη συγκρότηση ενός ισχυρού συμμαχικού σχήματος στη βάση μιας Προγραμματικής πλατφόρμας και μιας στρατηγικής επιδίωξης για μια κυβέρνηση προοδευτικής κατεύθυνσης μετά τις προσεχείς εκλογές. Το εκλογικό σώμα, απορρίπτοντας τις ακολουθούμενες πολιτικές υπέδειξε αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης.

×
×