ΦΡΑΧΤΗΣ

Παύλος Αθανασόπουλος, 12/01/2011

Ο προβληματισμός που αναπτύσσεται γύρω από τα σχέδια του υπουργού προστασίας του πολίτη και της κυβέρνησης γενικότερα για την κατασκευή φράκτη στην περιοχή του Έβρου προς ανακοπή των ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών είναι θεμιτός.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κατασκευή φραγμάτων που εμποδίζουν την ελεύθερη επικοινωνία και κίνηση των ανθρώπων δεν είναι συμβατή με τον σκληρό πυρήνα των αντιλήψεων που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Εξ άλλου ύστερα από τις εμπειρίες του 20ου αιώνα η κατασκευή τειχών είναι ιστορικά αποκρουστική.

Όμως δυστυχώς πρέπει να καταλάβουμε ότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το Δουβλίνο 2, που κακώς υπέγραψε η χώρα μας, εγκλωβίζει το 80% των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη στη χώρα μας.

Κάθε μέρα περίπου 300 μη νόμιμοι μετανάστες εισέρχονται στην Ελλάδα και αναγκαστικά οι περισσότεροι παραμένουν σ’ αυτήν.

Δεδομένου του μικρού μεγέθους της χώρας αλλά κυρίως της βαθειάς και οξύτατης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που αυτή αντιμετωπίζει η ανεξέλεγκτη είσοδος μεταναστών έχει ήδη δημιουργήσει εκρηκτική κατάσταση που στο αμέσως προσεχές μέλλον θα πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Η κατάσταση αυτή:

- Απειλεί να διαλύσει πλήρως τον ιστό των στοιχειωδών υποδομών στα κέντρα των μεγάλων πόλεων (Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη κ.λ.π.).

- Παραβιάζει βάναυσα τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών, κυρίως των φτωχότερων στρωμάτων, και των νομίμων μεταναστών, που κατοικούν

εξ ανάγκης στα υποβαθμισμένα γκέτο.

- Αυξάνει με δραματικό τρόπο την φτώχεια και την εξαθλίωση, την εγκληματικότητα, την διάχυση της βίας, την ανασφάλεια, την αναίρεση του δικαιώματος της ελεύθερης κυκλοφορίας σε ωρισμένες περιοχές, την βρωμιά, τους κινδύνους για την δημόσια υγεία.

- Έχει τεράστιο οικονομικό κόστος για το κράτος και την κοινωνία την στιγμή που λόγω κρίσης και μνημονίου όλα κινούνται οριακά.

- Δημιουργεί άμεσους κινδύνους οξύτατων κοινωνικών συγκρούσεων.

- Γίνεται φυτώριο θυλάκων εξτρεμιστικού ισλαμικού φονταμενταλισμού με επικίνδυνη για το μέλλον δυναμική.

- Απειλεί τις πολιτικές ισορροπίες αφού ενδυναμώνει με διαρκώς εντεινόμενους ρυθμούς την ρατσιστική και εθνικιστική ακροδεξιά θέτοντας σε κίνδυνο τους δημοκρατικούς θεσμούς και την ανοιχτή κοινωνία.

Η κατάσταση χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Κατανοώ πλήρως τις ενστάσεις και ευαισθησίες διαφόρων συντρόφων και φίλων.

Είναι σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένες

Όμως πιστεύω ότι πρέπει να δεχθούμε τον φράκτη σα μια λύση ανάγκης για την προσωρινή ανακούφιση από το πρόβλημα.

Οριστική λύση μπορεί να δοθεί μόνο με μια ενιαία ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική που θα αναθεωρεί το Δουβλίνο 2 και θα χαράσσει μια πιο δίκαιη και ισομερή μεταξύ των χωρών αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος.

Και οι προσπάθειες της Ελληνικής κυβέρνησης προς τα εκεί πρέπει να στραφούν.

Γιατί η Ελλάδα δεν είναι αντιμέτωπη με πρόβλημα μετανάστευσης προς αυτήν αλλά προς την Ευρώπη.

Θέμα επικαιρότητας:
Μετανάστες

Σύνολο: 33 Κείμενα

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι