Απίστευτος συνδυασμός

Αλέξης Παπαχελάς, Η Καθημερινή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2014-11-30

Η ελληνική κοινωνία έχει υποφέρει πολύ. Δεν της αξίζει να υποφέρει άλλο, γιατί οι αντοχές τελειώνουν. Ενας απίστευτος συνδυασμός πείσματος, ανεπάρκειας και ανευθυνότητας απειλεί και πάλι τη χώρα. Το πείσμα είναι του Γερμανού υπουργού Οικονομικών και των ομοϊδεατών του, οι οποίοι θέλουν την Ελλάδα «ειδική περίπτωση» και επιδεικνύουν απέναντί της πολύ λιγότερη ανοχή από ό,τι σε άλλες χώρες, που έχουν πολύ μικρότερη πρόοδο σε κρίσιμους τομείς.

Διαζύγιο με τη λογική

Σήφης Πολυμίλης, Το Βήμα της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2014-11-30

Το τέλος μιας σχέσης είναι πάντοτε επώδυνο. Σπάνια γίνεται χωρίς ακραίες συγκρούσεις, χωρίς τραύματα. Και αυτό όφειλε να το γνωρίζει η κυβέρνηση, που σήκωσε από πολύ νωρίς τη σημαία του διαζυγίου με τα μνημόνια και το ΔΝΤ και τώρα πληρώνει τα επίχειρα της βιασύνης και της επιπολαιότητάς της.

Νομοθετικά κουκουλώματα...

Πάσχος Μανδραβέλης, Η Καθημερινή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2014-11-30

Ένας από τους βασικούς λόγους κατάρρευσης του ελληνικού κράτους είναι το καθεστώς των εξαιρέσεων επί παντός. Φτιάχνονται νόμοι με γενική ισχύ και μετά αρχίζουν οι τροπολογίες με ειδική ισχύ. Αυτό είναι κι ένα από τα βασικά σημεία τριβής με την τρόικα.

Οι αιτίες μιας επαχθούς συμφωνίας

Παναγιώτης Παναγιώτου, Έθνος της ΚΥΡΙΑΚΗΣ, Δημοσιευμένο: 2014-11-30

panpan

Μετά το Παρίσι συνειδητοποιήθηκε από την κυβέρνηση πλήρως η αλλαγή «όλων των δεδομένων» πάνω στα οποία στηρίχθηκε η «στρατηγική της» που είχε αποτυπωθεί στις φράσεις «τέλος στα μνημόνια και η επιτήρηση», «έξοδος από την κρίση» και «απευθείας χρηματοδότηση από τις αγορές». Ταυτόχρονα φαίνεται ότι καταπίπτουν και οι περισσότερες από τις «κόκκινες γραμμές» στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, που η ολοκλήρωσή της είναι προϋπόθεση για μια συμφωνημένη «επόμενη μέρα» με τους δανειστές. Ενώ παραμένει ενεργός και ο ρόλος του ΔΝΤ μέχρι να ολοκληρωθεί και το δικό του πρόγραμμα, που λήγει το 2016.

Δεν μας λείπουν «Plan B» ούτε «κόκκινες γραμμές»

Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2014-11-30

Η Ιρλανδία μπήκε σε πρόγραμμα τον Νοέμβριο 2010, πήρε 85 δισ. ευρώ και βγήκε μετά μια 3ετία. Η Πορτογαλία μπήκε Απρίλιο του 2011, πήρε 78 δισ. ευρώ, βγήκε μετά μια 3ετία. Εμείς μπήκαμε τον Μάιο 2010, κι ενώ έχουμε πάρει πάνω από 200 δισ. ευρώ, μένουμε για πέμπτο χρόνο - και βλέπουμε. Η Ελλάδα μπήκε στην κρίση με 12,6% ανεργία κι έχει 26,6%, η Ιρλανδία με 13,9% και τη μείωσε στο 13,1%, η Πορτογαλία με 12% και την έφτασε στο 16,5%. Στην Ελλάδα μειώθηκαν οι επενδύσεις 40%, στην Ιρλανδία 6%, στην Πορτογαλία 30%. Η Ελλάδα έχασε 25% του ΑΕΠ της, η Ιρλανδία κέρδισε 4,6%, η Πορτογαλία έχασε 4,4%.

×
×